Pažvelgę į namą kaimynai pakraupo – ant stogo užsikorę vaikai lipo net per turėklus

Naujosios Vilnios gyventoja ne vienąj kartą yra užfiksavusi kraupų vaizdą – vaikus ant priešais esančio devynaukščio stogo. Paaiškėjo, kad  ilgą laiką ant namo Linksmojoje gatvėje stogo patekti galėjo kas panorėjęs – jis nebuvo rakinamas.

Sostinės savivaldybės atstovai teigė, jog už statinio saugumą atsakingas statinio valdytojas.
Sostinės savivaldybės atstovai teigė, jog už statinio saugumą atsakingas statinio valdytojas.
Saugumą ant stogo užtikrinti privalu namo bendrijai ar administratoriui.<br>V.Balkūno nuotr.
Saugumą ant stogo užtikrinti privalu namo bendrijai ar administratoriui.<br>V.Balkūno nuotr.
Sostinės savivaldybės atstovai išvydę nuotrauką priminė, jog už statinio saugumą atsakingas statinio valdytojas.
Sostinės savivaldybės atstovai išvydę nuotrauką priminė, jog už statinio saugumą atsakingas statinio valdytojas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 5, 2019, 7:43 AM, atnaujinta Jun 5, 2019, 9:12 AM

Sostinės savivaldybės atstovai išvydę nuotrauką priminė, jog už statinio saugumą atsakingas statinio valdytojas: bendrija, jungtinės veiklos sutarties dalyviai ar namo administratorius. Tačiau šio namo bendrijos pirmininkas į skambučius neatsiliepė. 

Statybos techniniame reglamente aiškiai pasakyta, kad įėjimas į pastatą ir rūsį, įėjimai į pastogę ir ant stogo, į bendruosius kolektorius, technines patalpas arba techninius aukštus turi būti rakinami arba naudojamos techninės priemonės, padedančios kontroliuoti įėjimą / išėjimą.

Šis statybos techninis reglamentas skirtas projektavimui, rekonstrukcijoms ir remontams, tačiau principai taikytini ir jau pastatytiems pastatams. Gaisrinės saugos taisyklėse nurodyta, kad bendrojo naudojimo palėpės turi būti užrakintos, o raktai laikomi prieinamoje vietoje, iš kurios juos galima paimti bet kuriuo paros metu.

Būsto rūmų prezidentas Juozas Antanaitis antrino, jog saugumą daugiabutyje užtikrina namo administratorius arba bendrija. Kadangi ant daugiabučio stogo privalu patekti gaisro atveju, durų užrakinti ir rakto paslėpti tiesiog neįmanoma. Įprasta praktika – raktus išdalyti paskutinio aukšto gyventojams arba pakabinti ant sienos.

J. Antanaičio žodžiais, ne administatorius ar bendrijos pirmininkas, o visų pirma tėvai turėtų pasirūpinti vaikų saugumu. „Jei užrakinsime įėjimą ant stogo, gaisro atveju tai gali tapti pražūtinga. Patekti ant stogo turi būti įmanoma, kaip ir nuo stogo į laiptinę. Taigi, susiduriame su dviem kraštutinumais: pasirūpinti vaikų ar išgėrusių žmonių, kurie užsimano švęsti ant stogo, saugumu ir apsaugoti žmones gaisro atveju. Visgi pirmininko kaltinti neskubėčiau“, – kalbėjo Būsto rūmų prezidentas.

Prieš kelerius metus lrytas.lt aprašė istoriją, kuomet Vilniuje nuo daugiaaukščio stogo nukrito ir žuvo šešiolikmetė, prieš mirtį „Instagram“ spėjusi įkelti filmuką nuo daugiaaukščio stogo. Tą pačią dieną, kai žuvo šešiolikametė, policijai buvo pranešta ir apie tai, kad Vilniaus r., Pagirių kaime, ant mokyklos stogo vaikšto penki vaikai. Kiek anksčiau, Vilniuje, Žemaitės g., nuo garažų masyvo stogo nukrito ir žuvo 1997 m. gimusi moksleivė, vėlyvą naktį su keliais draugais surengusi vakarėlį tokioje neįprastoje vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.