Ryga statys 50 mln. eurų vertės stadioną: gyventojai dėl to purkštauja

Kol Vilniuje netyla aistros dėl daugiau nei 30 metų statomo Nacionalinio stadiono, Ryga ėmėsi antro mieste stadiono projekto. Planuojama, kad naujas stadionas turėtų talpinti nuo 15 iki 20 tūkst. žmonių (projektas dar nepaskelbtas), o jo statybų pabaiga numatoma ne anksčiau kaip 2027-aisiais metais.

Ryga ėmėsi antro mieste stadiono projekto. Planuojama, kad naujas stadionas turėtų talpinti nuo 15 iki 20 tūkst. žmonių.<br>Asociatyvi nuotr. („Canva“)
Ryga ėmėsi antro mieste stadiono projekto. Planuojama, kad naujas stadionas turėtų talpinti nuo 15 iki 20 tūkst. žmonių.<br>Asociatyvi nuotr. („Canva“)
Ryga ėmėsi antro mieste stadiono projekto. Planuojama, kad naujas stadionas turėtų talpinti nuo 15 iki 20 tūkst. žmonių.<br>Asociatyvi nuotr. („Canva“)
Ryga ėmėsi antro mieste stadiono projekto. Planuojama, kad naujas stadionas turėtų talpinti nuo 15 iki 20 tūkst. žmonių.<br>Asociatyvi nuotr. („Canva“)
Daugiau nuotraukų (2)

Aneta Kurowska

2024-04-09 14:54

Rygos miesto taryba netrukus turės nuspręsti, ar statyti nacionalinį futbolo stadioną Lucavsaloje. Balandžio pradžioje pasirodė informacija, kad atsakingas savivaldybės komitetas jau pritarė daugiau kaip 10 hektarų žemės sklypo panaudojimui statybai. Viso buvo pasiūlyta 10 vietų, iš kurių atrinktos trys geriausios. Valdininkai linkę stadioną statyti centrinėje miesto dalyje, kartu tvarkant aplinkinę infrastruktūrą.

Gyventojai bijo prarasti miesto sodus

Panašiai kaip ir Vilniuje, Rygos stadiono statybos neapsieina be skandalų. Futbolo federacija teigia, kad vieta Lucavsaloje pasirinkta todėl, kad ji nesikerta su jokiais kitais statybų planais ir yra centrinėje miesto dalyje. Tuo tarpu gyventojai išreiškė susirūpinimą dėl stadionui pasirinktos vietos. Anot jų, nukentės kai kurie miesto sodai, kurie yra svarbi miesto gyventojų poilsio vieta.

Pasak Rygos savivaldybės, futbolo stadiono statyba neturės įtakos sodams, tačiau jiems įtakos turės bendri teritorijos plėtros planai, kuriuose numatyta įrengti transporto jungtį tarp Bausko ir Mūkusalo gatvių per Lucavsalą. Siekiant užtikrinti transporto infrastruktūrą, planuojama pastatyti dar kelis pėsčiųjų ir dviračių tiltus į Lucavsalą, o jungties su Pietų tiltu statyba jau seniai numatyta planavimo dokumentuose.

Stadiono kaina siektų 50 milijonų eurų

Žemės sklypą Lucavsaloje planuojama perduoti naudoti Latvijos futbolo federacijai iki tol, kol nekilnojamasis turtas bus reikalingas vietos valdžios institucijoms jų funkcijoms užtikrinti, bet ne ilgiau kaip penkerius metus. Per penkerius metus futbolo federacija turi parengti stadiono statybos dokumentaciją. Futbolo federacijos prezidentas Vadimas Lašenko šiuo metu skaičiuoja, kad stadiono statybų išlaidos sieks 50 mln. eurų.

Domisi ir investuotojai iš Jungtinių Arabų Emyratų

Svarbu pažymėti, kad šis projektas yra ne tik sporto objektas, bet ir potencialus kultūros ir renginių centras. Galutinis stadiono biudžetas ir projektas yra dar nenustatyti, tačiau tikimasi, kad dalyvaus investuotojai ne tik iš Latvijos, bet ir iš tarptautinės bendruomenės, įskaitant Jungtinius Arabų Emyratus.

JAE verslininkas Mohamedas Ali Alabbarras jau susitiko su vietos valdžia bei Finansų ministerijos ministru. Susitikimo metu buvo aptariamas potencialus verslininko įsitraukimas į stadiono statybas. Verslininkas geriau žinomas kaip bendrovės „Emaar Properties“, kurios vienas iš žinomiausių projektų yra aukščiausias pasaulio pastatas Burdž Chalifa, įkūrėjas.

Vietos valdžia dar turi priimti sprendimą dėl žemės sklypo tvarkymo. Tai ji ketina aptarti balandžio 17 d. vyksiančiame savivaldybės tarybos posėdyje.

Projekto pabaiga planuojama ne anksčiau kaip 2027 m.

Siektų ketvirtos kategorijos įvertinimo

Latvija yra vienintelė šalis Europoje, neturinti 4 kategorijos stadiono, kuriame galėtų rengti tarptautines varžybas, teigė federacija. Tokio tipo futbolo stadionas taip pat tiktų masiniams renginiams, koncertams ir konferencijoms.

Šiuo metu Rygoje jau yra vienas stadionas, talpinantis apie 10 tūkst. žmonių. Tai netoli geležinkelio stoties esantis „Daugavos“ stadionas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste