Jaunevedžiai raukosi: Kauno rotušėje ceremonijos nebevyksta, tenka tuoktis kitur, kartais – neįprastai

Prieš pusantrų metų pradėjus Kauno rotušės, kurioje buvo registruojamos santuokos, atnaujinimo darbus susituokti norintiems kauniečiams pasiūlytos kitos erdvės. Viena jų jaunavedžius nuvylė, kita nudžiugino.

J. ir K.Mikurskiai susituokė Kauno muziejaus K. ir M.Petrauskų skyriuje. Įnterjeras poros nesužavėjo.<br>R.Vilkelio nuotr.
J. ir K.Mikurskiai susituokė Kauno muziejaus K. ir M.Petrauskų skyriuje. Įnterjeras poros nesužavėjo.<br>R.Vilkelio nuotr.
Karolina ir Andrius tuokėsi Kauno pilyje. Ceremonija miesto širdyje jiems įsiminė visam gyvenimui.<br>E.Židulės nuotr.
Karolina ir Andrius tuokėsi Kauno pilyje. Ceremonija miesto širdyje jiems įsiminė visam gyvenimui.<br>E.Židulės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-08-19 17:02, atnaujinta 2023-08-19 17:03

Santuokos registruojamos Kauno miesto muziejaus Kipro ir Miko Petrauskų skyriuje, esančiame Žaliakalnyje, arba Senamiestyje – Kauno pilyje, kur taip pat įkurta miesto muziejaus ekspozicija.

Kaip jaunavedžiai, susituokę šiose erdvėse, jas vertina ir kokias alternatyvas renkasi kiti?

Pasipiršo jau po savaitės

Jurgita ir Kęstutis Mikurskiai susituokė liepos mėnesį. Pora gyvena ir dirba Norvegijoje, bet užregistruoti civilinę santuoką nutarė gimtajame vyro mieste Kaune.

43 metų J.Mikurskė pasakojo, kad su būsimu 46 metų sutuoktiniu susipažino feisbuke. Vyras jau tada gyveno Norvegijoje, dirbo apdailininku dažytoju. Pusantro mėnesio jie bendravo internetu, o kai Kęstutis vasarą grįžo į Kauną, susitiko, drauge atostogavo. Po savaitės vyras mylimajai pasipiršo.

Po pusantro mėnesio, viską metusi, Jurgita išvažiavo gyventi pas sužadėtinį.

„Po trijų mėnesių draugystės nutarėme gyventi kartu, nes mums metų jau tiek, kad nebegalime švaistyti laiko. Abiejų gyvenimai labai pasikeitė, bet aš greitai radau darbą žuvies fabrike ir santykius nutarėme įteisinti“, – pasakojo J.Mikurskė.

Erdvės vaizdai nuliūdino

Norvegijos sostinėje Osle lietuviai tuokiasi ambasadoje, todėl šį porai nepatrauklų variantą jie atmetė. Vestuvių dieną jie norėjo paminėti su artimaisiais, todėl nusprendė, kad paprasčiau tai bus padaryti Lietuvoje.

„Maniau, kad Kaune esančioje rotušėje bus gražu. Kai gavome patvirtinimą, kad santuoką galime registruoti ir kad tam paskirti K. ir M.Petrauskų namai, apstulbome. Internete pradėjau ieškoti, kaip atrodo šių namų interjeras. Vaizdai nedžiugino. Radau vos kelias fotografijas, kuriose buvo matyti, kad pastato vidaus sienos geltonos, nesužavėjo ir senas parketas“, – prisiminė J.Mikurskė.

Taip pat porai buvo pranešta, kad jei tuoksis, kaip planavo, ketvirtadienį, neskambės ir muzika. Tačiau viską apgalvoję Jurgita ir Kęstutis nusprendė tokių detalių nesureikšminti ir planų nekeitė.

„Kai atėjo vestuvių diena, iš jaudulio nieko aplinkui jau nebematėme, galėjome tuoktis nors ir gatvėje“, – sakė J.Mikurskė.

Tuokėsi simbolinėje vietoje

Kauniečiai Karolina ir Andrius sakė, kad dėl to, jog negalėjo tuoktis miesto rotušėje, neliūdėjo. Jie užregistruoti civilinę santuoką norėjo liepos 22-ąją, šeštadienį. Porai buvo pasiūlyta tai padaryti Kauno pilyje – pačioje miesto širdyje.

„Vestuvės pilyje rengiamos kas antrą vasaros šeštadienį. Dėl to, kad galėsime susituokti ten, apsidžiaugėme. Pirmasis mūsų pasimatymas taip pat įvyko būtent Kauno pilyje“, – pasakojo Karolina.

Buvo patogu ir tai, kad prie pilies ir joje yra nemažai erdvės svečiams, pokylis taip pat buvo surengtas Senamiestyje.

„Santuokos registracija vyko antrame pilies aukšte. Tai apvali graži salė. Vėliau užlipome į trečią aukštą, iš jo išėjome į lauką ir laiptais nusileidome žemyn.

Visa ceremonija ir aplinka labai patiko, įsiminė visam gyvenimui“, – džiaugėsi Andrius.

Santuoką poros registruoja net restorane

Agnė Augonė

Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja

„Kai 2022 metų vasarį prasidėjo Kauno rotušės remontas, civilinės santuokos pradėtos registruoti M. ir K.Petrauskų namuose, o vasarą, birželio–rugpjūčio mėnesiais, šešis šeštadienius dar ir Kauno pilyje.

Pernai iki rugpjūčio pradžios buvo registruota 1 tūkstantis 90, šiemet – 990 santuokų.

Santuokai registruoti kauniečiai renkasi ir kitas vietas. Populiariausios – Senojoje miesto prieplaukoje esantis laivas „Perlas“, svetingumo kompleksas „Monte Pacis“ Pažaislio vienuolyne, Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodas, restoranas „Čiop čiop“, Vynvyčio studija, Maironio lietuvių literatūros muziejus.

Neįprastos vietos, kur tuokėsi jaunieji, – Vieškūnų piliakalnis, Kleboniškio miško parkas.

Planuojama, kad 2024 metų vasarą kauniečių santuokos vėl bus registruojamos atnaujintoje Kauno rotušėje.“ ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.