Ką nuveikė dviejose darbovietėse M. Pakalnis žada paaiškinti prokurorams: „nesu vagis“

Viešojoje erdvėje netylant diskusijoms dėl galimo buvusio sostinės vyriausiojo architekto piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, pats Mindaugas Pakalnis tikina, kad informacija apie jo pareigas savivaldybei pavaldžioje įmonėje „Susisiekimo paslaugos“ buvo žinoma dar 2016 m.

Viešojoje erdvėje netylant diskusijoms dėl galimo buvusio sostinės vyriausiojo architekto piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, pats Mindaugas Pakalnis tikina, kad informacija apie jo pareigas savivaldybei pavaldžioje įmonėje „Susisiekimo paslaugos“ buvo žinoma dar 2016 m.<br> Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Viešojoje erdvėje netylant diskusijoms dėl galimo buvusio sostinės vyriausiojo architekto piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, pats Mindaugas Pakalnis tikina, kad informacija apie jo pareigas savivaldybei pavaldžioje įmonėje „Susisiekimo paslaugos“ buvo žinoma dar 2016 m.<br> Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Sep 1, 2023, 2:51 PM

Be to, pažymi jis, darbas dviejuose postuose buvo deklaruotos viešų ir privačių interesų deklaracijoje. Todėl architektas paragino jo kritikus „pristabdyti arklius“.

„Džiaugiuosi, kad ir toliau sukuriu turinio gandams, žiniasklaidai ir politikams, bet gal jau laikas kiek pristabdyti arklius visiems. Kai jau vienas Vilniaus tarybos narys kreipėsi į prokuratūrą su kaltinimais man dėl to, kad dirbau per du darbus – na jau laikas grįžti prie faktų ir nebekurti man etikečių“, – penktadienį savo „Facebook“ paskyroje rašė M. Pakalnis, adresuodamas pastaruoju metu viešojoje erdvėje keliamą nepasitenkinimą dėl jo buvusių pareigų.

Atsakydamas į klausimus dėl jo įdarbinimo savivaldybės įmonėje „Susisiekimo paslaugos“, M. Pakalnis ironizavo, esą „kai kurių asmenų atmintis trumpa“, mat, pasak jo, apie tai kalbėta dar 2016–2017 m. „Niekada nebuvo paslaptis, kad dirbau ir „Susisiekimo paslaugose“, – nurodė jis, pasidalindamas keletu publikacijų apie tai.

„Kodėl taip buvo? 2016 metais ateinant dirbti į vyriausio architekto postą su savivaldybės administracijos vadovais aptarėme, kad mano darbas turėtų apimti ne tik architektūrinę sritį, bet ir su ja glaudžiai besisiejančius infrastruktūros plėtos reikalus“, – aiškino architektas. Pasak jo, susisiekimo klausimai buvo betarpiškai susiję su architektūriniais projektais. O, pažymėjo jis, už tai Vilniaus mieste atsako „Susisiekimo paslaugos“. „Todėl buvo sutarta, kad aš atliksiu papildomas pareigas ir, natūralu, už tai gausiu atlygį. Tai man buvo galimybė prisidėti prie platesnių pokyčių Vilniuje ir, be abejo, taip pat užsidirbti papildomai“, – pripažino M. Pakalnis.

Architektas nurodė, kad dirbo peržiūrint miesto gatvių kategorijas, jų įrengimo standartą, sprendė Šiaurinės gatvės principinius sprendimus, viešojo transporto, dviračių ir pėsčiųjų eismo problemas ir pan. „Mačiau, kad vadovai tą darbą suprato ir vertino. Kaip viską spėdavau? Dirbau po 12–14 valandų į dieną, buvę kolegos tikrai neleis pameluoti, kad dokumentus dažniausia pasirašydavau jau vėlai vakare, o kartais ir po vidurnakčio“, – kasdienybės detalėmis dalijosi jis.

Apie pareigas dviejose darbovietėse buvo deklaravęs viešų ir privačių interesų deklaracijoje M. Pakalnis nurodė, kad apie darbus ir vyriausiojo miesto architekto pareigose, ir „Susisiekimo paslaugų“ įmonėje buvo deklaravęs viešų ir privačių interesų deklaracijoje.

„Kadangi faktiškai dariau du darbus, abu juos buvau deklaravęs savo viešų ir privačių interesų deklaracijoje, apie tai ne kartą rašė žiniasklaida, komentavo darbdaviai, advokatai ir institucijos, net pagalvoti negalėjau, kad tai gali būti kažkas netoleruotina. Jokių pretenzijų dėl atlikto darbo kokybės ar apimčių iš vadovų nesu sulaukęs“, – aiškino architektas.

Be to, M. Pakalnis atkreipė dėmesį ir į abejones dėl jo dalyvavimo kelių viešųjų pirkimų komisijose. „Vykdydamas savo, kaip vyriausio architekto pareigas, dalyvaudavau architektūrinių projektų konkursuose. Todėl, kai konkurso užsakovai būdavo vieši subjektai, kaip ir kiti konkurso komisijos nariai, turėdavau tapti tos organizacijos viešųjų pirkimų komisijos nariu ar ekspertu“, – aiškino jis.

Įvertino kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą: įrodysiu, kad nesu vagis Tuo metu vertindamas sostinės tarybos nario Vytauto Sinicos kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą, prašant įvertinti, ar M. Pakalnis nepiktnaudžiavo tarnybine padėtimi, architektas teigė manąs, jog tai – politinė akcija.

„Dabartinį tarybos nario pareiškimą prokuratūrai vertinu tik kaip lengvą (jam, ne man) politinę akciją artėjant rinkimams. Bet ne tai yra didžiausia žala Vilniui. Manau, kad didžiausia žala yra ta, kad viešasis sektorius ir toliau vis sunkiau prisitrauks gerus ekspertus. Nes iš jų reikalaujama daug, net aukoti savo privatumą, bet kartu net neleidžiama dirbti papildomai – kad žmogus galėtų užsitikrinti jam reikalingų pajamų lygį“, – apgailestavo M. Pakalnis.

„Kad nesu dramblys, kad nesu vagis – tą įrodysiu prokuratūrai. Bet kaip tokiame kontekste viešas sektorius įrodys, kad verta eiti dirbti jiems – na vis sunkiau įsivaizduoju. Deja“, – apibendrino jis. Kaip skelbta anksčiau, sostinės vyriausiasis architektas M. Pakalnis darbą Vilniaus savivaldybėje baigė rugpjūčio 7 dieną.

Toks sprendimas, pasak savivaldybės, buvo priimtas bendru šalių sutarimu. Visgi, netrukus viešojoje erdvėje imta kelti klausimus, kokio dydžio išeitinė išmoka buvo sumokėta M. Pakalniui. Sostinės savivaldybė informavo, kad išeitinės dydis siekė 3 mėnesių vidutinius atlyginimus. Skaičiuojama, kad M. Pakalniui buvo išmokėta ne mažiau nei 7860 eurų „į rankas“.

Tačiau netrukus naujienų portalas delfi.lt pranešė, kad M. Pakalniui buvo išmokėta ir įmonės „Susisiekimo paslaugos“ išeitinė, kurios dydis siekė 5507,61 euro „į rankas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.