Planuojate stoginę kieme: šiais atvejais teks susitarti ir su kaimynais

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) dažnai sulaukia klausimų dėl stoginės įrengimo, todėl, kad planavimas būtų sklandus ir nesukeltų rūpesčių bei kaimynų nusiskundimų, primena aktualiausią informaciją norintiems statyti tokį statinį.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) dažnai sulaukia klausimų dėl stoginės įrengimo, todėl, kad planavimas būtų sklandus ir nesukeltų rūpesčių bei kaimynų nusiskundimų, primena aktualiausią informaciją norintiems statyti tokį statinį.<br>123 rf nuotr.
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) dažnai sulaukia klausimų dėl stoginės įrengimo, todėl, kad planavimas būtų sklandus ir nesukeltų rūpesčių bei kaimynų nusiskundimų, primena aktualiausią informaciją norintiems statyti tokį statinį.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

Aug 21, 2023, 3:33 PM, atnaujinta Aug 28, 2023, 9:13 AM

Žinotina, kad stoginė yra žmonėms ar daiktams pridengti nuo kritulių ir saulės skirtas inžinerinis statinys, kurį sudaro stogas ant stulpų (gali būti su galinėmis sienomis ar be jų).

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad norima statyti stoginė gali būti atskiras statinys arba kito statinio priestatas. Pagal statybos techninio reglamento STR 1.01.03:2017 „Statinių klasifikavimas“ 18 punktą objektai, kurių statinio matmenų įvertinimo koeficientas K < 10, yra nelaikomi nesudėtingaisiais statiniais ir jiems netaikomi Statybos įstatymo reikalavimai. Statinio matmenų įvertinimo koeficientas K apskaičiuojamas pagal 3 lentelės „Inžineriniai statiniai“ 22 punkte pateiktą formulę.

Nesudėtingųjų statinių sąrašas pateikiamas statybos techninio reglamento STR 1.01.03:2017 „Statinių klasifikavimas“ 2 ir 3 lentelėse. Objektai laikomi nesudėtingaisiais statiniais, jei jie atitinka Statybos įstatyme įtvirtintą sąvoką.

O statybą leidžiančio dokumento (SLD) privalomumas nustatomas pagal statinio kategoriją, statybos rūšį, statinio paskirtį bei teritoriją, kurioje yra žemės sklypas. Atvejai, kada privaloma gauti SLD nesudėtingojo statinio statybai, nurodyti statybos techninio reglamento STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas.

Nebaigto statinio registravimas ir perleidimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ 3 priedo 1 punkte. Taip pat statant stoginę svarbu išlaikyti tinkamus atstumus ir jeigu reikia, gauti sutikimus.

Rašytiniai besiribojančių žemės sklypų (teritorijų) savininkų ar valdytojų sutikimai (susitarimai) privalomi statant ant sklypo ribos sublokuotus pastatus, statant pastatus ar stogą turinčius inžinerinius statinius arčiau kaip 3 m atstumu nuo sklypo ribos, tačiau ne arčiau kaip 1 m (skaičiuojant atstumą horizontalioje plokštumoje nuo labiausiai išsikišusių konstrukcijų), kai pastato ar stogą turinčio inžinerinio statinio bet kurios konstrukcijos, esančios 1–3 m atstumu nuo sklypo ribos, bet kurio taško aukštis, matuojamas nuo žemės paviršiaus ties sklypų riba (žemesniojo paviršiaus, jei ties sklypų riba yra aukščių skirtumas), didesnis už horizontalų atstumą nuo šio taško iki sklypų ribos; statant pastatus ar stogą turinčius inžinerinius statinius arčiau kaip 1 m nuo sklypo ribos (pagal Statybos techninio reglamento STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas.

Nebaigto statinio registravimas ir perleidimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ 7 priedo 4 punktą). Taigi, gretimo sklypo savininko sutikimas privalomas planuojant statyti stoginę arčiau nei numatyta STR 1.05.01:2017 7 priedo 4 punkte. Kad būtų paprasčiau išsiaiškinti, ar Jūsų atveju naujo statinio statybai reikia gauti SLD, pasitikrinti galima čia.

Jeigu prie esamo statinio bus pristatomas priestatas (stoginė) ir dėl šio priestato pristatymo bus keičiamos, silpninamos, stiprinamos ir panašiai, esamo statinio laikančiosios konstrukcijos, tai bus laikoma esamo statinio rekonstravimu.

Pasitikrinti ar reikalingas SLD esamo statinio rekonstravimui galite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.