Dalijamės patirtimi: kaip prižiūrėti tepliausias virtuvės vietas

Ko gero, daugelis sutiks, kad virtuvė yra viena svarbiausių vietų namuose ir pelnytai vadinama kiekvienos šeimininkės šventove. Juk čia gimsta kulinariniai šedevrai, susirenka visi šeimos nariai, čia pabendrauti prie puodelio arbatos užsuka draugė ar kaimynė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 1, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:00 PM

Taigi virtuvė yra bene pati mėgstamiausia, bet  greičiausiai ir labiausiai užteršiama namų vieta.

Sakysite, negali taip būti, o visuose namuose nešvariausia vieta yra tualetas?

Klystate. Mūsų tualetai yra labiau nušveisti, jiems skiriama ypač daug dėmesio – juk visokie reklamose rodomi „baubai“ yra nufilmuoti gyvenantys tik tualete, o ne virtuvėje.

Tačiau, kad jūs žinotumėte, kiek daug virtuvėje yra pavojingų bakterijų ir mikrobų! Ir tai ne šiaip gandas, tokias išvadas paskelbė „Probiosan Laboratory“ mokslininkai – mikrobiologai, atlikę biologinės taršos virtuvėse tyrimus.

Virtuvėje jie atrado tokių užterštų vietų ir daiktų, apie kuriuos net nesusimąstome. Paaiškėjo, jog blogosios ir pavojingos bakterijos beveik visose virtuvėse turi savo itin pamėgtas vietas.

Beje, tokie tyrimai buvo atlikti ir bene garsiausioje Lietuvos virtuvėje, kurioje yra filmuojamos kulinarinės laidos.

Mokslininkai sudarė labiausiai užterštų virtuvės vietų sąrašą. O mes pasidalykime patirtimi, kaip tose vietose palaikyti švarą ir tvarką.

Pateikiame jų TOP penketuką:

5 vieta – šiukšlių dėžės dangtis.

Ant šiukšlių dėžės dangčio neabejotinai knibžda įvairių rūšių bakterijų. Kad tuo įsitikintumėte, padarykite eksperimentą: ištraukę šiukšlių pripildytą maišą, pauostykite, kuo „kvepia“ tuščia šiukšliadėžė.

Nemaloniai, tiesa?

Labai svarbu šiukšlių dėžę nuvalyti – kaskart, kai tik ištraukiate iš jos maišą su šiukšlėmis. Šiukšles iš namų reikėtų išnešti reguliariai – neleiskite visokiems maisto likučiams šiukšliadėžėje ilgai gesti.

Kad jūsų rankoms tektų mažiau liesti šiukšlių dėžės dangtį, naudokite mechanines, koja atidaromas šiukšlių dėžes.  

4 vieta – indaplovė.

Indaplovė – ne tik kiekvienos šeimos pasididžiavimas, bet  ir dar viena palanki terpė bakterijoms daugintis.

Jei indaplove naudojatės jau kelerius metus, turėjote pajusti, kad iš jos sklinda nemalonus kvapas.

Priežastis paprasta – įvairiose jos vietose susikaupė organinis purvas ir daugybė įvairių kenksmingų bakterijų.

Plaunant bent vieną tokiomis bakterijomis užterštą indą, kyla pavojus užteršti visą sistemą ir bakterijas paskleisti ant kitų indų.

Pavojus atsiranda ir tuomet, kai indaplovė kelias dienas laikoma prikrauta nešvarių indų – bakterijos gali nestabdomai daugintis.

Jei jau esate priversti nešvarius indus indaplovėje krauti tol, kol ji prisipildys – ilgesniam laikui, patariame indus prieš tai lengvai perplauti indų plovikliu su probiotikais, kad  gerosios bakterijos saugotų nuo nemalonių kvapų ir nešvarumų susidarymo.

3 vieta – indų kempinės dėžė.

Tai, kas randama indų kempinės dėžėje, neabejotinai atspindi ir pačios kempinės bakterinį turinį. Kempinės užterštumo lygis priklauso nuo to,  kokiu indų plovikliu yra plaunami indai.

