Žinoma interjero dizainerė laužo mitus apie spalvas

Jeigu vieną greta kito pridėsite tokio pat dydžio juodą ir baltą kvadratus, juodas atrodys mažesnis už baltą. Taip yra todėl, kad balto kvadrato ribos sunkiau įžvelgiamos. Spalvos turi galių vizualiai padidinti ar sumažinti erdvę, sukurti optines iliuzijas ir pakeisti mūsų vaizdinį suvokimą apie kambario dydį ir net formą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2014, 11:37 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:27 AM

Tačiau ar būtina mažus kambarius dažyti vien šviesiai, kad jie atrodytų didesni? Tikrai ne! Nebent šviesios spalvos jums tikrai patinka. Tačiau jeigu norite daugiau spalvų, galite drąsiai jas rinktis netgi dekoruodami nedidelius kambarius.

Interjero dizainerė, knygos „Mažų erdvių sprendimai“ autorė Libby Langdon interneto puslapiui „Huffington Post“, teigė, kad baltos sienos techniškai nepridės kvadratinių metrų. Dėl jų erdvė neatrodys didesnė. Tad dizainerė patarė paįvairinti savo erdvę ir nudažyti sienas spalvotai. Ji patarė nebijoti drąsių spalvų, bet naudoti jas apgalvotai.

Balta gali atrodyti nykiai

Švelnių atspalvių neutralios ir šaltos spalvos kambarius, baldus ir dizaino elementus vizualiai atitolina, todėl jie atrodo didesni. Be to, šviesios spalvos geriausiai atspindi tiek natūralią, tiek ir dirbtinę šviesą.

Jeigu šviesios ne tik sienos, bet ir grindys, kambarys atrodys erdvesnis. Vizualiai jį galima padidinti ir patiesus didelį šviesų kilimą.

Kadangi balta gerai atspindi šviesą, ji puikiai tiks kambariams, į kuriuos patenka daug natūralios dienos šviesos. Gerai apšviesti kambariai, išdažyti baltai, atrodys didesni ir jaukesni.

Tačiau balta spalva ir jos atspalviai ne visada pasiteisina netgi mažose erdvėse. Jeigu baltai nudažysite kambarį, į kurį patenka mažai natūralios šviesos, jis gali atrodyti nykus, nejaukus ir pilkas.

Puikus pasirinkimas – mėlyna

Renkantis spalvą mažam kambariui nebūtina apsiriboti vien šviesiomis spalvomis. Tiesa, svarbu atsiminti, kad erdvę padidinti labiau padės šaltos, o ne šiltos spalvos.

Šiltos spalvos kambariui suteikia jaukumo, bet kartu vizualiai mažina erdvę. Todėl mažiems kambariams geriau rinkitės šaltas, blyškesnes spalvas, geriausiai – mėlyną. Ji suteiks kambariui gilumo, vizualiai atitolins vieną nuo kitos sienas ir taip optiškai praplės erdvę. Ypač tokia spalva tiks kambariui, kurio langai yra rytinėje arba pietinėje pusėje.

Mažam kambariui tiks ir žalsva, pilkšva ar levandų spalvos. Švelnūs, šviesūs ir šalti atspalviai kambarį padarys vizualiai didesniu. Taip nudažytos sienos atrodys, tarsi būtų toliau viena nuo kitos.

Jeigu mažą kambarį dažysite tamsesne spalva, geriau rinkitės ne matines, bet blizgias medžiagas. Blizgiais dažais nudažytos sienos geriau atspindės šviesą.

Rinkitės vienos spalvos atspalvius

Mažose erdvėse patartina naudoti tos pačios spalvos atspalvius. Jeigu viskas: sienos, apvadai, grindų danga, baldų apmušalai ir užuolaidos bus to paties atspalvio, net ir tamsesnės ar ryškesnės spalvos vizualiai kambario nesumažins.

Amerikos interjero dizainerių bendruomenės narė Rosemary Sadez Friedmann tvirtina, kad vienspalvis kambario dizainas, kuriame naudojami tos pačios spalvos atspalviai, atrodys didesnis, nei tas, kuriame yra daug spalvų.

Jeigu kambarys bus nudažytas viena spalva ir jos atspalviais, kambario plokštumos tarytum susilies, todėl erdvė atrodys vientisa ir tuo pačiu didesnė. Panašių atspalvių derinys sumažins akies galimybes suprasti erdvės išmatavimus, todėl ji atrodys beribė. Be to, vienspalvio kambario atmosfera atrodys subtilesnė ir ramesnė.

Praverčia ir kontrastas

Kartais ir mažose erdvėse gali praversti kontrastas. Svetainė atrodys didesnė, jeigu ją nudažysite šviesiai, o į ją vedantį koridorių – kontrastuojančia tamsia spalva.

Kambarį vizualiai padidinsite ir vieną sieną nudažę gilesne spalva nei likusios. Tamsesnė ar ryškesnė siena tarytum atitolins šviesesnes vieną nuo kitos.

„Jeigu mėgstate šokoladinę rudą, bet nenorite ja dažyti visų keturių sienų, galite tokia spalva nudažyti vieną sieną ir gausite nuostabų efektą. Nudažykite sieną už lovos ar sofos tamsiau ir tai vizualiai tą sieną atitrauks, todėl maža erdvė atrodys didesnė“, – aiškino L.Langdon.

Pailgas kambarys atrodys platesnis, jeigu tamsiau nudažysite trumpesnes sienas.

Kita gudrybė – nudažyti sienas horizontaliais dryžiais. Net ir viena taip nudažyta siena sukurs platesnio kambario iliuziją.

Jeigu jūsų kambario lubos žemos, sienas galite dažyti vertikaliais dryžiais, kurie kreips jūsų žingsnį į viršų ir tai mažoje erdvėje suteiks aukščio iliuziją.

Apšvieskite kambarius

L.Langdon siūlė ypatingą dėmesį atkreipti ir į mažų kambarių apšvietimą.

Kuo daugiau į kambarį patenka natūralios šviesos, tuo geriau, tad stenkitės, kad jos niekas neužstotų. Be to, naudokite veidrodžius – jie ne tik padės geriau atspindėti šviesą, bet ir sukurs didesnio kambario iliuziją.

Jeigu jūsų kambaryje ir taip mažai erdvės, pasistenkite, kad dalis jos nedingtų tamsoje. Todėl natūrali ar dirbtinė šviesa turėtų pasiekti kiekvieną kambario kampą.

„Galite naudoti keturias ar penkias dideles lempas. Taip, dideles! Žmonės linkę manyti, kad mažiems kambariams reikia mažų lempų, tačiau viskas yra atvirkščiai. Didelės lempos mažam kambariui prideda aukščio ir apimties, suteikia didumo jausmą“, – sakė L.Langdon.

Svarbiausia, kad apšvietimas būtų patrauklus ir suteiktų šiltumo jausmą.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.