Metalinių garažų savininkai prašymo neišgirdo: V. Benkunskas prisipažino – jaučiasi apgautas

Šnipiškėse, Kernavės gatvėje,  spalio 29 buvo pradėtas metalinių garažų, stovinčių ant valstybinės žemės, iškeldinimas. Iš pradžių planuojama nukelti 75 garažus, vėliau – dar apie 100.

V.Benkunskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Benkunskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kernavės gatvėje iki šiol yra 179 metaliniai garažai. Jie užima apie 63 arų ploto sklypą, kuriame tilptų darželis, liktų vietos dar ir sporto žaidimų aikštelei.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kernavės gatvėje iki šiol yra 179 metaliniai garažai. Jie užima apie 63 arų ploto sklypą, kuriame tilptų darželis, liktų vietos dar ir sporto žaidimų aikštelei.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šnipiškėse, Kernavės gatvėje, pirmadienį buvo pradėtas metalinių garažų, stovinčių ant valstybinės žemės, iškeldinimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šnipiškėse, Kernavės gatvėje, pirmadienį buvo pradėtas metalinių garažų, stovinčių ant valstybinės žemės, iškeldinimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-11-08 08:53

Nukėlus metalinius garažus atlaisvintame valstybinės žemės plote atsiras 280 vietų lopšelis-darželis, o teritorijoje esančia sporto žaidimų aikštele po darželio darbo valandų galės naudotis ir bendruomenė.

„Vilniuje gyventojų skaičius sparčiai auga, todėl būtina plėsti ir vaikų darželių infrastruktūrą.

Tai ypač aktualu tokiuose rajonuose kaip Šnipiškės, kur atsiranda vis daugiau naujų gyvenamųjų kvartalų ir kuriasi daugybė jaunų šeimų“, – sakė Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Prašymus ignoravo

Dar 2020 metais Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas įpareigojo visus Vilniaus mieste ant valstybinės žemės esančių metalinių garažų savininkus iškeldinti šiuos statinius iki 2020 metų gruodžio 31 d. ir atlaisvinti užimtą valstybinę žemę.

„Dalis miesto gyventojų nukėlė savo garažus geranoriškai, bet Kernavės garažų bendrija prašymus ignoravo.

Neliko kito pasirinkimo, kaip tik pasitelkti teisėsaugą ir atlaisvinti žemę, kuri priklauso visiems vilniečiams“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės Organizacijos vystymo grupės patarėja Daiva Mikulskienė.

Meras jaučiasi apgautas

„Jaučiamės šiek tiek apgauti, nes su bendrijos pirmininku buvo pasirašyta taikos sutartis, buvo pažadėta, kad geranoriškai iki rugpjūčio pabaigos garažai bus nukelti.

Bet matome, kad nė vienas garažas nėra pajudintas iš savo vietos“, – sakė V.Benkunskas.

Meras atmetė kritiką, kad dauguma žmonių nežinojo apie būtinybę nusikelti savo neteisėtus garažus. Pasak jo, ant tų garažų sienų buvo klijuojami informaciniai lapeliai.

Beje, garažai nėra nukeliami nemokamai – jų savininkai turės padengti miesto patirtas išlaidas.

Turtą saugos „Grinda“

Kernavės gatvėje yra 179 metaliniai garažai. Jie užima apie 63 arų ploto sklypą, kuriame tilptų darželis, liktų vietos dar ir sporto žaidimų aikštelei.

Garažų savininkus vienijanti bendrija ilgai neatskleidė tikrųjų savininkų, vėliau teigė, kad įpareigos juos nukelti garažus iki šių metų vasaros pabaigos.

Bendrijai to nepadarius teismas leido pačiai savivaldybei nukelti šiuos garažus.

Metalinius garažus ir juose buvusį turtą laikinai saugos įmonė „Grinda“. Norėdami atsiimti turtą žmonės galės kreiptis į įmonę, jei turimais dokumentais įrodys, kad tai jų turtas. Vėliau jis bus atiduotas atliekų tvarkytojams.

Žada greitai susitvarkyti

V.Benkunsko teigimu, Vilniuje visų neteisėtų metalinių garažų masyvų turėtų nelikti per ateinančius dvejus metus.

„Visi terminai, kurie buvo duoti atlaisvinti valstybinę žemę, jau praėję. Dabar iš esmės vyksta teisminiai procesai, per teismus bandome gauti vykdomuosius raštus, kad su antstoliu galėtume savo iniciatyva tuos garažus nukelti, – sakė Vilniaus vadovas. – Kaip greitai mums teismai suteiks įgaliojimus su antstoliu tvarkytis, taip greitai mes tuos darbus ir padarysime.

Manau, dar geri metai, daugiausia – dveji, ir Vilnius metalinių garažų nebeturės.“

Laikinieji statiniai turėjo stovėti tik 5 metus

Per trejus metus Vilniuje buvo nukelta beveik 9 tūkst. metalinių garažų – tai yra daugiau nei 80 proc. visų valstybinėje miesto žemėje stovėjusių garažų. Visi laikinieji metaliniai garažai užima apie 50 ha plotą.

Dar liko nenukelta apie 1,8 tūkst. garažų.

Nukėlus garažus sutvarkoma aplinka, sklypuose projektuojamos žaliosios erdvės, gyventojams reikalinga infrastruktūra.

Metaliniai garažai Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose pradėti statyti dar sovietmečiu. Tuomet buvo leista valstybinėje žemėje juos įkurti laikinai – 3–5 metams.

Tačiau garažai, likę stovėti valstybinėje teritorijoje dešimtmečius, ilgainiui tapo sąvartynais ir ėmė kelti grėsmę aplinkai, apsunkino valstybinės žemės panaudojimą viešiesiems interesams tenkinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.