Terasa ant daugiabučio stogo – ne tik pramogų vieta, yra ten ir reikalų, išsiaiškinkite

Terasos ant daugiabučių stogų tampa puikiomis poilsio zonomis, jos vertinamos ir kaip privalumas, įsigyjant butą tokiame name. Vis dėlto po kurio laiko tai gali tapti galvosūkiu: kas prižiūrės, remontuos terasą? Kokias daugiabučio namo gyventojų teises ir pareigas, prižiūrint stogo terasą, numato įstatymas? Į šiuos ir kitus klausimus atsako advokatų kompanijos „Magnusson Lietuva“ partnerė, advokatė Dalia Stakvilevičiūtė.

Terasa ant stogo.
Terasa ant stogo.
Dalia Stakvilevičiūtė.
Dalia Stakvilevičiūtė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 29, 2024, 10:29 AM

Išlaidos už terasą – proporcingai nuosavybės daliai

Pasak advokatės, atsakymus į dalį su stogo terasomis susijusių klausimų galima rasti Lietuvos Respublikos Civiliniame kodekse ir Daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatyme.

Pagal Civiliniame kodekse nustatytą teisinį reguliavimą, butų ir kitų patalpų savininkams bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso namo bendrojo naudojimo patalpos, pagrindinės namo konstrukcijos, bendrojo naudojimo mechaninė, elektros, sanitarinė-techninė ir kitokia įranga.

Šiuos bendrosios dalinės nuosavybės teise priklausančius objektus detalizuoja Daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymas, kuris apibrėžia, kokios bendrosios pastato konstrukcijos, bendrosios pastato inžinerinės sistemos, pastato bendrojo naudojimo patalpos ir kitos pastato dalys, vietiniai inžineriniai tinklai priskirtini pastato bendrojo naudojimo objektams.

„Butų ir kitų patalpų savininkui priklausanti bendrosios dalinės nuosavybės dalis yra lygi jam nuosavybės teise priklausančių patalpų naudingojo ploto ir gyvenamojo namo naudingojo ploto santykiui. Vadinasi, išlaidas namui (statiniui) išlaikyti ir išsaugoti, mokesčius, rinkliavas ir kitas įmokas, butų ir kitų patalpų savininkai privalo apmokėti proporcingai savo daliai“, – aiškina ji.

Už terasos remontą gali tekti mokėti ir ja nesinaudojantiems

Pagal teisinį reguliavimą, stogas, terasų laikančiosios konstrukcijos, aptvarai priskiriami bendrosioms pastato konstrukcijoms. O jei terasa, įrengta ant daugiabučio namo stogo, naudotis gali tik kelių butų savininkai? Ar ji yra bendrojo naudojimo objektas? Ar jos remonto išlaidas privalo atlyginti visų butų savininkai proporcingai turimo buto plotui?

Anot advokatės, kiekvienu atveju tai priklauso nuo atskiro pastato konstrukcinių ypatumų. Kad ir kokie skirtingi daugiabučiai, vis dėlto kiekvieno namo stogas – viršutinė pastatą dengianti dalis, sauganti pastato vidų nuo atmosferos poveikio. Tad pirmiausia atsižvelgiama į aplinkybes, palaikančias ir išsaugančias pagrindinę stogo funkciją.

„Pagal kasacinio teismo praktiką, stogo konstrukcija, ant kurios įrengta terasa ir kitos išorinės terasos konstrukcijos, yra bendroji dalinė visų butų ar kitų patalpų savininkų nuosavybė, jeigu pagal namo projektą terasos įrengimą ant plokščiojo stogo nulemia pastato konstrukcija ir terasos konstrukcijos yra stogo, t. y. pagrindinės namo konstrukcijos, saugančios pastato vidų nuo atmosferos poveikio, dalis.

Tokia terasa yra stogo dalis ir yra bendroji dalinė visų butų ar kitų patalpų savininkų nuosavybė ir tais atvejais, kai terasomis turi teisę naudotis tik dalies butų ar kitų patalpų savininkai. Todėl visų butų ir kitų patalpų savininkai turi pareigą proporcingai savo daliai apmokėti išlaidas, siejamas tiek daugiabučio namo plokščiojo stogo konstrukcijų, tiek ir ant tokio stogo įrengtos terasos konstrukcijų, kurios pagal namo projektą yra plokščiojo stogo, saugančio pastato vidų nuo atmosferos poveikio, konstrukcijų dalis, priežiūra ir remontu“, – atkreipia dėmesį teisininkė.

Išlaidas už terasos remontą lemia ir stogo konstrukciniai ypatumai

Įmonės teisininkė taip pat atkreipia dėmesį, kad kai kuriais atvejais ant daugiabučio namo plokščiojo stogo įrengtos terasos konstrukcijos pagal namo projektą nėra plokščiojo stogo, saugančio pastato vidų nuo atmosferos poveikio, konstrukcijų dalis.

Vienas minėtų pavyzdžių – kai namo stogas buvo suprojektuotas ir įrengtas kaip savarankiška konstrukcija, atliekanti savo funkciją saugoti pastato vidų nuo atmosferos poveikio, turinti visus konstrukcinius elementus funkcionuoti be terasos dangų. Tokia terasa nėra bendrojo naudojimo objektas, o pareiga apmokėti terasos priežiūros ir remonto išlaidas tenka tik turinčių teisę ja naudotis butų ir kitų patalpų savininkams.

Pasak D. Stakvilevičiūtės, nekilnojamojo turto daugiabutyje savininkai neturėtų skubotai spręsti ar laisvai interpretuoti, kaip būtų teisinga pasielgti, priimant sprendimą dėl įvairių stogo terasos tvarkymo darbų.

„Butų ir patalpų savininkai spręsdami dėl terasos, įrengtos ant namo plokščiojo stogo, priežiūros ir remonto, turėtų tinkamai įvertinti namo projektinę dokumentaciją, nes nuo to priklauso, kam tenka tokių išlaidų atlyginimo pareiga“, – pabrėžia teisininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.