Ką daryti, jeigu norite išnuomoti sovietmečiu statytą butą

Norintieji gauti daugiau už parduodamą arba nuomojamą butą turėtų išginti iš jo sovietmečio dvasią. Tėvų jaunystę menančios sekcijos, etažerės, sofos-lovos, žurnalinis staliukas arba kilimas ant sienos nekilnojamajam turtui vertės neprideda, atvirkščiai, mažina jo patrauklumą, teigia nekilnojamojo turto ekspertai.

Norint butą išnuomoti brangiau, patariama senus baldus išvežti ir apstatyti būstą naujai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Norint butą išnuomoti brangiau, patariama senus baldus išvežti ir apstatyti būstą naujai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-01-15 16:13, atnaujinta 2018-02-17 12:14

Tai, kokia dvasia būstas yra įrengtas, turi įtakos jo patrauklumui klientui, konstatuoja nekilnojamojo turto bendrovių „Ober Haus“ Vilniaus senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada ir „Re/Max“ Lietuva mokymų ir frančizės vystymo vadovė Džiuginta Daujotaitė-Glėbienė.

Pasak bendrovės „Re/Max“ atstovės, tai, kiek klientas, nors ir ieškodamas laikino būsto – nuomai, bus linkęs susitaikyti su aplinka, labai priklauso nuo jo finansinių galimybių.

„Žmonės, kurie renkasi pigiausią galimą variantą, yra linkę užsimerkti į tai, kaip tas būstas įrengtas. Tiems, kurie dairosi būsto nuomai nebe minimaliausiomis sąlygomis, bet ir nebrangaus, jo įrengimas bus panašiai svarbus kaip ir vieta. O tiems, kurie linkę mokėti didesnę kainą, interjeras labai svarbus“, – sakė Dž.Daujotaitė-Glėbienė.

„Ober Haus“ atstovas pastebėjo, kad ne visada tų, kurie nuomoja, ir tų, kurie ieško išsinuomoti butą, įsivaizdavimas apie komfortą ir grožį sutampa. Čia išryškėja kartų skirtumai.

„Būstą nuomojasi dažniausiai jauni žmonės – studentai, jaunesnės poros. Tuo tarpu nuomotojai, atvirkščiai, dažnai yra vyresni žmonės. Tokiame modelyje, pasitaiko, kad savininkui atrodo, kad nuomininkui gali tikti bet koks baldas, pavyzdžiui, ir močiutės laikų sofutė. Tuo tarpu jaunas žmogus, kuris ieško būsto nuomai, bus linkęs teikti pirmenybę tebūnie ir nelabai geros kokybės, bet naujiems baldams, nei odinei medžio masyvo sofai, kuriai jau daugiau nei 20 metų“, – kalbėjo M.Čiulada.

Nekilnojamojo turto ekspertai daro išvadą, kad netiesiogiai, mažindami būsto patrauklumą, sovietmetį menantys baldai kerta ir per jo kainą.

„Norint gauti didesnę grąžą, patarčiau senus baldus išvežti ir apstatyti būstą naujais, dabar tai yra įmanoma neišleidžiant daug lėšų. O jei tam nėra galimybės, tokiu atveju – palikti minimalius baldus, tarp jų – virtuvės komplektą, kad ir koks senas jis būtų. Močiučių lentynos, sekcijos, kilimais apklotos sienos padaro daugiau žalos nei realios naudos“, – įsitikinusi Dž.Daujotaitė-Glėbienė.

Siekiant parduoti būstą, pasak „Ober Haus“ atstovo, svarbi užduotis savininkui yra nuasmeninti būstą, kad jame neliktų įvairių asmeninių paveiksliukų, interjero detalių, ryškių spalvų.

„Patraukliausias, visiems tinkantis, yra neutralus, pastelinių spalvų būstas“, – sakė M.Čiulada.

Sovietmečio atributai, pasak „Re/Max“ atstovės, didesnę įtaką būsto kainai daro naujesniuose rajonuose, tuo tarpu nekilnojamojo turto kainai senamiestyje, centre jie turi mažesnės įtakos.

„Pardavimo atveju rekomenduojama kuo daugiau sovietinių baldų išvežti. Žmonių, kurie būtų linkę gyventi tokioje aplinkoje, yra mažai. Tiems, kurie norės remontuotis būstą, jie sudarys tik papildomo vargo“, – sakė Dž.Daujotaitė-Glėbienė.

Tuo tarpu „Ober Haus“ atstovas patarė neskubėti ir pasižiūrėti į situaciją.

„Jei bute įsikurs jauna šeima, kuri iš paskutinių pinigų paėmė paskolą, ir jame bus sovietinė sofa, tai jiems nuo to bus tik geriau, nes gal jie kol kas neturi pinigų nusipirkti naujo baldo, kai turės, pasikeis“, – sakė M.Čiulada.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.