Namo statybos uteniškei apkarto: prarado įspūdingą sumą – dabar žino, kaip niekada nebesielgtų

Į naujienų portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi skaitytoja su intriguojančia istorija apie liūdnai pagarsėjusį ir sukčiavimu kaltinamą statybų srityje dirbantį Vytautą Kavaliūną. Nei moters užsakytų darbų, nei virš 12 tūkst. eurų, nei pačio V. Kavaliūno ji daugiau nematė.

Į redakciją kreipėsi skaitytoja su istorija apie sukčiavimu kaltinamą statybų srityje dirbantį V. Kavaliūną. .<br>123 rf nuotr., lrytas.lt montažas
Į redakciją kreipėsi skaitytoja su istorija apie sukčiavimu kaltinamą statybų srityje dirbantį V. Kavaliūną. .<br>123 rf nuotr., lrytas.lt montažas
Į redakciją kreipėsi skaitytoja su istorija apie sukčiavimu kaltinamą statybų srityje dirbantį V. Kavaliūną. .<br>Vėdinimas.lt ir R.Tenio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas
Į redakciją kreipėsi skaitytoja su istorija apie sukčiavimu kaltinamą statybų srityje dirbantį V. Kavaliūną. .<br>Vėdinimas.lt ir R.Tenio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 30, 2024, 10:52 AM, atnaujinta Apr 30, 2024, 11:08 AM

„Nukentėjau stipriai ir aš, visai neseniai. Jis iš mūsų paėmė pinigus grynais, pasirašė sutartį ir kvitą svetima pavarde ir neatliko jokių darbų, nepristatė nei statybinių medžiagų, nei tuo labiau aparatų“, – istoriją pradeda nuo V. Kavaliūno nukentėjusi ir pinigus praradusi moteris iš Utenos.

Į paieškos sistemą įvedus V. Kavaliūno pavardę galima rasti ne vieną neigiamą ir įspėjantį komentarą apie galimą sukčiavimą. Vieni jų rašyti dar 2016 metais.

„Sukčius, paima avansą ir dingsta, prasiskolinęs visiems“, „jis ne šiaip sukčius, o paprasčiausias vagis. Jei duosite jam prekių ar avansą už darbus, dings kaip į vandenį“.

Informacijos apie įmones tinklapyje „Rekvizitai“ yra ir naujų teigiamų atsiliepimų apie V. Kavaliūno vadovaujamą įmonę MB „Šiltūra“. Tiesa, šie parašyti iš to paties IP adreso. Viename jų teigiama, kad darbai atlikti, nors porą dienų vėlavo, o kitame – kad viskas vyko sklandžiai ir vėlavimo nebuvo.

V. Kavaliūną rekomendavo Kaune įsikūrusi studija

Namą Utenoje statanti skaitytoja teigė, kad V. Kavaliūnas pirmą kartą su šeima susisiekė 2023 m. spalio 13 d. ir informavo, jog jis skambina nuo interjerų dizainerių „3DMStudio“ studijos Kaune.

„Siūlė už gerą kainą įrengti šildymo, vėdinimo ir kondicionavimo sistemas su visais aparatais. Kadangi susidomėjome, tai pradėjo gana intensyviai siūlyti savo paslaugas, dažnai skambindavo, susirašinėjome el. paštu. (…) Kelis kartus skambinome dizaineriams pasiteirauti, ar tikrai tas Vytautas patikimas žmogus – buvo atsakyta „taip“, konstatuota, kad esame ne vieninteliai jų klientai bendradarbiaujantys su juo“, – teigė moteris.

Apgautos moters teigimu, V. Kavaliūno pasiūlyta kaina buvo mažesnė nei siūlomos rinkoje, todėl nuspręsta pasirašyti sutartį, bet vyras pinigus prašė mokėti tik grynaisiais pinigais.

„Suderėjome, kad mokėsime pusę kainos už aparatus ir visą kainą už įrengimui reikiamas medžiagas. Taigi, gruodžio 4 d. prie mūsų statomo namo Utenoje pasirašėme sutartį, gavome kvitą už sumokėtus 11 tūkst. Eur. Vėliau, t. y. gruodžio 12 d. susitikę kavinėje Utenoje sumokėjome dar 1820 Eur, nes „tiekėjas prieš šventes išsiparduoda sandelį“. Sutartį ir kvitą turime, ant tos pačios sutarties aferistas pasirašė už paimtą antrą sumą. Bendrai sumokėjome 12820 Eur“, – išsamiai apie sumokėtas sumas pasakoja nukentėjusioji.

Darbai pradėti taip ir nebuvo, o sukčiavimu įtariamas vyras nustojo atsiliepinėti telefonu. Atsakydavo tik žinutėmis, teisinosi, jog serga. Galiausiai šeimos prašė sumokėti visą sumą už darbus, bet moteris patikino, jog pinigų daugiau nemokės, kol nebus pradėti darbai.

