Sunku patikėti, kad atsitinka ir taip: šis žingsnis perkant būstą itin svarbus – nepamirškite

Kas NT ekspertui Mantui Mikočiūnui per tiek metų jau savaime suprantama, pirmą ar antrą būstą perkantiesiems kelia daug klausimų ir tikrus galvos skausmus. Tad Mantas dalijasi savo žiniomis – tikrai daug kam gali praversti detalesnė procesų apžvalga ir patarimai, kurie sugulė po eksperto naująja rubrika „Pirkėjo žingsniai iki nuosavo būsto“.

Mantas dalijasi savo žiniomis – tikrai daug kam gali praversti detalesnė procesų apžvalga ir patarimai, kurie sugulė po eksperto naująja rubrika „Pirkėjo žingsniai iki nuosavo būsto“.<br>lrytas.lt montažas.
Mantas dalijasi savo žiniomis – tikrai daug kam gali praversti detalesnė procesų apžvalga ir patarimai, kurie sugulė po eksperto naująja rubrika „Pirkėjo žingsniai iki nuosavo būsto“.<br>lrytas.lt montažas.
NT brokeris Mantas Mikočiūnas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
NT brokeris Mantas Mikočiūnas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-06-10 15:23, atnaujinta 2024-06-10 15:35

Planas – padėti pirkėjui teisingai išsirinkti svajonių būstą. Apie tai, kas svarbiausia nuo pirmo žingsnio, galite skaityti ankstesnėse lrytas.lt publikacijose.

Pas notarą sutartį pasirašėte, pradinį įnašą (jei perkate su paskola) sumokėjote, kitas žingsnis – iš notaro atsiimsite būsto nuosavybės pažymą. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad apie šį žingsnį nėra ką daug kalbėti – prisijungiate prie Registrų centro savitarnos ir išsitraukiate išrašą, kad esate NT savininkas.

Jei pirkote su paskola, matysite turto apribojimus iki pilno banko atsiskaitymo ir po jo dar kartą teks grįžti pas notarą. Bankui šis tarpinis išrašas reikalingas žinojimui, kad turto savininkas jau pasikeitęs ir jis gali tęsti paskolos procesus.

Šis procesas atrodo kaip formalumas ir dažniausiai į jį nė neatkreipiame dėmesio.

Tačiau, ar jums niekad nekilo klausimas, kaip taip gali būti: už NT dar pilnai neatsiskaityta (jei perkama su paskola), o žmogus – jau savininkas? Toks klausimas kyla užsieniečiams – esame reta šalis Europoje, kurioje nuosavybė perduodama nedelsiant, nė neatsiskaičius.

Ir nors Lietuvoje perkant NT su paskola kito procesinio būdo paprasčiausiai nėra, tenka ilgai pavargti, kol pardavėjui užsieniečiui tai išaiškini. Esu turėjęs tokį atvejį – tik po trijų valandų durų trankymo, su notaro, vertėjo, teisininkų argumentais italas pardavėjas galiausiai suprato, kad kitas būdas neegzistuoja. Nebent ieškoti pirkėjo, kuris perka ne su paskola ir iš karto atsiskaitys.

O iš tiesų, ar yra kokių nors rizikų dėl tokių procedūrų? Turtas iki pilno atsiskaitymo yra apribojamas, tad naujasis savininkas nei jo parduoti, nei nuomoti negali. Tad ši dalis – saugi ir aiški. Per savo karjerą esu turėjęs tik vieną atvejį, kai kilo nesklandumų – turtas formaliai jau buvo perduotas pirkėjui, o bankas iki atsiskaitymo termino ėmė ir bankrutavo. Taip, kalbame apie „Snorą“. Kadangi nuosavybė – jau nebe pardavėjo, jis ir sutarties negalėjo nutraukti, tad teko kreiptis į teismą su prašymu grąžinti nuosavybę.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.