Kaip antram gyvenimui prikelti ritinines užuolaidas?

Dėl savo praktiškumo ir funkcionalumo ritininės užuolaidos užkariavo Lietuvos rinką jau daugiau nei prieš dešimtmetį. Joms priežiūros reikia mažiau nei įprastoms užuolaidoms ar greitai apdulkančioms žaliuzių juostelėms. Tačiau ką reikėtų daryti, jei ritininių užuolaidų audinys vis dėlto susitepė?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 27, 2014, 4:34 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:13 PM

Dulkes nušluostykite arba nusiurbkite

Dauguma ritininių užuolaidų audinių impregnuojami, kad mažiau trauktų dulkes ir bluktų.

Jei manote, kad patalpoje dulkės gausiai kaupsis, vertėtų pagalvoti apie ritininių užuolaidų apsaugą – kasetines užuolaidas, kurių audinys susisuka į viršuje esantį uždengtą ruloną.

Jei nutiko taip, kad ritininės užuolaidos apdulkėjo, „Domus Lumina“ ekspertė Vaida Kriaučionienė pataria jas paprasčiausiai nusiurbti atsargiai prilaikant arba nušluostyti švelniu šepečiu.

Kuo naikinti pelėsio dėmes?

Ritininės užuolaidos ima pelyti dėl rasojančių langų. Geriausia pelėsio naikinimo formulė – valomieji milteliai ir dėmių išėmimo skysčiai. Tačiau langų dekoro specialistai pataria neskubėti valyti audinio, o pirmiausia išsiaiškinti visas užuolaidų medžiagos ypatybes.

„Viskas priklauso nuo paties audinio, ypač nuo jo impregnavimo. Daugeliu atvejų po tokių procedūrų audinys ne tik pakeičia savo spalvą, bet ir formą. Naudoti valiklių apskritai nerekomenduojama. Tačiau iš savo klientų esame girdėję, jog tokios priemonės padeda“, - sako V.Kriaučionienė.

Įprastai nešvarumus skubame valyti vandeniu ir kempine, tačiau specialistai pataria to nedaryti. Mat impregnuotos ritininių užuolaidų medžiagos negalima liesti šlapia kempine, nes nuvalysite impregnantų sluoksnį, o jau tada dėmė – garantuota. Visgi, jeigu jau nutarėte ritinines užuolaidas valyti, būtinai pasikonsultuokite su specialistu.

Prikibusius mašalus braukite aštria kempine

Paprastai mašalais ritininės užuolaidos apkimba, kai šalia lango stovi naktinė lempa. Prikibę gyviai nenusivalo, o pakėlus užuolaidas į viršų, jie susisuka kartu, ant audeklo palikdami juodas dėmes. Ritininėmis užuolaidomis prekiaujantys specialistai tokiu atveju pataria medžiagą valyti sausa šiurkštesne kempinės puse.

Nesumanykite skalbti ir lyginti

Jei nusprendėte ritinines užuolaidas išvalyti, būkite atsargūs, o prieš valydami paskaitykite gamintojo nurodymus ar pasitarkite su langų puošybos specialistais.

„Išvalę ritinines užuolaidas, pakabinkite jas ant lango ar palikite džiūti ant stalo. Jokiu būdu jų nelyginkite, nes nuo karščio audinys gali deformuotis“, – įspėja „Domus Lumina“ specialistė.

Taip pat nepamirškite, kad ritininių užuolaidų negalima skalbti, mat impregnuota medžiaga gali lūžti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.