Be to, rekomenduojama kempines kuo dažniau keisti ir dezinfekuoti virinant arba apdorojant specialiais valikliais.

2 vieta – medinis stalviršis.

Kad medinis stalviršis šalia kriauklės nepavirstų tikru bakterijų dauginimosi rojumi (juk tai šilta, nuolat drėgna ir maistinga terpė), reikėtų kuo dažniau šią vietą valyti.

1 vieta – kriauklės vidus.

Kriauklė yra nešvariausias virtuvės „baldas", o kempinė – nešvariausias daiktas joje.

Už jas labiau įvairiomis bakterijomis yra užteršta tik kriauklės nutekamojo vamzdžio prieiga, kurioje susirenka visi nešvarumai. Kaip su tuo kovoti? Kaskart po naudojimo kruopščiai išplauti šias vietas. Į kriauklės vidų bent kartą per savaitę galima pilti nuotekų vamzdžių  valiklį su probiotikais. Jis natūralus, todėl nebaisu, kad toje pačioje kriauklėje gulės indai.  Be to, gerosios bakterijos kovos ir su nemaloniais kvapais. Kamščių, tiesa, nesusprogdins, bet reguliariai naudojamas padės jų išvengti.

Šias ir kitas nešvariausias virtuvės vietas –  stalą, medines grindis, medinę pjaustymo lentą, viryklės paviršių, be abejonės, kiekviena šeimininkė turėtų tvarkyti kasdien.   Dabar prekybininkai siūlo mums galybę įvairiausių cheminių valymo priemonių.   Tačiau kaskart, susiruošę daryti namuose generalinę tvarką, mes vis ieškome stebuklingų valiklių, kurie greitai, lengvai, veiksmingai ir ilgam pavers mūsų namus švariais bei nekenks sveikatai.   Beje, mokslininkų  mikrobiologų ištirtoje garsioje Lietuvos virtuvėje taršos, palyginti su kitomis aplankytomis virtuvėmis, rasta mažiau.   Taip yra todėl, kad ši virtuvė jau kurį laiką yra valoma „Probiotic“ valikliais.   Naujos kartos valikliai su probiotikais paskleidžia gerąsias bakterijas, kurios pakeičia blogąsias ir nuvalytą paviršių padengia net savaitę išliekančiu mikrobiologiniu apsauginiu sluoksniu – taip slopinamas blogųjų bakterijų dauginimasis ir išsaugoma natūrali namų aplinkos mikroflora.   Probiotikai daugeliui siejasi su vaistais – antibiotikais. Tik probiotikai (lotyniškai probio reiškia gyvenimą ) yra gyvi ir žmogui draugiški mikroorganizmai – priešingybė antibiotikams, kurie be jokios atrankos naikina visus mikroorganizmus: tiek naudingus, tiek kenksmingus. Tačiau probiotikų turinčių valymo priemonių veikimą iš tikrųjų galima prilyginti gydymui vaistais.   Mokslininkai išties sugebėjo padaryti neįmanomą – sujungti gyvas gerąsias bakterijas su plovikliu.   Šis derinys, patekęs ant užteršto paviršiaus, giliai išvalo ne tik jį, bet ir aplinką: išskiria natūralius fermentus, tirpdančius ir naikinančius toksinus, riebalų ir baltymų dėmes bei kitokius organinės kilmės nešvarumus, patenka net į mažiausius tarpelius ir įtrūkius, panaikina nemalonius kvapus.   Cheminės valymo priemonės, kurių pagrindą sudaro įvairios rūgštys ir sintetinės aktyviosios medžiagos, taip pat tirpdo nešvarumus, sumažina jų koncentraciją, tačiau jos sunaikina ir visus naudingus mikroorganizmus, gadina, kenkia valomiems paviršiams, ilgam ant jų išlieka ir taip nuodija žmogaus namų aplinką.   Pavyzdžiui, atlikus testą su vienu populiariu indų plovikliu, jo likučių ant išplautų indų aptikta net  daugiau nei po 20 skalavimų.

Parengė  Daiva Zimblienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.