Beveik du dešimtmečius Kaunas ieškojo sprendimų – rado: krito priešpaskutinis miesto vaiduoklis

Kauno valdžia beveik du dešimtmečius ieškojo sprendimų, ką daryti su Stoties turgui priklausančiu apleistu pastatu. Pagaliau surasta išeitis – vaiduoklį Šiaulių gatvėje norima paimti visuomenės poreikiams.

Pastatas pradėtas statyti 1998 metais, tačiau darbai dėl lėšų stygiaus sustojo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pastatas pradėtas statyti 1998 metais, tačiau darbai dėl lėšų stygiaus sustojo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2024, 10:31 AM, atnaujinta Jan 2, 2024, 10:32 AM

Kauno taryba leido savivaldybės administracijai kreiptis į Nacionalinę žemės tarnybą dėl Šiaulių gatvės 30 numeriu pažymėto žemės sklypo ir jame esančių statinių paėmimo visuomenės poreikiams. Turtas priklauso bendrovei „Stoties turgus“.

Miesto valdžia numatė jo vietoje pastatyti vaikų darželį, įrengti automobilių stovėjimo aikšteles, nutiesti Apynių bei I.B.Volfo ir F.Engelmano gatves.

Šiame žemės sklype stūkso apleistas prekybos ir paslaugų kompleksas, kurį galima pavadinti priešpaskutiniu vaiduokliu Kaune. Jo statyba sustojo 2001 metais.

Vis dėlto sumanymas tikrove gali pavirsti tik po kelerių metų – užtruks turto paėmimo procedūros, vaikų darželio statyba, o savivaldybės administracijai ir bendrovei „Stoties turgus“ dar reikės užbaigti ginčą teisme.

Visi pirkėjai atsitraukė

Savivaldybės administracija daugybę kartų nesėkmingai mėgino parduoti 51 proc. jai priklausantį bendrovės „Stoties turgus“ akcijų paketą.

Akcijų pardavimo aukcionai buvo rengiami nuo 2004 metų. Kartą tai buvo pavykę padaryti, tačiau aukciono laimėtojas iš Marijampolės persigalvojo ir pirkinio atsisakė.

Prieš kelerius metus miesto valdžia kartu kitais akcininkais sutarė parduoti ne turimas akcijas, o apleistą statinį su jam priskirtu 1 hektaro žemės sklypu Šiaulių gatvėje. Pradinė jo kaina tąkart siekė 3,5 mln. eurų, tačiau aukcionai nebuvo sėkmingi.

Kaunui buvo sužibusi viltis atsikratyti vieno miesto centre stūksančio vaiduoklio, mat juo, o tiksliau – žemės sklypu patrauklioje vietoje, domėjosi prekybos tinklo „Lidl“ vadovai.

Po kelis mėnesius trukusių derybų atrodė, kad iki susitarimo beliko vienas žingsnis. Miesto valdžia investuotojui buvo pasirengusi padaryti didelių nuolaidų ir suteikti visą būtiną paramą tvarkant šią teritoriją.

Vis dėlto galutinis prekybos tinklo atstovų sprendimas buvo kitoks – sumanymo statyti naują prekybos centrą šioje vietoje atsisakyta.

Įkurtuvės seniai atšauktos

Daugiau kaip 23 tūkst. kvadratinių metrų ploto dviejų aukštų pastatas Šiaulių gatvėje pradėtas statyti 1998 metais, tačiau po penkerių metų darbai dėl lėšų stygiaus visiškai sustojo.

Anksčiau skaičiuota, kad statybai išleista apie 3 mln. eurų.

Jau prieš tris dešimtmečius manyta, kad dabartinėje vietoje M.K.Čiurlionio gatvėje Stoties turgaus neturėtų likti, todėl planuotos statybos erdvesniame sklype. Šie planai nepavirto tikrove.

Nekilnojamojo turto ekspertai spėliojo, kad galima nesėkmingų bandymų parduoti statinius priežastis – per didelė kaina.

Svarstyta, kad nugriovus senojo statinio konstrukcijas būtų galima statyti verslo centrą arba steigti gamybos padalinį. Prekybos centrui tai nepalanki vieta, nes greta įsikūręs „Akropolis“.

Reikės užbaigti ginčą

Nors Kauno savivaldybei priklauso 51 proc. bendrovės „Stoties turgus“ akcijų, ši aplinkybė nesutrukdė jos vadovybei teismui apskųsti Kauno savivaldybės administraciją. Tokiu būdu bendrovė tikisi išvengti didesnio žemės sklypo nuomos mokesčio.

Bendrovė „Stoties turgus“ kreipėsi į Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmus prašydama panaikinti Kauno miesto savivaldybės administracijos pernai rugsėjį priimtus įsakymus, kurių pagrindu jai priklausantys žemės sklypai įtraukti į nenaudojamos žemės sklypų 2022 metų sąrašą.

Jame atsidūrė žemės sklypas su apleistais statiniais Šiaulių gatvėje. Kauno savivaldybės Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė-Kudarauskė paaiškino, kad įtraukimas į nenaudojamų žemės sklypų sąrašą reiškia, kad už tą sklypą turės būti mokamas didesnis žemės nuomos mokestis.

„Nesutinkantys su tokiu sprendimu gali jį skųsti teismui. „Stoties turgus“ pasinaudojo tokia galimybe“, – kalbėjo savivaldybės atstovė.

„Stoties turgaus“ atstovai mano, kad skundžiami sprendimai yra neteisėti ir naikintini kaip prieštaraujantys teisės aktų nuostatoms ir pažeidžiantys pareiškėjos teises. Pirmosios instancijos teismas „Stoties turgaus“ skundą atmetė, bendrovė yra pateikusi apeliacinį skundą. Byla Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme dar neišnagrinėta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.