Būsto pirkėjai jo kainą stumia kone į ketvirtą vietą: išvardijo, kokie poreikiai svarbiausi

Žurnalas „Forbes“ paskelbė sąrašą pirkėjų poreikių, kuriuos vystytojai atliepia ypač retai. Tarp jų, paminėtas ne tik vis didėjantis dėmesys aplinkai, tai reiškia, kad vaizdas į sodą pro langą yra jau net ne mada, o būtinybė, energetinė nepriklausomybė, tačiau ir sklandus pirkimo bei apžiūros procesas, patogios terasos darbui ar vyno degustaciniai kambariai.

Pastebimas pirkėjų noras įsitraukti į statybos ir projektavimo procesą, aktyviai ieškoti individualių sprendimų ir sukurti savo svajonių namus.
Pastebimas pirkėjų noras įsitraukti į statybos ir projektavimo procesą, aktyviai ieškoti individualių sprendimų ir sukurti savo svajonių namus.
Rekonstruotas sodo namelis Marijampolėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rekonstruotas sodo namelis Marijampolėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 16, 2023, 3:49 PM

Lietuvoje naujausių išsamių mokslinių tyrimų šia tema nėra, vis dėlto Statistikos departamento surinkti duomenys leidžia įžvelgti tam tikras tendencijas.

Alternatyvos

NT pardavimai Vilniuje yra 19 proc. mažesni lyginant su praėjusiais metų tuo pačiu laikotarpiu sudarytais sandoriais. Apsnūdimą išgyvena ir individualių gyvenamųjų namų rinka. Tačiau NT pirkėjai atsigręžia į individualių namų statybą.

Šiemet pirmąjį pusmetį buvo išduota 1 531 leidimų vienbučių namų statybai, tai yra 98,7 proc. visų leidimų gyvenamiesiems pastatams. Iš viso šiemet buvo leista statyti 1 592 naujus individualius namus. Tarptautinių NT įmonių konsultantas, NT brokeris Edvardas Griškevič sako, kad šie rodikliai iliustruoja dvi tendencijas.

Pirmiausiai, pirkėjai atsigręžia į naujų namų iki 80 kv. m statybą, kuriai galioja gerokai supaprastinta projektavimo ir statybos tvarka, todėl tampa patraukli buto mieste alternatyva. Antroji tendencija – pastebimas pirkėjų noras įsitraukti į statybos ir projektavimo procesą, aktyviai ieškoti individualių sprendimų ir sukurti savo svajonių namus, o ne rinktis iš standartinių vystytojų siūlomų projektų.

NT aplinka ir energetinė nepriklausomybė

Šiemet Lietuvoje saulės elektrinėms ir šilumos siurbliams įsigyti pateiktų paraiškų skaičius viršijo iki tol buvusius rekordus – Aplinkos projektų valdymo agentūra per tris mėnesius sulaukė net 15 tūkst. paraiškų saulės elektrinėms įsirengti už maždaug 40 mln. eurų. Lietuviai yra praktiški žmonės, kurie reaguodami situaciją, yra linkę investuoti į savo energetinę nepriklausomybę. To tikisi ir iš statytojų.

Emocijos 

„Forber“ teigia, kad sprendimas pirkti ar nepirkti NT galiausiai priimamas emociškai. E. Griškevič pastebi, kad Lietuvoje tendencijos yra labai panašios. Kartais renkantis tarp dviejų panašių NT objektų, nuperkamas tas, kurio apžiūros metu pirkėjui su pardavėju pavyko užmegzti nuoširdesnį kontaktą. Ir tai yra natūralus pasąmoninis noras apsisaugoti nuo galimų nesklandumų. Pasitikėjimas tarp sandorio šalių gali ir dažnai tampa lemiamu NT pardavimo veiksniu.

NT kaina vis dar svarbi

Kaina vis dar svarbi. Kuo NT kaina yra didesnė, tuo konkurencija nuožmesnė, nes pirkėjas įvertina visas alternatyvas. Juolab toks pirkėjas turi gerokai didesnę NT objektų pasiūlą. Net kai buvo visiškas NT pardavimų Vilniuje bumas, pirkėjai siekė išlaikyti balansą tarp kainos ir kokybės. Juolab sandoris sėkmingas tik tada, kada pirkėjas ir pardavėjas jaučia, kad įsigyto turto vertė atitinka sumokėtą kainą. Pirkėjai jaučia, kad dabar svarstyklės jų pusėje ir, panašu, kad nežada taip lengvai jų atiduoti į pardavėjų rankas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.