Įvairios pertvaros - lengviausias būdas keisti namų erdves

Norint pakeisti būsto erdves, nebūtina griauti sienas. Yra kitas būdas – lengvu rankos judesiu atskirti savo bute jaukų kampelį darbui ar poilsiui. Tokią galimybę suteikia pertvaros – slankiosios ar stacionarios. O pavyzdžiui, pasirinkus modernią mobilių širmų sistemą savo namų erdvėje vis kitus kambarius galima kurti nors ir kasdien.

Daugiau nuotraukų (1)

Rytis Daraškevičius ("Supernamai")

Jan 20, 2014, 10:44 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:22 AM

Stacionarios karkasinės pertvaros

Remontuojamame bute ar name stacionarias vidines pertvaras galima įrengti naudojant pačias įvairiausias medžiagas ir technologijas. Ko gero, populiariausios ir pigiausios yra karkasinės pertvaros. Karkasas susukamas iš medinių tašelių arba metalinių profilių ir apsiuvamas gipskartonio arba kitokiomis plokštėmis, kurios vėliau tinkuojamos ir dažomos. Tarp plokščių rekomenduojama dėti akmens arba stiklo vatą, kuri šiuo atveju atlieka daugiau garso izoliavimo nei apšiltinimo funkciją.

Patogu, kad tarp pertvaros plokščių galima paslėpti elektros laidus ar santechnikos vamzdžius. Butuose montuojamoms pertvaroms dažnai užtenka vienpusio metalinio karkaso, kurį nuo lubų ir grindų rekomenduojama atskirti poliuretano juostele. Sumontavus sustiprintą rėmą, pertvara gali ne tik izoliuoti garsą ir atskirti erdves, bet ir išlaikyti knygų lentynas, kriauklę, televizorių ar spinteles. Beje, klysta įsivaizduojantys, kad iš gipskartonio galima statyti tik tiesias sienas. Drėgni gipskartonio lakštai – gan plastiška medžiaga, leidžianti įgyvendinti drąsias buto šeimininkų fantazijas. Į karkasines pertvaras galima montuoti stumdomąsias ar atveriamąsias, lengvas plastikines ar net sunkias medines duris.

Kiniškos širmos virto mobiliomis sienelėmis

Paprasčiausios ir lengviausiai įrengiamos pertvaros – širmos.

Ant medinio rėmo ištemptas šilkas ar popierius dažnai buvo dekoruojamas ir tapomas rankomis. Prireikus širmomis didelius kambarius galima padalyti į mažesnius, bet ne mažiau naudingos širmos ir mažose patalpose, kai reikia atskirti asmenines erdves.

Tarptautinėse dizaino parodose galima išvysti itin modernių, butams ir atvirų erdvių biurams skirtų širmų.

Pertvaros iš statybinių blokelių

Esant stabiliam grindų pagrindui pertvaras galima mūryti. Kaip sako vienos statybinėmis medžiagomis prekiaujančios bendrovės direktoriaus pavaduotojas Jevgenijus Kaminevas, vienos iš tinkamiausių medžiagų vidaus pertvaroms įrengti – akytojo betono arba keramzito blokeliai. Tai lengvos, patvarios ir nedegios medžiagos. „Netgi rinkčiausi akytojo betono blokelius – jie lygesni ir vėliau bus lengviau daryti sienos apdailą.

Leidžiama paklaida – vos 1–2 mm“, – sakė ekspertas. Populiariausias vidinės pertvaros blokelio storis – 100 mm. Kartu su tinko ir dažų sluoksniais jie užtikrina pakankamą garso izoliaciją. „Nedidelę pertvarą sumūryti gali ir ypatingų statybinių žinių neturintys – šiam darbui tereikia blokelių, klijų ir paprasčiausių rankinių įrankių: kibiro, gulsčiuko, mentelės. Statybiniai blokeliai lengvai pjaustomi pjūklu, o pertvarą su stacionaria siena reikėtų sujungti metalo kampuočiais“.

Pasak J. Kaminevo, galima vidinę pertvarą mūryti iš gipso blokelių. Jie yra dar lygesni, jų netgi nebereikia tinkuoti – užtenka tik užglaistyti tarpus gipso glaistu, nugruntuoti ir nudažyti. Nearmuojant, o tik klijuojant statomos iki 6,0 m ilgio ir 4,5 m aukščio vidinės gipso blokelių sienos. Tačiau dėl šiek tiek didesnės kainos šie blokeliai Lietuvoje nėra populiarūs ir jų nusipirkti galima tik pagal specialų užsakymą. „

Berėmio stiklo pertvarų konstrukcijos

Tai tikrai ne pigiausia, bet daugiausiai šviesos praleidžianti pertvarų rūšis. Įmonių vadovams stiklinės pertvaros dažnai patinka, nes tai modernu, be to, iš karto matyti, ar darbuotojas yra savo darbo vietoje, ką jis veikia, bet, pasak berėmio stiklo pertvarų gamybos ir montavimo bendrovės direktoriaus Ramūno Pranskūno, maždaug 10 proc. užsakymų sulaukiama ir iš privačių asmenų.

