Pastebi, ko imasi Vilniuje ieškantys tokio būsto: dabar tai – itin aktualu

Užuot pirkę žemės sklypą ar ėmęsi naujos statybos projektų, Vilniuje prabangaus nekilnojamojo turto (NT) ieškantys pirkėjai vis dažniau rekonstruoja senesnės statybos objektus, esančius pačiose geriausiose sostinės vietose. Kad naujakuriai nori gyventi tvariai, bet tuo pačiu ir pagal savo poreikius, pastebi ir NT rinkoje dirbantys specialistai.

Robertas Karalius, prabangaus nekilnojamo turto ekspertas.
Robertas Karalius, prabangaus nekilnojamo turto ekspertas.
IN DOT studija.
IN DOT studija.
IN DOT studija.
IN DOT studija.
IN DOT studija.
IN DOT studija.
IN DOT studija.
IN DOT studija.
IN DOT studija.
IN DOT studija.
IN DOT studija.
IN DOT studija.
IN DOT studijos interjero architektės.
IN DOT studijos interjero architektės.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 18, 2024, 5:30 PM, atnaujinta Apr 19, 2024, 10:42 AM

Nerandate tokio būsto? Ieškote ne ten

NT agentūros „Baltic Sotheby's International Realty“ eksperto Roberto Karaliaus pastebėjimu, pastaruoju metu įvykdyti sandoriai išties rodo, kad žmonės, neradę jiems tinkamų sklypų, renkasi kitą alternatyvą – rekonstruoja jau pastatytą būstą pagal tai, kaip įsivaizduoja savo svajonių namus.

Taip jie gali gyventi ne tik prestižinėje vietoje ir pro langą matyti sostinės panoramą, bet ir turėti namus, atliepiančius šeimos poreikius. Praktikoje vis dažniau pasitaiko taip, kad 2007–2008 m. pastatytą namą įsigiję naujakuriai jį rekonstruoja ir atnaujina pagal save. Pagrindinis privalumas, kaip teigia pašnekovas, tokiose situacijose yra lokacija, nes tuščių sklypų tokiose vietose tiesiog nėra.

Pavyzdžiui, Žvėryne, Antakalnio artimojoje dalyje, Naujamiestyje ar Valakampiuose tampa tikru iššūkiu atrasti naujų projektų ar sklypų – unikaliausiose vietose jau pastatyti ir įrengti prabangūs namai, kurių vertė skaičiuojama milijonais eurų.

„Tokiose miesto vietose tiesiog nebėra sklypų, kuriuos galėtum ateiti ir nupirkti, o tada jau projektuoti, statyti tokį namą, kokio nori“, – pastebi NT ekspertas, prisimindamas, kad Valakampiuose yra tekę parduoti net 2001 m. statybos namą, kuris projektuotas ir statytas buvo žinomo architekto. Kadangi inžineriniai sprendimai per tiek metų jau paseno, naujakuriams teko atnaujinti inžinerines sistemas ar pakeisti langus ir duris, tačiau šis pastatas architektūrine prasme buvo vertingas bei lengvai pritaikomas šiems laikams bei šeimos poreikiams.

Be NT agento pagalbos pirkėjams sunkiai sekasi surasti parduodamus išskirtinius variantus. „Pagrindinės dvi pirkėjo dvejonės ir iššūkiai, su kuo susiduria pirkdami tokį būstą, yra tai, kad abejojama, ar tikrai už didelį biudžetą nusipirko gerą variantą, ar tikrai nepraras galimybės įsigyti kitą objektą, kuris galbūt pasirodys už mėnesio, galbūt už metų.

Tardamiesi su patyrusiu NT agentu, kuris gerai išmano šitą rinką, gali maždaug žinoti, ko tikėtis – ar tikrai tas nekilnojamasis turtas toks unikalus ir ar tikrai vertas tiek dėmesio ar pinigų, lyginant su kitais mieste esančiais namais bei rinka“, – patirtimi dalijosi „Baltic Sotheby's International Realty“ atstovas.

