Nerūkymo zonos Kauno daugiabučiuose – nė motais: pažeidėjų nuolat daugėja

Vis daugiau kauniečių kreipiasi į savivaldybę, kad daugiabutis, kuriame jie gyvena, būtų paskelbtas nerūkymo zona ir kaimynai negalėtų traukti dūmo balkonuose. Tokių daugiabučių Kaune – jau 490, o pažeidėjų per metus padaugėjo daugiau nei dvigubai.

Kaune daugėja nerūkymo zonomis paskelbtų daugiabučių, pažeidėjų per metus padaugėjo daugiau nei dvigubai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaune daugėja nerūkymo zonomis paskelbtų daugiabučių, pažeidėjų per metus padaugėjo daugiau nei dvigubai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaune daugėja nerūkymo zonomis paskelbtų daugiabučių, pažeidėjų per metus padaugėjo daugiau nei dvigubai.<br>A.Karaliūno nuotr.
Kaune daugėja nerūkymo zonomis paskelbtų daugiabučių, pažeidėjų per metus padaugėjo daugiau nei dvigubai.<br>A.Karaliūno nuotr.
Kaune daugėja nerūkymo zonomis paskelbtų daugiabučių, pažeidėjų per metus padaugėjo daugiau nei dvigubai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaune daugėja nerūkymo zonomis paskelbtų daugiabučių, pažeidėjų per metus padaugėjo daugiau nei dvigubai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 26, 2023, 12:43 PM

Nuo 2021 metų pradžios Lietuvoje įsigaliojus draudimui rūkyti daugiabučių balkonuose, jei tam prieštarauja bent vienas namo gyventojas, ir Kaune vis daugėja nerūkymo zonomis paskelbtų namų.

Kaip kauniečiams sekasi gyventi su draudimu? Kai kurie jo paiso, bet yra ir tokių, kurie toliau traukia dūmą savo balkone.

Kaimynams nelieka nieko kito, kaip tik kviesti policijos pareigūnus. Nubaustųjų šiemet – 25.

Seklių daugiabutyje nėra

Rūkyti prieš metus uždrausta ir Kalniečių gatvės 246-ajame daugiabutyje. Namo savininkų bendrijos pirmininkas Aurimas Podskočimas sakė, kad tokiu draudimu vieni gyventojai patenkinti, o kiti – nelabai.

„Kai atsiranda draudimai, visada būna ir patenkintų, ir nepatenkintų. Tie, kuriuos draudimas suvaržo, žinoma, yra nepatenkinti – jie negali atsipalaiduoti savo nuosavybėje. O tie, kurie nerūko, yra patenkinti“, – teigė A.Podskočimas.

Pasak pašnekovo, didelių konfliktų dėl to nekyla, vis dėlto yra kaimynų, kurie balkonuose rūko ir toliau.

„Vieni randa kompromisą, kiti – ne. Tokiais atvejais tenka kreiptis į institucijas. Esame pateikę vieną skundą dėl kaimyno, bet jis gavo tik įspėjimą ir toliau rūko.

Mūsų daugiabutis labai didelis, 130 butų. Seklių nėra, bet jei kaimynas šalia lango ar iš apačios rūko, kiti reaguoja“, – dalijosi mintimis A.Podskočimas.

Vis dėlto dauguma kaimynų geranoriški ir supratingi, parūkyti jie eina į daugiabučio kiemą.

„Kol kas neteko girdėti, kad kas nors rūko namuose į gartraukius. Skundų nebuvo, kad kas nors bute jaučia kvapą. Mes turime didelį gražų kiemą, tad vietos, kur nueiti, atsisėsti, yra. Padarytos ir peleninės. Gal kam nors draudimas rūkyti ir tingėjimas išeiti į lauką buvo paskata mesti rūkyti“, – svarstė daugiabučio bendrijos pirmininkas.

Tampa nesantaikos įrankiu?

V.Krėvės prospekto 1-ojo namo gyventojai gali ir toliau laisvai traukti dūmą – nė vienas kaimynas nesikreipė į savivaldybę namą paversti nerūkymo zona.

Daugiabučio savininkų bendrijos pirmininkas Aurimas Adomaitis pabrėžė: konfliktų dėl rūkymo kartais kyla, tačiau visi jie sprendžiami savarankiškai, be savivaldybės įsikišimo.

