Svarstote apie namelį medyje: įsivertinkite keletą svarbių statybos niuansų

Norint savo sklype įsirengti namelį medyje – unikalią erdvę poilsiui bei pramogoms, skirtą ne tik vaikams, tačiau ir suaugusiems, ekstremalių pojūčių mėgėjams, ar tiesiog norint praleisti laiką gamtos apsuptyje, gali kilti klausimų, kokiais atvejais toks namelis bus klasifikuojamas kaip kilnojamas daiktas ir neatitiks statiniams būdingų požymių.

Norint savo sklype įsirengti namelį medyje – unikalią erdvę poilsiui bei pramogoms, skirtą ne tik vaikams, tačiau ir suaugusiems, ekstremalių pojūčių mėgėjams, ar tiesiog norint praleisti laiką gamtos apsuptyje, gali kilti klausimų, kokiais atvejais toks namelis bus klasifikuojamas kaip kilnojamas daiktas ir neatitiks statiniams būdingų požymių.<br>123 rf nuotr.
Norint savo sklype įsirengti namelį medyje – unikalią erdvę poilsiui bei pramogoms, skirtą ne tik vaikams, tačiau ir suaugusiems, ekstremalių pojūčių mėgėjams, ar tiesiog norint praleisti laiką gamtos apsuptyje, gali kilti klausimų, kokiais atvejais toks namelis bus klasifikuojamas kaip kilnojamas daiktas ir neatitiks statiniams būdingų požymių.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

Aug 3, 2023, 12:48 PM

Pirmiausia žinotina, kad Statybos įstatyme (2 straipsnio 84 dalyje) apibrėžta, kad statinys yra nekilnojamasis daiktas (pastatas arba inžinerinis statinys), turintis laikančiąsias konstrukcijas, kurios visos (ar jų dalis) sumontuotos statybos vietoje atliekant statybos darbus.

Nekilnojamieji daiktai yra žemė ir kiti daiktai, kurie susiję su žeme ir kurių negalima perkelti iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties bei iš esmės nesumažinus jų vertės (t.y. pastatai, įrenginiai, sodiniai ir kiti daiktai, kurie pagal paskirtį ir prigimtį yra nekilnojamieji).

O daiktai, kuriuos galima perkelti iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties ir iš esmės nesumažinus jų vertės, laikomi kilnojamaisiais, jeigu įstatymai nenustato ko kita.

Primename, kad objektas laikomas statiniu tik tada, kai jis atitinka visas šias sąlygas: yra nekilnojamasis daiktas, kurio negalima perkelti iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties bei iš esmės nesumažinus jų vertės; turi laikančiąsias konstrukcijas; yra sukurtas vykdant statybos darbus.

Taigi, namelis medyje būtų laikomas statiniu pagal Statybos įstatymo nuostatas, jei jis atitiktų visas pirmiau paminėtas sąlygas.

Atkreipiame dėmesį, kad namelio medyje atveju reikėtų kiekvieną kartą vertinti konkrečią situaciją – ar namelis buvo sumontuotas statybos vietoje ir nėra galimybės jo neišardžius perkelti į kitą vietą (laikomas statiniu pagal Statybos įstatymo nuostatas), ar pagamintas namelis buvo atgabentas į statybos vietą bei pritaisytas prie medžio ir yra galimybė neišardžius jį perkelti į kitą vietą (nelaikomas statiniu pagal Statybos įstatymo nuostatas).

Jeigu namelis medyje atitiktų statinio (pastato) požymius, tai jo kategorija būtų nustatoma pagal statybos techninio reglamento STR 1.01.03:2017 „Statinių klasifikavimas“ nuostatas.

Jei namelio medyje parametrai atitiks nurodytus šio reglamento 2 lentelėje, toks pastatas bus priskirtas prie I ar II grupės nesudėtingųjų statinių, kurių statybai statybą leidžiantis dokumentas privalomas statybos techninio reglamento STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ 3 priedo 1 punkte nustatytais atvejais.

Kai namelis medyje nepriskiriamas statiniams, Statybos įstatymo ir jo įgyvendinamųjų teisės aktų nuostatos netaikomos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.