Antras iššūkis, susijęs su kainos įvertinimu. R.Karaliaus pastebėjimu, dažnai pirkėjams reikia patarimo, ar siūloma kaina yra priimtina, ar verta investuoti ir kokie panašūs sandoriai rinkoje jau įvykę. Svarbu ir tai, ar toks pirkinys išliks likvidus bėgant laikui – ar bus galima parduoti, pavyzdžiui, už 5 mln. eurų, kai buvo įsigyta už 3 mln. eurų.

Panašių pavyzdžių, anot R. Karaliaus, jau rinkoje yra įvykę, kai klientas, nusipirkęs atrodytų morališkai pasenusį namą už 800 tūkst. eurų, jį pilnai rekonstruoja, kardinaliai pakeisdamas jo išvaizdą bei įrengimą ir parduoda už tris ir daugiau kartų didesnę sumą.

Išsirinkus būstą ir ekspertams įvertinus namo būklę, panaudotas medžiagas, inžinerinius sprendimus, būsimiems pirkėjams pateikiama išvada, ką reikėtų keisti ir kiek tai kainuotų.

Prie kliento vizijos išpildymo prisideda ne vienas specialistas – tai lemia rekonstruojamo projekto sėkmę. Pirmiausia, su NT agento pagalba ir turima patirtimi bei rinkos išmanymu surandamas pats tinkamiausias variantas, kuris turi potencialo bei atitinka kliento lūkesčius ir gyvenimo būdą. Tuomet savo darbą atlieka architektai, patardami, kaip geriau įgyvendinti sugalvotas idėjas, pritaikyti turtą naujiems jo savininkams bei sukurti unikalų projektą, kuris ne tik džiugintų užsakovą, tačiau turėtų ir išliekamąją vertę. Žinoma, ne mažiau svarbi ir statybinė dalis, nes tinkamai parinkti technologiniai sprendimai bei patirtis tokio lygio objektų statyboje lemia projekto sėkmę.

Pripažįstama, kad kartais projektai iš pirmo žvilgsnio atrodo beviltiškai, tačiau stebina, kaip vaizdas gali pasikeisti, jei tik įgyvendinamos turimos idėjos ir pasinaudojama ekspertų patarimais.

Tiesa, pastatyti naują namą nuo pat pamatų ar rekonstruoti seną namą su jau esama baze ir išplanavimu – užtrunka ir kainuoja beveik panašiai. O atnaujinti inžinerinius įrenginius ar įdiegti inovatyvius sprendimus naujuose namuose, tuo pačiu sau susikuriant ir prabangą – taip pat vienas privalumų, kuris reiškia ir aukštesnę energetinę efektyvumo klasę.

Su prabangiu NT dirbantis R.Karalius tikina, kad jaunosios kartos pirkėjams ne mažiau svarbu ir tvarumas. Maža to, kad rekonstruojamas namas ar butas jau reiškia, kad įgyvendinamos tvarumo idėjos, taip pat įžvelgiamas ir kitas privalumas.

Dėl patogios vietos gyventojams nebereikia automobilio ar kitos transporto priemonės susisiekimui – visur galima nukeliauti pėstute ar viešuoju transportu, kas gali būti aktualu vaikams. Visgi yra variantų ir mėgstantiems keliauti savo automobiliu.

Neretai pasitaiko ir istorinių NT variantų, kuriuos vilniečiai taip pat yra pamėgę dėl aukštų lubų, didelių langų, storų sienų ar išskirtinio patalpų išplanavimo. Todėl rekonstrukcijos metu išsaugojamos unikalios detalės, bet taip pat su architektų pagalba yra sukuriamas jaukumas, prabanga.

Vien mintis, kad gyveni šimtmečius skaičiuojančiame name – dažnam tikras malonumas ir tai dar vienas įrodymas to, kad ir negriaunant namo galima susikurti svajonių oazę.

