M. Pakalniui išmokėta išeitinė kompensacija parūpo ir politikams: sumą siūlo atskleisti pačiam

Vilniaus miesto savivaldybei atsisakius atskleisti informaciją apie buvusio miesto vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio išeitinės išmokos dydį, socialdemokratas Tadas Vinokuras viešai kreipiasi į Valdą Benkunską ir Mindaugą Pakalnį ragindamas apginti viešąjį interesą ir atskleisti visuomenei rūpimą informaciją.

Vilniaus miesto savivaldybei atsisakius atskleisti informaciją apie buvusio miesto vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio išeitinės išmokos dydį, socialdemokratas Tadas Vinokuras viešai kreipiasi į Valdą Benkunską ir Mindaugą Pakalnį ragindamas apginti viešąjį interesą ir atskleisti visuomenei rūpimą informaciją.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus miesto savivaldybei atsisakius atskleisti informaciją apie buvusio miesto vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio išeitinės išmokos dydį, socialdemokratas Tadas Vinokuras viešai kreipiasi į Valdą Benkunską ir Mindaugą Pakalnį ragindamas apginti viešąjį interesą ir atskleisti visuomenei rūpimą informaciją.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 11:45 AM

Pasak T. Vinokuro, viešų asmenų atlyginimo viešinimas – svarbi antikorupcinė priemonė.

„M. Pakalnis nėra žmogus „iš gatvės“ – jis yra svarbus viešas asmuo, su kuriuo buvo atsiskaityta iš visų mokesčių mokėtojų kišenės. Savivaldybė dabar išsisukinėja, suprask, šių duomenų viešinimas pažeistų „darbo etiką“.

Primenu, kad nėra absoliučiai jokių „darbo etikos“ suvaržymų viešų asmenybių atlyginimų viešinimui. Viešųjų asmenų atlyginimo viešinimas yra normali, visose išsivysčiusiose šalyse taikoma, antikorupcinė praktika. Kaip visuomenė gali tikėtis, jog įdarbinimo sąlygos yra skaidrios, jeigu savivaldybė informaciją slepia? Dabar susidaro toks vaizdas, kad iš tikrųjų yra ką slėpti. Galbūt tikrai M. Pakalniui sumokėtos sumos yra neadekvačios?“ – klausia T. Vinokuras.

Siūlo M. Pakalniui išeitinės dydį paskelbti pačiam

Pasak politiko, Vilniaus miesto savivaldybė bei meras V. Benkunskas taip elgdamiesi „kuria lygesnių už lygius sistemą“.

„STT ne kartą skelbė aliarmą dėl neskaidrių įdarbinimų biudžetinėse įstaigose. Institucija pasakė aiškiai: visos biudžetinės įstaigos viešoje veiklos ataskaitose turi pateikti informaciją apie visų darbuotojų atlyginimą per metus, atskirai nurodant premijas, priemokas ir kitokias išmokas. Tačiau dabar stebime, kaip Vilniaus kuria sistemą, kur tam tikri žmonės yra lygesni už lygius.

O juk turėtų būti elgiamasi atvirkščiai: kuo svarbesnes pareigas žmogus užima, tuo skaidresni turėtų būti įdarbinimo procesai. Toks principas leidžia visuomenei, žiniasklaidai kontroliuoti biudžetinių įstaigų veiklą. Toks principas yra nustatytas ir Visuomenės informavimo įstatyme“, – vertina T. Vinokuras.

Jis ragina M. Pakalnį nelaukti Vilniaus miesto savivaldybės sprendimo ir pasidalinti šia informacija pačiam.

„Jeigu Vilniaus miesto savivaldybė nesiteikia suteikti vilniečiams informacijos apie išeitinių dydį, galbūt, tą nori padaryti pats M. Pakalnis. Tai būtų labai gražu iš jo pusės. Neabejoju, kad M. Pakalniui, žmogui, daugiau nei 7 metus ėjusiam vyriausiojo architekto pareigas, vis dar nuoširdžiai rūpi vilniečių interesai“, – sako T. Vinokuras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.