Šioje šalyje jau 14 kartų didino palūkanų normas – būsto kainos smunka dugnan

Nekilnojamojo turto kainos Didžiojoje Britanijoje rugsėjį vėl smuko labiausiai nuo globalios finansų krizės, praneša agentūra „Reuters“.

Didžiojoje Britanijoje rugsėjį vėl smuko labiausiai nuo globalios finansų krizės.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Didžiojoje Britanijoje rugsėjį vėl smuko labiausiai nuo globalios finansų krizės.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Strimaitytė

Oct 3, 2023, 8:26 AM

Kaip jau ir rugpjūtį, jos mažėjo vidutiniškai 5,3 proc., lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, rodo lyderiaujančios būsto paskolų bendrovės „Nationwide“ pirmadienį paskelbti duomenys. Tai didžiausias sumažėjimas nuo 2009 m. liepos, kai kainas smukdė pasaulinė finansų krizė. Ekonomistai prognozavo dar didesnį mažėjimą – 5,7 proc.

Nekilnojamojo turto kainų mažėjimą lemia smarkiai išaugusios paskolų išlaidos. Anglijos bankas nuo 2021 m. gruodžio iš viso 14 kartų didino palūkanų normas – dabar jos siekia 5,25 proc. Taip šalies Centrinis bankas nori pažaboti išliekančią aukštą infliaciją. Prieš 2022 m. rugsėjį pasiekdamos piką, būsto kainos JK nuo koronaviruso pandemijos pradžios išaugo daugiau nei ketvirtadaliu. To priežastys buvo išaugusi gyvenamojo būsto paklausa, mažos palūkanos ir laikinos mokesčių paskatos.

Būsto kainos mažėja ir Vokietijoje. Jos nuo balandžio iki birželio sumenko vidutiniškai 9,9 proc., lyginant su tuo pačiu pernai metų laikotarpiu, pranešė Federalinė statistikos tarnyba. Tikėtina, kad pagrindinės mažėjančių kainų priežastys yra dėl išaugusių finansavimo sąnaudų sumažėjusi paklausa ir vis dar didelė infliacija, kuri menkina perkamąją galią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.