Stoginės statyba: kad nebūtų problemų su piktais kaimynas, įsivertinkite dvi aplinkybes

Prieš statant stoginę prie nuosavo namo svarbu žinoti tai, kad stoginė yra žmonėms ar daiktams pridengti nuo kritulių ir saulės skirtas inžinerinis statinys, kurį sudaro stogas ant stulpų (gali būti su galinėmis sienomis ar be jų). Atkreiptinas dėmesys, kad stoginė gali būti atskiras statinys ar kito statinio priestatas.

Stoginė.<br>„Canva“ nuotr.
Stoginė.<br>„Canva“ nuotr.
Stoginė.<br>„Canva“ nuotr.
Stoginė.<br>„Canva“ nuotr.
Stoginė.<br>„Canva“ nuotr.
Stoginė.<br>„Canva“ nuotr.
Stoginė.<br>„Canva“ nuotr.
Stoginė.<br>„Canva“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

Apr 9, 2024, 9:31 AM, atnaujinta Apr 9, 2024, 11:06 AM

Jei stoginė ir namas turi atskiras laikančiąsias konstrukcijas, kurios užtikrina tik šių statinių mechaninį atsparumą ir pastovumą, laikytina, kad stoginė ir namas yra atskiri statiniai.

Sprendžiant ar privalomas statybą leidžiantis dokumentas (SLD), reikalinga įvertinti kokiai statinio kategorijai priskiriamas objektas (stoginė), kurį ketinama statyti.

Ypatingųjų statinių kategorijai priskiriamų statinių sąrašą, nesudėtingųjų statinių sąrašą ir nesudėtingiesiems statiniams priskirtų pastatų ir inžinerinių statinių paprastųjų konstrukcijų požymius ir techninius parametrus nustato Statybos techninis reglamentas STR 1.01.03:2017 „Statinių klasifikavimas“.

Pagalbinio ūkio paskirties pastatai – be gyvenamųjų patalpų, kurių didžiausias aukštis – 5 m, plotas – 50 kv. m priskirtini I grupės nesudėtingųjų statinių kategorijai, o kurių didžiausias aukštis 8,5 m, plotas 80 kv. m priskirtini II grupės nesudėtingųjų statinių kategorijai. Inžinerinių statinių (stoginės) kategorija nustatoma pagal 3 lentelės 4.2 punkto nuostatas.

SLD privalomumo atvejai yra nustatyti Statybos įstatymo 27 straipsnio 1 dalyje ir Statybos techninio reglamento STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Nebaigto statinio registravimas ir perleidimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ 3 priede atsižvelgiant į ketinamų atlikti statybos darbų rūšį, statinio kategoriją bei teritoriją, kurioje planuojama statyba.

Statybos įstatyme (24 straipsnio 3 dalyje) įtvirtinta nuostata, kurioje nurodyta, kad statinio projektas turi būti parengtas, kai privaloma gauti šio įstatymo 27 straipsnio 1 dalies 1–7 punktuose nurodytus SLD.

Taip pat pažymime, kad žemės savininkai ir kiti naudotojai privalo naudoti žemę pagal pagrindinę naudojimo paskirtį ir naudojimo būdą.

Taigi, SLD privalomas pagal Statybos įstatymo 27 straipsnio 1 dalies ir STR 1.05.01:2017 3 priedo nuostatas atitinkamai pagal ketinamų atlikti statybos darbų rūšį, statinio kategoriją, paskirtį, teritoriją, kurioje planuojama atlikti statybos darbus, įvertinant žemės sklypo naudojimo būdą. 

Pažymime, kad tuo atveju, kai privaloma parengti statinio projektą, projektinius sprendinius privalo parinkti kompetentingas projektuotojas, prisiimdamas atsakomybę, kad statinio projektas atitinka įstatymų, kitų teisės aktų, privalomųjų statinio projekto rengimo dokumentų, normatyvinių statybos techninių dokumentų ir normatyvinių statinio saugos ir paskirties dokumentų nuostatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste