Lietuviai gražina karo nuniokotus Ukrainos miestus: atstatė darželį, kurs mokyklą

Lietuva stiprina įsitraukimą į Ukrainos atsigavimo ir atstatymo procesą – trečiadienį Vyriausybės pasitarime pritarta dviem naujiems projektams, kurių vykdytoja taps Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA).

Autorių nuotr.
Autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2023, 8:24 AM

Institucija bus atsakinga už Ateities mokyklos tipinio techninio projekto parengimą, o taip pat teiks ekspertinę paramą stiprinant Ukrainos Atstatymo ir infrastruktūros plėtros agentūros administravimo gebėjimus.

„Šie projektai – reikšmingi ir turintys ilgalaikį poveikį, orientuoti į Ukrainos švietimo sektoriaus atkūrimą ir institucinių kompetencijų stiprinimą šalies atstatymo procese. Lietuvos parama Ukrainos atstatymui yra ypač prasminga, laukiama ir, kaip šiandien matome, rezultatyvi – pernai pradėti įgyvendinti projektai jau baigti arba yra finišo tiesiojoje.

Labai džiaugiuosi, kad jau rugpjūčio 24-ąją Irpinėje duris atvers Lietuvos atstatytas vaikų darželis „Rūta“. Tai rodo ne tik šalių bendrystę, bet ir Lietuvos institucijų gebėjimus ir tarptautiniu mastu vertinamą patirtį“, – sakė Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Naujai statomos modernios Ateities mokyklos Ukrainoje techninis projektas bus rengiamas bendradarbiaujant su Ukrainos atstatymo agentūra, Lietuvos architektų sąjunga bei kitais partneriais Ukrainoje ir Europos Sąjungoje. Geriausias techninis projektas bus atrinktas architektūrinio konkurso būdu.

Projekto biudžetas – 500 tūkst. eurų.

Kitu Vyriausybės patvirtintu projektu CPVA stiprins Ukrainos atstatymo ir infrastruktūros plėtros agentūros administracinius gebėjimus, dalindamasi su Ukrainos partneriais ilgamete patirtimi. Ekspertinė parama viešųjų pirkimų ir kitose aktualiose srityse bus teikiama pagal Europos Komisijos ramsčiais grįstos metodikos (angl. Pillar assessment) reikalavimus. Preliminari projekto vertė – 300 tūkst. eurų.

Praėjusiais metais Lietuva įsitraukė į keturių pilotinių dvišalių projektų Ukrainoje įgyvendinimą, atliepiant nuo Rusijos karinės agresijos nukentėjusios šalies poreikius. Šį pavasarį baigta mobilios gyvenamosios stovyklos 36 šeimoms statyba Borodiankoje, rugpjūčio pradžioje Ukrainos institucijoms perduoti „Mykolaivoblenergo“ skirstomojo elektros tinklo Mykolajive modernizavimo (modelio sukūrimo) projekto rezultatai, o jau netrukus baigiama ir vaikų darželio „Rūta‘“ renovaciją Irpinėjė.

Norinčiųjų lankyti darželį vaikų skaičius jau yra užpildytas. Darželio atidarymo data – rugpjūčio 24 d. Būtent šią dieną lygiai prieš metus Vyriausybė pritarė pirmiesiems pilotiniams Ukrainos atstatymo projektams.

Lietuva taip pat vykdo mokyklos renovaciją Borodiankoje (atidarymas planuojamas rudenį).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.