Daugiausia tai individualių namų šeimininkai, padedami architektų ir dizainerių kuriantys savitą šiuolaikišką interjerą, arba ekskliuzyvinių butų, dažnai nedidelių, bet esančių senamiesčiuose (stiklas puikiai dera su viduramžišku mūru), savininkai. Berėmio stiklo pertvarą įsirengti kainuoja bent 20 proc. brangiau nei, pavyzdžiui, karkasinę pertvarą iš gipskartonio. Kodėl? Pirmiausia brangios medžiagos. Berėmio stiklo pertvaroms turi būti naudojamas itin patvarus 1 cm storio grūdintasis stiklas.

„Stiklas – ilgaamžė ir patvari medžiaga, ji bijo tik vieno dalyko – sudužimo, tačiau tai ne taip lengva padaryti. Esame darę eksperimentą. Durų stiklą, padėtą ant dviejų medinių tašelių, bandėme sudaužyti plaktuku – nepavyko, atšokęs plaktukas įstatė gumbą kaktoje. Bet net jeigu toks stiklas dūžta, jis subyra į daugybę smulkių dalelių, kurios gali tik paviršutiniškai įbrėžti odą, bet giliau nesužeis. Norint papildomai apsisaugoti, galima naudoti apsauginę plėvelę“, – sakė Ramūnas Pranskūnas. Dar vienas stiklines pertvaras branginantis elementas – kvalifikuotas darbas. Skirtingai nei karkasinės ar mūrinės pertvaros, stiklinę pertvarą pagaminti ir sumontuoti pačiam sunkiau. Reikalingi itin tikslūs brėžiniai, speciali įranga stiklui apdoroti ir transportuoti.

Nepaisant didesnės kainos, berėmio stiklo pertvaros turi daug pranašumų: jos objekte sumontuojamos švariai ir greitai, nes visi gamybos darbai atliekami dirbtuvėse – objekte vidutinės pertvaros montavimas trunka ne daugiau kaip parą. Stiklas – medžiaga, kurios nereikia daug prižiūrėti. Stiklo sienų nereikia perdažyti, jas labai sunku subraižyti, tereikia kartais išvalyti. Be to, berėmio stiklo pertvaros, lyginant su kitomis pertvaromis, užima labai nedaug vietos, nes jų storis – vos 1 cm. Kas dėl garso izoliacijos stiklo pertvaros nusileidžia gipskartoninėms ir mūrinėms. „Bet tai jau paties stiklo savybė.

Stumdomosios pertvaros

Šiandien, kai ypač madingas neįpareigojantis laikinumas, Vakarų pasaulyje itin populiarios stumdomosios pertvaros. Stumdomosiomis pertvaromis galima atskirti darbo erdves ir gyvenamąsias patalpas (drabužines, valgomojo bei poilsio zonas ir pan.). Jei erdvės trūksta, viename kambaryje stumdomąja pertvara galite sukurti keletą funkcinių zonų. Stumdomosios pertvaros gali būti gaminamos iš medžio, aliuminio, plastiko, plieno, stiklo ir kitų medžiagų (netgi pintos iš vytelių), gali būti pakabinamosios arba važinėjančios grindimis.

Pirmuoju atveju reikalinga tvirta konstrukcija prie lubų, antruoju – neišvengiamas „bėgelis“ ant grindų. Galima įrengti ne tik stumdomąsias, bet ir suglaudžiamąsias pertvaras. Jeigu bandysite slankiųjų durų-sienų sistemą įsirengti patys, būtinai rinkitės kokybiškas medžiagas (ypač slankiųjų durų mechanizmus), bus nemalonu, jeigu durys slankios strigdamos ar girgždėdamos. Pertvaros su stumdomosiomis durimis puikiai tinka tiek nedidelio ploto gyvenamosioms patalpoms, tiek didesnėms erdvėms. Pagrindinis jų išskirtinumas tas, kad stumdomosioms durims įrengti nereikia tiek vietos, kiek jos reikia paprastoms atveriamoms. Ten, kur atsiveria durys, negali stovėti jokių baldų, o stumdomosios durys gali tyliai įvažiuoti į ertmę už drabužių spintos. Žinoma, stumdomosios pertvaros turi ir trūkumų – jos gan prastai izoliuoja garsą ir kvapus.

Daugiau apie namus bei jų įrengimą - www.supernamai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?