„Kas vyksta Kaune“ susisiekus su Kaune įsikūrusia interjero dizainerių įmone „3DMStudio“, šie teigė, jog vyras pats atvyko į jų studiją ir prisistatė kaip geras, patikimas meistras. Jų teigimu, skaitytojos situacija jiems žinoma, tad jie nusprendė bendradarbiavimą su V. Kavaliūnu nutraukti.

„Davėme jam apskaičiuoti keleto darbų sąmatas. Kainos pasirodė itin patrauklios. Vienas užsakovų paprašė įmonės atstovo nuvykti į V. Kavaliūno objektą ir įsitikinti, ar šis atlieka darbus tvarkingai. Įmonės atstovas jokių įtarimus keliančių ženklų nepastebėjo“, – teigė „3DMStudio“ atstovai.

Pasakodama apie bendravimą su „3DMStudio“, skaitytoja teigė, jog interjero dizaino įmonė jos šeimos statomo namo projektais ir adresu su sukčiumi pasidalijo be jų sutikimo. Moters žiniomis, Kaune yra kita nukentėjusi moteris, kuri su V. Kavaliūnu taip pat susipažino per „3DMStudio“ studiją. Ši moteris skaitytojai atskleidė sukčiaus tikrąją pavardę ir patarė apie jį paieškoti informacijos internete.

„Tas aferistas dar nežino, kad mes išsiaiškinome, kas jis toks. Nežino ir interjero dizaineriai. Kai jiems užsiminiau apie tai, kad per daug įtartina situacija, tai jie suskubo užbaigti mūsų projektą ir paprašė visos sumos už atliktą darbą. Tokia reakcija man taip pat kelia įtarimų.

Suprantu, kad atgauti pinigus tikimybė itin maža, bet norėčiau, kad daugiau nukentėjusių nebebūtų. Man nesuvokiama, kaip teisinėje demokratinėje valstybėje, XXI amžiuje kažkoks sukčius nebaudžiamas laisvai parazituoja 3 metus“, – stebėjosi pranešėja.

Po kreipimosi į policiją – atakavimas

Nukentėjusi dėl V. Kavaliūno paimtų pinigų ir nepradėtų darbų moteris šių metų kovo pradžioje kreipėsi į policiją. Nors pareiškimo tuo metu nerašė, bet jos teigimu, su V. Kavaliūnu tuomet susisiekė policijos pareigūnai. Apkaltinto vyro tokie veiksmai nesužavėjo ir šis ėmė terorizuoti šeimą trumposiomis žinutėmis, kurias neva naudojo kaip įrodymus, jog vykdo darbus.

„Nejaugi mūsų teisinėje sistemoje tiek daug spragų? Kovo 1 d. daug iš jo teroro sulaukiau, nes kreipėmės į policiją“, – apie V. Kavaliūno elgesį pasakojo nukentėjusi moteris.

Moteris žurnalistus įspėjo, jog reikia prieš bendraujant su V. Kavaliūnu nusiteikti, kadangi šis asmuo „master class (aukščiausios klasės – aut. past.) saldžialiežuvis“.

Deja, bet su V. Kavaliūnu žurnalistams susisiekti telefonu nepavyko. Jam išsiųsti klausimai elektroniniu paštu. Gavus atsakymus, publikaciją papildysime.

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (apskr. VPK) komunikacijos skyriaus vedėjos Astos Šuminienės teigimu, „yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl šio sukčiavimo moters atžvilgiu.“

A. Šuminienė teigė, jog Utenos apskr. VPK nėra gauta daugiau pranešimų dėl V. Kavaliūno. Jei kyla įtarimas, kad turite „reikalų“ su sukčiumi, kreipkitės bendruoju pagalbos numeriu 112.

Kaip apsisaugoti nuo sukčių?

Prieš pasirašant sutartis ir perduodant pinigus, net iš pirmo žvilgsnio, patikimam žmogui, svarbu atidžiai apgalvoti savo veiksmus ir atkreipti dėmesį į įtarimą keliančius signalus.

Visų pirma – būtinai suveskite įmonės pavadinimą arba asmens vardą ir pavardę į paieškos sistemą. Perskaitykite atsiliepimus, komentarus. Patikrinkite ir socialinių tinklų grupes, kuriose dalijamasi informacija apie aferistų, sukčių, apgavikų ir kitokio plauko nepatikimų asmenų darbus.

Nemokėkite išankstinių mokėjimų, avansų, neprasidėjus darbams. Avansą, jei jis reikalaujamas, mokėkite tik įsitikinę, kad žmogus patikimas ir aptarę darbų apimtį.

Sutartyje turi būti aiškiai aptarti darbų terminai (datos), kaina, sumokėtos sumos, mokėjimo terminai, informacija apie mokėtą avansą (jei toks buvo) ir pan. Detali sutartis padės išvengti nemalonumų ateityje, jei nesąžiningi žmonės bandys nesilaikyti jos sąlygų.

Mokėjimai visais atvejais turėtų būti atlikti bankiniu pavedimu, o ne grynaisiais. Jei darbus atlikti žadantis asmuo ar įmonė prašo atsiskaitymo tik grynaisiais pinigais, tai yra vienas pirmųjų signalų, kad susitikote akis į akį su apgavikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.