Palangos baseino nereikės perleisti privačiam verslui

Seimui pakeitus teisinį reguliavimą, Konkurencijos taryba nusprendė, kad nėra pagrindo Palangos miesto savivaldybei taikyti anksčiau nustatytų įpareigojimų – organizuoti konkurencingą procedūrą baseino valdytojui parinkti.

Palangos baseinas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Palangos baseinas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-22 09:10, atnaujinta 2023-12-23 13:59

Konkurencijos taryba šių metų balandį paskelbė, kad Palangos miesto savivaldybė pažeidė Konkurencijos įstatymą, kai be konkurencingos procedūros perdavė savo įstaigai „Palangos investicijų valdymas“ valdyti baseiną ir jame teikti įvairaus pobūdžio, įskaitant ir komercines, paslaugas. Būtent dėl tokių sprendimų ūkio subjektams rinkoje galėjo atsirasti konkurencijos sąlygų skirtumų, nes savivaldybė privilegijavo savo įstaigą jos konkurentų atžvilgiu, o pastaruosius diskriminavo.

Palangos miesto savivaldybė buvo įpareigota ne vėliau kaip per 12 mėnesių nuo nutarimo paskelbimo dienos panaikinti sprendimus ar pakeisti juos taip, kad jie neprieštarautų Konkurencijos įstatymui, ir organizuoti konkurencingą procedūrą baseino valdymo operatoriui parinkti.

Nuo šių metų liepos įsigaliojo Seimo priimtos Konkurencijos įstatymo ir Vietos savivaldos įstatymo pataisos, kuriomis numatyta galimybė savivaldybėms sudaryti vidaus sandorius su savo valdomomis įmonėmis ir šioms perduoti valdyti savivaldybių nekilnojamąjį turtą be konkurencingos procedūros.

Priimtomis pataisomis leidžiama savivaldybėms neorganizuoti konkurencingos procedūros tiekėjams atrinkti, kai savivaldybių nekilnojamasis turtas – koncertų salės, muziejai, parodų rūmai, bibliotekos, kultūros namai, sporto salės, maniežai, stadionai, baseinai – naudojamas viešosioms paslaugoms teikti švietimo, kultūros, sporto srityse ir su jomis susijusiai ūkinei veiklai vykdyti, jeigu toks objektas yra vienintelis savivaldybės teritorijoje ar seniūnijoje.

Atsižvelgusi į pakeistą teisinį reguliavimą bei aplinkybę, kad Palangos miesto savivaldybės teritorijoje nėra kitų tokių objektų kaip Palangos baseinas, Konkurencijos taryba pripažino, jog nebėra pagrindo savivaldybei taikyti anksčiau nustatytų įpareigojimų.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus džiaugėsi tokiu sprendimu: „Konkurencijos taryba savo tyrimą dėl Palangos baseino pradėjo prieš ketverius metus, vos tik šį objektą atidarėme. Visą šį laiką mums tikrai nebuvo lengva, bet mes nugalėjome ! Palangos savivaldybė ir visa mūsų miesto bendruomenė parodė išskirtinę lyderystę kovodami už savo, o tuo pačiu už visos Lietuvos savivaldybių teises. Neįtikėtina, bet mes sugebėjome nuo praėjusio gruodžio vos per pusmetį sukelti ant kojų aukščiausio lygio politikus, nepriklausomai nuo jų partiškumo, eilinius Lietuvos žmones ir įtikinti, jog didesnio absurdo nei viešojo turto nusavinimas negali būti.

Mes sugebėjome pasiekti, kad mūsų veiklą reguliuojantys įstatymai tarnautų savivaldai, o ne privatininkams. Mes sugebėjome kalbėti apie savo teises ir lūkesčius taip garsiai bei įtikinamai, kad nebuvo įmanoma mūsų neišgirsti. Tai mūsų visų pergalė ir fantastiškai geriausia dovana Palangai ir visam viešqjam interesui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.