Kada būtina kalbėtis su banku dar prieš perkant būstą: išvardijo, kuriems pirkėjams tai svarbiausia

Svarstantiems apie nuosavo būsto įsigijimą, atvykti pasitarti į banką gali būti verta dar prieš pradedant konkretaus objekto medžioklę. Konsultacijos su potencialiu būsto paskolos suteikėju gali būti labai naudingos, nepriklausomai nuo to, kokioje būsto pirkimo proceso stadijoje esate šiuo metu. „Luminor“ mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius dalijasi keliais klausimais, kuriuos išspręsti gali padėti ankstyvos konsultacijos.

Pasikonsultavę su banku galite daugiau sužinoti ir apie dvi esmines Lietuvoje galiojančias finansinės paramos programas bei sužinoti, ar jos gali būti taikomos jums.<br>„Canva“ nuotr.
Pasikonsultavę su banku galite daugiau sužinoti ir apie dvi esmines Lietuvoje galiojančias finansinės paramos programas bei sužinoti, ar jos gali būti taikomos jums.<br>„Canva“ nuotr.
Edvinas Jurevičius.
Edvinas Jurevičius.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 11, 2024, 9:41 AM

Paaiškins, kokios lengvatos gali būti taikomos

Pasikonsultavę su banku galite daugiau sužinoti ir apie dvi esmines Lietuvoje galiojančias finansinės paramos programas bei sužinoti, ar jos gali būti taikomos jums.

„Viena jų suteikia finansinę paskatą pirmąjį būstą regionuose įsigyjančioms jaunoms šeimoms, kita yra valstybės iš dalies kompensuojama būsto paskola, kuria pasinaudodami būstą galite įsigyti visoje Lietuvoje. Naudojantis šiomis programomis, subsidijuojama 15–30 proc. gautos būsto paskolos“, – sako banko atstovas.

Padės pasirinkti palūkanų rūšį

Būsto paskolos specialistas gali patarti ir dėl jums tinkamiausios palūkanų rūšies, sako ekspertas.

„Yra dvi palūkanų rūšys: kintama palūkanų norma ir terminuotai nekintančių palūkanų norma. Pirmąją sudaro kintama 3, 6 ar 12 mėnesių palūkanų bazė EURIBOR ir prie jos pridedama individualiai nustatoma banko palūkanų marža. Antroji gali būti nustatyta laikotarpiui iki 5 metų. Po jo palūkanos automatiškai keičiamos į kintamas palūkanas arba vėl nustatoma terminuotai nekintanti palūkanų norma“, – pasakoja jis.

Kadangi skirtingos palūkanų rūšys pasižymi savais privalumais ir trūkumais, jos gali būti palankesnės skirtingų poreikių turintiems asmenims – finansų patarėjas gali padėti išsirinkti.

Padės suprasti, ką reikia žinoti apie kredito istoriją

Pasikonsultuoti su specialistu verta ir dėl to, kad geriau suprastumėte savo kredito istoriją ir jos reikšmę, nes ji gali nulemti, ar paskola iš viso bus suteikta.

„Iš kredito istorijos galima pamatyti, kaip žmogus vykdė visus kada nors turėtus finansinius įsipareigojimus. Prieš suteikiant jums paskolą, bankui reikės su ja susipažinti tam, kad jis būtų tikras, jog asmuo pasiskolintą sumą galės grąžinti tvariai ir laiku“, – sako ekspertas.

Pasak jo, jei bankas mato, kad asmuo laiku neįgyvendina finansinių įsipareigojimų ar turi skolų, jam gauti norimo dydžio paskolą bus sunkiau. Šiuo atveju specialistas gali padėti išsiaiškinti, kaip elgtis, kad kredito istorija nepakištų kojos ateityje.

Paaiškins, kokių dokumentų reikės paraiškai

Susipažinęs su jūsų individualia situacija, specialistas gali patarti ir kokių dokumentų reikės būsto paskolos gavimui. Įprastai paskolos suteikimo procesas vyksta sklandžiau, jeigu klientas iš anksto gauna reikiamas deklaracijas bei išrašus ir tik tuomet kreipiasi į banką. Jei dėl paskolos kreipiamasi neturint reikalingų dokumentų, procedūra trunka ilgiau.

„Pavyzdžiui, nepriklausomai nuo to, ar dirbate individualiai, ar pagal darbo sutartį, bankai visada gilinsis į jūsų pajamų tvarumą. Taip pat, jei dėl paskolos kreipsitės su sutuoktiniu ar partneriu, bankas atsižvelgs ir į jo ar jos turimus finansinius įsipareigojimus, kredito istoriją. Visam tam parodyti gali prireikti tam tikrų papildomų dokumentų“, – sako ekspertas.

Padės paskaičiuoti įsirengimo biudžetą ir patars dėl draudimo

Nekilnojamojo turto bei finansų rinkos nuolat kinta ir ne kiekvienas pajėgus domėtis jų aktualijomis. Banko finansų patarėjai yra gerai susipažinę su dabartinėmis tendencijomis, stebi esamų klientų situaciją, todėl gali konkrečiai atsakyti į būtent jums rūpinčius klausimus, pavyzdžiui, apie būsto draudimą arba preliminarias išlaidas įsirengimui.

„Potencialus skolintojas gali papasakoti, kaip nuo būsto kainos, tipo ir kitų faktorių gali priklausyti tai, kokius mokesčius gali tekti mokėti, taip pat įvertins, kiek lėšų minimaliai gali prireikti būstui įsirengti. Be to, nuo būsto konstrukcijos tipo bei įrengimo priklausys ir privalomojo būsto draudimo įmokos, kurių preliminarų dydį finansų patarėjas padės įsivertinti“, – sako ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.