Vilnietis daugiabutyje ėmė ir pasididino namus – dabar gresia tūkstantinė bauda

Nekilnojamojo turto įsigijimas – vienas svarbiausių žingsnių daugelio žmonių gyvenime. Naujakuriai ar jau įsikūrę gyventojai, norintys patogiai įsirengti naują ar perplanuoti seną būstą daugiabučiame name susiduria su įvairiausiais iššūkiais ir rizikomis, į kuriuos nederėtų numoti ranka.

Daugiabučio namo gyventojas atliko namo rekonstravimo darbus perstatant esamo pastato stogo bei sienų laikančiąsias konstrukcijas (įrengiant jas naujai) ir tuo padidinant pastato išorės matmenis.<br>Asociatyvi nuotr.
Daugiabučio namo gyventojas atliko namo rekonstravimo darbus perstatant esamo pastato stogo bei sienų laikančiąsias konstrukcijas (įrengiant jas naujai) ir tuo padidinant pastato išorės matmenis.<br>Asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

Apr 27, 2024, 4:24 PM

Deja, bet dažnas statybos dalyvis vis dar pamiršta pasirūpinti statybą leidžiančiu dokumentu (SLD) (kai jis privalomas) ir pradeda darbus jo neturint.

Vieną iš tokių savavališkos statybos atvejų Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) nustatė atlikusi patikrinimą daugiabučiame gyvenamajame name Rudens g., Vilniuje.

Daugiabučio namo gyventojas atliko namo rekonstravimo darbus perstatant esamo pastato stogo bei sienų laikančiąsias konstrukcijas (įrengiant jas naujai) ir tuo padidinant pastato išorės matmenis. Patikrinimų metu fiksuota, kad pastato antrojo aukšto sienos buvo paaukštintos papildomai įrengiant 4 eilių blokelių, mūro žiedą ir naują stogo konstrukciją.

Statytojui už atliktus darbus surašyti savavališkos statybos aktas ir privalomieji nurodymai nevykdyti jokių statybos darbų, duodant terminą pašalinti savavališkos statybos padarinius, t. y. iki nurodytos datos išardyti savavališkai perstatytas gyvenamojo namo laikančiąsias konstrukcijas taip, kad atitiktų kadastrinių matavimų duomenis.

Už padarytus pažeidimus statytojui gresia administracinė atsakomybė – neypatingojo statinio savavališkas rekonstravimas užtraukia baudą nuo 1 200 Eur iki 2 300 Eur.

Statybos inspekcija primena, kad statinio rekonstravimu vadinama statyba, kurios tikslas – perstatyti statinį: pakeisti statinio laikančiąsias konstrukcijas, pakeičiant statinio išorės matmenis (ilgį, plotį, aukštį ir pan.).

Laikoma, kad laikančiosios konstrukcijos perstatomos, kai:

pastatomi nauji aukštai; įrengiamas naujas rūsys, praplečiamas esamas;

nugriaunama dalis esamų aukštų;

prie statinio pristatomas (ar pastatomas tarp gretimų statinių) priestatas, jei dėl šio priestato pristatymo keičiamos, silpninamos, stiprinamos ir pan. esamo statinio laikančiosios konstrukcijos;

pakeičiamos bet kurios laikančiosios konstrukcijos kitomis laikančiomis konstrukcijomis, įrengiamos naujos laikančiosios konstrukcijos, pašalinama dalis esančių laikančiųjų konstrukcijų.

Statybos inspekcija informuoja kur prieš pradedant statybos darbus derėtų kreiptis konkrečiu atveju

dėl statybos vykdymo teisėtumo griaunant sienas – į namo administratorių arba Statybos inspekciją;

dėl atitinkamos rūšies statinio projekto parengimo – į projektuotoją;

dėl parengto statinio projekto ekspertizės – į atestuotas ekspertizės įmones;

dėl SLD išdavimo – į savivaldybės administraciją;

dėl pasitikslinimo, kokiai statinio statinių kategorijai (ypatingųjų ar nesudėtingųjų) priskiriamas daugiabutis, kuriame bus griaunamos sienos, – į projektuotoją arba paskirtą namo techninį prižiūrėtoją;

šie duomenys taip pat yra Nekilnojamojo turto registre; dėl nustatymo, ar daugiabučio gyvenamojo namo siena yra statinio laikančioji / nelaikančioji konstrukcija – į namo techninį prižiūrėtoją, projektuotojus arba ekspertus;

dėl keliamo triukšmo griaunant sienas – į savivaldybės administraciją, policiją; pasitikrinti, ar reikalingas leidimas statinio rekonstravimui – Statybos inspekcijos interneto svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.