„Būna visokių situacijų, bet jei atsiranda konfliktų, juos iškart sprendžiame. Mano manymu, įstatymas – ydingas. Kai parašai prašymą savivaldybei, ji rūkyti balkonuose uždraudžia visiems laikams. Prašymą parašyti gali ir nuomininkas, kuris pagyvena čia tris mėnesius ir išsikrausto, o namas lieka su ta dėme visą gyvenimą. Aš nesu girdėjęs apie jokį atšaukimo mechanizmą“, – kalbėjo A.Adomaitis.

Jis pridūrė, kad ir rūkančiųjų name nedaug.

„Jei vienas žmogus rūko balkone, didelės problemos nėra. Problema būna, jei balkone rūko dešimt žmonių, jei dažnai būna vakarėliai, tada viskas užsidūmina. Bet dar neteko girdėti, kad kas nors skųstųsi dėl vieno žmogaus. Juolab kad tie žmonės vieni kitus pažįsta, yra susibendravę“, – kalbėjo pirmininkas.

Pašnekovas tikino apskritai nepalaikantis tokio draudimo.

„Šis įstatymas – nesantaikos įrankis tiems žmonėms, kurie yra susipykę ir nori į savo karus įtraukti ir valstybines institucijas. Manau, kad įstatymas turėtų būti pergalvotas. Kai papuoli į daugiabutį, kuriame išklijuoti raudoni užrašai, draudžiantys rūkyti, darosi nejauku. Draudimas atrodo kvailas, jis nieko neišsprendžia.

Seniau buvo tokių žmonių, kurie laukė šio įstatymo, žadėjo kitus paskųsti ir uždrausti rūkyti, bet kai priėmė įstatymą, niekas prašymo nepateikė“, – pasakojo A.Adomaitis.

Negana to, prie daugiabučio nėra ir rūkymui patogių vietų, tad pašnekovas įsitikinęs: jei būtų uždrausta rūkyti balkonuose, gyventojai imtų dūmyti prie laiptinių ar virtuvėse, nuo to kaimynams tikrai netaptų geriau.

„Tikėtina, kad žemiau gyvenantys eitų rūkyti į lauką prie laiptinės ar eitų toliau ant pievutės. Nesu matęs, kad ten dabar kas nors eitų rūkyti. Manau, kad grįžtume ir į senus laikus, kai žmonės rūkydavo kambariuose“, – svarstė A.Adomaitis.

Rūkalių laukia baudos

Kauno savivaldybės Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėja Karolina Sakalauskienė teigė, kad nuo 2021 metų Kaune draudžiama rūkyti 490 daugiabučių balkonuose.

„Viešosios tvarkos skyriaus duomenimis, šiais metais gauta 16 skundų dėl rūkymo balkonuose ir 2 skundai dėl rūkymo bendrojo naudojimo patalpose“, – sakė K.Sakalauskienė.

Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio vedėjas Rimantas Vilimas priminė, kad rūkantys balkonuose, kuriuose tai draudžiama daryti, gali tikėtis ir baudų. Jo nuomone, dalis gyventojų tokį įstatymą vertina teigiamai.

Gyventojai turi patys užfiksuoti pažeidimą

Reda Zarauskienė, Kauno vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė:

„Dėl neleistino rūkymo balkone 2023 metais nuo sausio 1 d. iki rugsėjo 11 d. Kauno apskrityje nustatyti 25 administraciniai nusižengimai. Iš jų vienas nusižengimas padarytas pakartotinai.

2022 metais tuo pačiu laikotarpiu nustatyta dešimt administracinių nusižengimų. Pakartotinių atvejų nenustatyta.

Neleistinai daugiabučio balkone rūkiusiam žmogui gresia įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 50 eurų, o padarius pažeidimą pakartotinai – nuo 50 iki 90 eurų. Patalpų savininkams, nenurodžiusiems rūkiusiojo duomenų, gresia bauda nuo 30 iki 60 eurų, o padarius pažeidimą pakartotinai – nuo 60 iki 120 eurų.

Norime atkreipti dėmesį, kad gyventojai turi patys užfiksuoti pažeidimą ir perduoti duomenis savivaldybei arba per ePolicija.lt.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.