Sena vonia. Keisti ar atnaujinti?

Įdomu, ar nors vieni žinomi Europos santechnikos gamintojai gali pasiūlyti ilgaamžę vonią, kurios neveiktų nei metai, nei vanduo? Kurios paviršius ilgai neprarastų estetinio vaizdo? Dauguma senųjų daugiabučių gyventojų šiandien savo namuose turi dėmėtas, subraižytas ir apnašomis aplipusias vonias, kurių jau neįveikia jokios cheminės valymo priemonės. Pirkti naują vonią ar atnaujinti senąją?

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Zilinskienė ("Supernamai ")

Jan 22, 2014, 10:29 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:10 AM

Vonios problema ypač opi tuose namuose, kuriuose vonios keitimas nauja yra rizikingas ir dėl pasenusių konstrukcijų ‒ tai gali grėsti net silpnesnių pertvarų sugriovimu. Be to, net ir tuo atveju, jei tokia rizika maža, vis tiek pakeisti vonią nėra visai paprasta. Prireiks laiko susirasti ir išsirinkti tinkamų matmenų bei pageidaujamų savybių naują vonią, organizuoti jos atgabenimą į vietą. O ir senąją vonią ne visada bus lengva demontuoti ir išnešti ją iš vonios kambario nepažeidus durų staktos. Taip pat prireiks ieškotis ir specialaus transporto voniai nugabenti į didelių atliekų aikštelę.

Kiek mažiau problemų turės tie gyventojai, kurių vonia nebuvo įcementuota į sieną ar ant jos kraštų nebuvo užleistos keraminės apdailos plytelės. Tačiau jeigu ant vonios kraštų buvo užklijuotos plytelės, jas teks nudaužyti.

Tokiu atveju į nepavydėtiną situaciją patenka tie būsto šeimininkai, kurie neturi pasilikę atsargai identiškų plytelių ‒ gali tekti spręsti visų vonios sienų apdailos atnaujinimo problemą. Net ir priešingu atveju, esant plytelių atsargai, sėkmė nebus užtikrinta ‒ netikėtai sulūžus ar sudužus kelioms plytelėms, jų tiesiog gali nepakakti vonios kraštams apklijuoti. Žodžiu, vonią pakeisti nauja be gerokai piniginę ploninančio remonto ‒ tikrai maža tikimybė. Ar yra alternatyvus sprendimas?

Racionalūs žmonės kiekvienoje situacijoje suranda išeitį. Į Lietuvą atkeliavusi technologija „vonia vonioje“ jau daugiau nei 30 metų sėkmingai naudojama Vokietijoje ir kitose Europos šalyse, JAV. Tai ‒ kokybiškas senos vonios renovavimas, leidžiantis išvengti remonto, visų su juo susijusių rūpesčių ir sutaupyti daugybę lėšų bei laiko.

Ši palyginti nebrangi technologija pagrįsta tuo, kad į esamą seną, standartinio ilgio (1,7 m ir 1,5 m) ketaus ar metalinę vonią galima įmontuoti naują vonią ‒ 4 mm storio akrilinį įdėklą, pagamintą iš ekologiškai švarios medžiagos, turinčios antibakterinių savybių.

Pažangus vonios renovavimo būdas leidžia suderinti pačias reikalingiausias vonių savybes: senosios vonios stabilumą ir patvarumą su naujosios vonios paviršiaus atsparumu taršai bei lengva paviršiaus priežiūra ir valymu. Beje, renovuota vonia sumažėja labai nedaug ‒ tik per įdėklo sienelės storį, o įdėklas priklijuojamas specialiais dviejų komponentų poliuteraniniais klijais, kurie visiškai neskleidžia jokio kvapo.

Akrilas pasižymi gera termoizoliacija, todėl vienas iš tokios technologijos pranašumų ‒ termoso efektas. Dėl jo vanduo renovuotoje vonioje per 30 min. atvėsta vos 1 °C. Todėl tokioje vonioje mėgstantiems pasilepinti komfortiška temperatūra galima mėgautis ilgą laiką.

Be to, įmontavus įdėklą, vonios danga tampa neslidi ir atspari smūgiams, nes antroji įdėklo pusė sutvirtinama stiklo pluošto audiniu. Nors taip atnaujintai voniai suteikiama 5 metų garantija, ji gali būti naudojama kur kas ilgiau ‒ vidutiniškai apie 15 metų.

Aišku, akrilinio įdėklo išvaizda ir naudojimo laikas priklauso nuo priežiūros: reikia naudoti tik skystas valymo priemones ir minkštas kempines. Gyvūnų mylėtojams patartina, maudant augintinius vonioje, patiesti guminį kilimėlį, kad jie nesubraižytų nagais paviršiaus.

Išlyginti mažus renovuotos vonios įbrėžimus ir pašalinti nublukimo žymes galima specialiu poliruokliu. Tačiau nedidelė bėda, jei vonios paviršius bus įbrėžtas ir stipriau ‒ tuomet įbrėžimus galima nušlifuoti, o paskui – nupoliruoti.

Įdomu, kad, naudojant šiuolaikišką technologiją , montavimo darbai tetrunka apie 2 val. Neretai, prieš įdedant įdėklą, prireikia sumontuoti naują sifoną. Tačiau jei vonia įcementuota, apatinė sifono dalis paliekama, o keičiamos tik viršutinės jo dalys.

Kai vonia vonioje priklijuojama, kad įdėklas tvirtai prisispaustų, į ją prileidžiama vandens, kuris paliekamas 12 val. Paskui nauja vonia jau ne tik džiugins akis, bet ir užtikrins puikią savijautą maudantis, leis džiaugtis sutaupytomis lėšomis.

Daugiau apie namus ir jų įrengimą skaitykite www.supernamai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.