Taupo ir laiką, ir pinigus

Tai, kad rekonstruoti senesnės statybos namą tampa vis populiariau būsto ieškančiųjų tarpe, pastebi ir ne vieną prabangaus būsto rekonstrukcijos projektą įgyvendinusios įmonės IN DOT studijos interjero architektės. Jų manymu, sprendimas negriauti namo, bet jį rekonstruoti pagal save – tikrai dažnas klientų noras.

Tokį sumanymą naujakuriai įgyvendina ne tik dėl to, jog trūksta prabangaus būsto pasiūlos, bet ir dėl pasaulinių tvarumo tendencijų, kurios skvarbios ir Lietuvoje. Taip pat dėl politinės, ekonominės situacijos šalyje.

Kaip pastebi interjero architektė Enrika Riaukaitė, žmonių požiūris į savo namus pradėjo keistis koronaviruso pandemijos metu. Jau tada daugelis suprato, kad ilgalaikiai sprendimai ir tvarumas yra tai, ko jie nori savo aplinkoje, todėl susitaupydavo ir į tai investuodavo.

Todėl nestojo ir statybos, rekonstrukcijos darbai. „Mes jaučiame labai stiprią tendenciją, kad žmonės nori gyventi čia ir dabar“, – patikino E. Riaukaitė. Žmonės brangina savo laiką, tad būsto rekonstrukcija dažnai yra greitesnis procesas ir nereikia laukti kelių metų, kol naujas projektas bus parengtas, o vėliau ir įrengtas.

„Žmogus tada labai susirūpino savo gyvenamąja aplinka, pradėjo gerinti viską iš pagrindų – ne tik pirkti geresnę kavą ar maistą, bet taip pat ir valgyti iš geresnių indų, susikurti geresnę aplinką, puoselėjant nekilnojamąjį turtą ir suprantant, kad artimiausius metus jį supa keturios sienos“, – pateikė pavyzdį pašnekovė.

Interjero architektė Vida Giedra Savinskė taip pat pastebi, kad senesnius ar net istorinius pastatus žmonės noriai prikelia antram gyvenimui, gerbia istorinę aplinką, unikalias architektūros detales. „Esame turėję visai nemažai projektų, kur ties autentika buvo dirbama su didžiule pagarba. Žmonės vis labiau vertina, kad NT gali atkurti, renovuoti“, – teigė ji.

Renovacijos procese atsižvelgiama ir į įvairius paveldosaugos reikalavimus, nors tikinama – šiuolaikinį būstą įmanoma sukurti net ir sudėtingiausiose teritorijose.

Architektūros studijos atstovės pasidalijo pavyzdžiu, kai teko dirbti su projektu Vilniaus senamiestyje, kur būsto pirkėjui pavyko rasti būstą su automobilio stovėjimo vieta ar net vidiniame kiemelyje esančiu sodeliu.

Tokie reti namai miesto širdyje – lyg atskiras pasaulis, kuriame galima ir dirbti, ir ilsėtis aukščiausiame komforto lygyje. „Tada jau reikėjo apsispręsti, ar pirkti tokios pačios kvadratūros butą ar pirkti tokį namą, jį rekonstruoti vos ne už tą pačią kainą ir investavus į rekonstrukciją, turėti atskirą gyvenamąjį namą. Matematika labai aiški“, – palygino viena architekčių.

Tada, kaip prisimena ji, žmonės buvo pasiryžę investuoti ir dar kartą rekonstruoti į šį projektą ir taip įgyvendinti savo viziją.

Inžinerinė infrastruktūra, apimanti šildymą, vėdinimą, oro kondicionavimą, taip pat yra vienas didžiausių prioritetų naujojo būsto savininkams dėl mažesnių komunalinių sąskaitų ar patogumo. Be abejo, rūpi ir tai, kad namus pavyktų įsirengti stilingai ir per gana trumpą laiką, pasinaudojant specialistų įžvalgomis ir taip sutaupant savo pinigus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.