NT ekspertas M. Mikočiūnas aiškiai išdėstė, kodėl perkant būstą tai ypač svarbu: „Tikrinkite penkis kartus“

Kas NT ekspertui Mantui Mikočiūnui per tiek metų jau savaime suprantama, pirmą ar antrą būstą perkantiesiems kelia daug klausimų ir tikrus galvos skausmus. Tad Mantas dalijasi savo žiniomis – tikrai daug kam gali praversti detalesnė procesų apžvalga ir patarimai, kurie sugulė po eksperto naująja rubrika „Pirkėjo žingsniai iki nuosavo būsto“.

Sutartis pas notarą pasirašyta, atėjo laikas pardavėjui sumokėti kainos dalį, kurios nefinansuoja bankas, t. y. pradinį įnašą.<br>lrytas.lt montažas.
Sutartis pas notarą pasirašyta, atėjo laikas pardavėjui sumokėti kainos dalį, kurios nefinansuoja bankas, t. y. pradinį įnašą.<br>lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2024, 1:27 PM, atnaujinta May 22, 2024, 2:31 PM

Planas – padėti pirkėjui teisingai išsirinkti svajonių būstą. Apie tai, kas svarbiausia nuo pirmo žingsnio, galite skaityti ankstesnėse lrytas.lt publikacijose.

Sutartis pas notarą pasirašyta, atėjo laikas pardavėjui sumokėti kainos dalį, kurios nefinansuoja bankas, t. y. pradinį įnašą. Dažniausiai, jei nesusitariama kitaip, nuosavą pinigų dalį reikia sumokėti per vieną darbo dieną. Jei, pavyzdžiui, su banku sutarta, kad pradinis įnašas turi būti 15 proc. būsto vertės ir 5 proc. jau sumokėjote, dabar pardavėjui turite pervesti likusius 10 proc.

Svarbu – kol neįvyksta šis atsiskaitymas, bankas savo procesų ir savo pinigų nepradeda judinti. Todėl reikės jūsų veiksmo – pavedimo tolimesniems procesams užkurti.

Kokie klausimai šiame etape dažniausiai kyla pirkėjams? Visa atsiskaitymo tvarka, gavėjas, sąskaitos numeris būna numatyti notaro sutartyje, tačiau dažnai kyla klausimas, ką nurodyti pavedimo paskirtyje. Galimi du variantai: 1) „už įsigyjamą turtą“, nurodant jo adresą, galima pridėti ir unikalų numerį, 2) „pagal notaro sutartį Nr. XX“.

Dar būna, kad pirkėjas klausia, ar gali pavedimą už jį atlikti kitas žmogus? Pavyzdžiui, tėvai nori padaryti pavedimą už vaiką. Tai daryti galima, bet iš mokestinės pusės nerekomenduoju – bankui tai gali nepatikti. Tokiu atveju geriau pirmiausiai pas notarą įteisinti pinigų dovanojimą, ypač, jei suma yra didesnė nei 14,5 tūkst. eurų.

Virš šios sumos bankas informuos VMI ir gali tekti aiškintis. Tad finansiškai teisingiau pirma teisiškai padovanoti pinigus, o tada jau lai pirkėjas perveda juos savo vardu. Tuomet jokie neaiškumai ir tikslinimai nestabdys tolimesnių procesų.

Na ir dar vienas patarimas, kuris iš pirmo žvilgsnio gali sukelti šypseną – penkis kartus patikrinkite sąskaitos numerį: ar jis teisingai įrašytas. Atrodo akivaizdu, bet tokių žmogiškųjų klaidų visiems pasitaiko, o pervedus į kitą sąskaitą gali būti sunku susigrąžinti pinigus.

Gerai, jei atsitiktinis gavėjas geranoriškas, bet jei ne? O jei pinigai nukeliavo į areštuotą sąskaitą, iš kurios automatiškai pinigus nuskaičiuoja antstolis? O jei pinigai nukeliavo mirusiam arba teisiškai neveiksniam asmeniui? Žodžiu, tikrinkite.

Dar žmonėms kyla klausimų, kiek iš viso yra tų mokėjimų perkant būstą? Visame procese jų yra trys: avansas, nuosavų lėšų dalis pradiniam įnašui ir per 30 dienų nuo notaro sutarties pasirašymo išmokami banko pinigai. Per šį laikotarpį privalo būti sutvarkyti visi procesai, kad būtų sumokėta visa suma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.