Brangius valiklius keičia soda, actas ir druska

Beveik kiekvienuose namuose yra acto, druskos, valgomosios sodos. Šie pigūs ir visiems prieinami produktai gali būti puikūs valikliai ar plovikliai, pakeisti brangias ir dažniausiai kenksmingas buitinės chemijos priemones.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 23, 2014, 10:36 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:09 AM

Dešimtus metus namų tvarkytoja dirbanti vilnietė Aldona Supurienė savo darbe neišsiverčia be acto ir geriamosios sodos.

„Kai kasdien naudojami chemikalai sukėlė sveikatos problemų, teko grįžti prie pačių paprasčiausių, mano motinos ir močiutės naudotų natūralių priemonių.

Jei visada po ranka turėsite acto ir geriamosios sodos, jūsų namai bus švarūs.

Jie nepakeičiami buityje: valo, dezinfekuoja, šalina nemalonius kvapus ir dėmes", – teigė moteris.

Namų tvarkymo darbus Aldona paprastai pradeda nuo langų valymo. Sausu skudurėliu nuo langų nuvaliusi dulkes ir purvą, vėliau ji juos švariai nuplauna karšto vandens ir acto mišiniu (1:1). Po to lieka tik kruopščiai stiklą nusausinti.

Kad valant langus labai neapsitaškytų grindys, moteris pataria ant palangės patiesti kokį seną rankšluostį ar paklodę.

Veidrodžiams valyti vilnietė naudoja vandens ir acto esencijos mišinį (1:1). Įpilusi jo į purkštuvą (galima panaudoti  pasibaigusio cheminio langų valiklio buteliuką), apipurškia veidrodžio paviršių ir gerai nuvalo mikrofibros šluoste ar paprasčiausiu popieriniu rankšluosčiu.

Sumaišiusi maždaug 3/4 stiklinės acto su valgomuoju šaukštu druskos, Aldona pasigamina valiklį virtuvės spintelių, šaldytuvo, dujinės viryklės ir namų durų rankenoms valyti.

Virtuvės, vonios kriaukles ir vonią patyrusi namų tvarkytoja pirmiausia nuvalo acte išmirkyta kempinėle, tada pabarsto geriamosios sodos ir gerai nušveičia drėgna kempinėle.

Įveikia pelėsį ir kalkių sluoksnį

„Vonioje dažnai tarp plytelių įsimeta pelėsis. Jį be jokio vargo sunaikins neskiesta acto esencija.

O kad pelėsis nesubjaurotų vonios užuolaidų, jas kartą per mėnesį reikia išskalbti skalbyklėje su rankšluosčiais", – sakė pašnekovė.

Ji actą naudoja ir norėdama pašalinti kalkių nuosėdas elektriniuose virduliuose ar paprastuose arbatinukuose.

Tam tereikia į juos lygiomis dalimis pripilti acto ir vandens, užvirinti ir palikti, kol pravės. Paskui viską išpilti, vėl pripilti  vandens, užvirinti ir dar kartą išpilti. Tik po to jau galima naudotis išvalytu virduliu ar arbatinuku.

Švarą ir tvarką itin mėgstanti moteris patikino, kad visas valymo kempinėles ir šluostes stengiasi pakeisti naujomis ne rečiau kaip kartą per savaitę.

„Ilgiau panaudojus dėl atsiradusių bakterijų jos ima baisiai dvokti. Bakterijos nesikaups, jei kempinėlę kasdien dvi minutes pašildysite mikrobangų krosnelėje ar išplausite indaplovėje", – teigė ji.

Naikina blogą kvapą

Valgomąją sodą Aldona naudoja valydama dujinę viryklę, orkaitę ir šaldytuvą.

Viryklės groteles ar orkaitę ji ištepa tirštu sodos ir vandens mišiniu. Palieka kelioms valandoms arba nakčiai, tuomet metaliniu gremžtuku nuvalo paviršių. Jei prikepę riebalai iškart nenusivalo, moteris dar kartą pabarsto sodos ir užlašina kelis lašelius acto. Po to, kai apie dvi minutes actas paputoja, namų tvarkytoja viską nuplauna vandeniu.

Kadangi šaldytuvus valyti reikia reguliariai ir tam negalima naudoti jokių cheminių priemonių, pagelbėja valgomoji soda.

Aldona vidines šaldytuvo sieneles išvalo sodos ir vandens mišiniu (2:1).

Soda naikina ir blogus kvapus, tereikia šaldytuve pastatyti sodos miltelių pripildytą indą.

Aldona ne kartą sėkmingai soda yra išvaliusi ir dėmes iš kilimų.

„Sodos miltelius sumaišau su gazuotu mineraliniu vandeniu ir ta košele ištepu kilimą. Po to lieka tik išsiurbti dulkių siurbliu", – kalbėjo moteris.

Actas, druska ir valgomoji soda, pasak Aldonos, puikiai gali pakeisti ir brangius kanalizacijos vamzdžių valiklius.

Kad vamzdynuose nesusidarytų vadinamųjų kamščių, namų tvarkytoja patarė kuo dažniau, bet ne rečiau kaip kartą per savaitę į kanalizacijos vamzdį supilti kokį puskibirį labai karšto – gali būti verdantis – vandens su druska arba soda.   O norint panaikinti nemalonius kvapus, į vamzdį reikėtų suberti stiklinę sodos, po to lėtai įpilti tiek pat acto.

Parengė Daiva Zimblienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?