Labiausiai apleistą Klaipėdos pastatą atgaivino du verslininkai – ir ne daugiabučiu jis virto, o kai kuo daugiau

Apleistam senajam dujų fabriko kompleksui Klaipėdoje, Liepų ir Trilapio gatvių sankirtoje, buvo iškilusi grėsmė visai sunykti, tačiau jį išgelbėjo du verslininkai.

Avarinės būklės raudonplyčiai statiniai buvo įtraukti į labiausiai apleistų Klaipėdos statinių sąrašą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Avarinės būklės raudonplyčiai statiniai buvo įtraukti į labiausiai apleistų Klaipėdos statinių sąrašą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2024, 3:49 PM

Šimtamečiame dujų fabrike Klaipėdoje netrukus duris atvers senovinių automobilių muziejus.

Už pastangas išsaugant ir prikeliant naujam gyvenimui buvusio dujų fabriko kompleksą ir kitus gerus darbus verslininkui Augustinui Jankevičiui ir paramos fondo „Augustus“ vadovui Arvydui Urbiui įteikta Klaipėdos miesto vėliava.

Avarinės būklės raudonplyčiai statiniai buvo įtraukti į labiausiai apleistų miesto statinių sąrašą.

Tačiau prieš dešimtmetį juos įsigijęs A.Jankevičius nuo pradžių regėjo ir savo viziją c čia bus techninės edukacijos parkas.

Jo neatbaidė ir tai, kad kompleksas įtrauktas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą ir jį prikeliant naujam gyvenimui teks įveikti daugybę papildomų reikalavimų.

Negana to, po geologinių tyrinėjimų paaiškėjo, kad gruntas po dujų saugyklomis iki septynių metrų užterštas nuodingomis medžiagomis.

Tačiau entuziazmo netrūko nei verslininkui, nei paramos fondui: senajame komplekse buvo organizuojamos talkos, įvairūs renginiai, ekskursijos Klaipėdos industrinio paveldo temomis, edukacijos moksleiviams.

Po dešimties metų trys buvusio fabriko statiniai – dvi aštuoniakampės dujų saugyklos ir buvęs administracinis pastatas su fabriko direktoriaus butu – įgijo savo pirmykštį vaizdą, išsaugant jų architektūrines formas ir kitas vertingąsias savybes.

Automobilių muziejus duris atvers gegužės mėnesį. Čia bus eksponuojami automobiliai iš A.Jankevičiaus kolekcijos, jie pagaminti iki 1920 metų Amerikoje ir Europoje. Visi automobiliai ne tik išskirtiniai, bet ir veikiantys.

Ekspoziciją papildys ir to meto atmosferą padės kurti baldai ir kiti daugiau kaip prieš šimtą metų naudoti daiktai.

Naujoji erdvė bus skirta ne tik muziejui ir kultūros renginiams. Čia turėtų duris atverti restauravimo dirbtuvės, planuojama įkurdinti iš senojo pašto bokšto atkeliavusius kariljono varpus, veiks kavinė, kelios krautuvėlės.

Pirmasis statinys po didžiulio gaisro

Dujų fabrikas buvo pirmas už miesto pinigus pastatytas pramoninis statinys po 1854 metais Klaipėdą nusiaubusio gaisro. Kompleksą sudarė keturiolika pastatų: garo katilų cechai, aparatinė, varyklos, aušyklos, spaudimo reguliavimo patalpa, dujų saugyklos, dirbtuvės, sandėliai, gyvenamasis namas ir kt.

Šiame fabrike pagamintomis dujomis buvo apšviečiamos gatvės, vėliau dujos pritaikytos viryklėms, naudotos pramonės įmonėse.

Sovietmečiu komplekso pastatuose buvo įrengti butai, kuriuose žmonės gyveno iki 1981 metų. Iki mūsų dienų išliko tik trys komplekso pastatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.