Patyrusių sodininkų pamokos - vertingesnės už vadovėlius

Ligos ir klimatas

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Apr 4, 2014, 3:55 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:14 PM

Patarimų, kada ir kaip genėti vaismedžius, kaip ir kuo juos purkšti nuo ligų ir kenkėjų, pilnas internetas. Didelė ir sodininkams mėgėjams skirtų knygų pasiūla.

Tačiau sustojus prie senos, išsikerojusios obels ar dangų remiančios kriaušės pjūklas taip ir iškrinta iš rankų.

"Be reikalo nupjaustėte žemutines kriaušių šakas. O štai viršūnes seniai reikėjo nurėžti", - "Dembavos medelyno" sodininkė Regina Stukienė netrunka įlipti į kriaušę ir nupjauti aukštyn pasistiebusių jos šakų, apkarusių mumijomis.

Tos mumijos - tai į nagą sudžiuvę pernykščiai vaisiai, kurių neįmanoma nei nukratyti, nei kaip nors pasiekus nuskinti. Tačiau jos - ligų užkrato gūžta, kurią būtina sunaikinti.

Ligos ir klimatas

Profesionalų iš "Dembavos medelyno" žvilgsnio privačiame sode prireikė ne tik tam, kad jie įvertintų, kurie vaismedžiai yra gerai, o kurie - prastai nugenėti. Bet ir tam, kad diagnozuotų sodo ligas, pavyzdžiui, kodėl it burbulas išsipūtė ir susprogo trešnės kamienas?

Kodėl keleto obelų šakos - žaizdotos arba kodėl kasmet, vos pražydę, staiga nuvysta ir sudžiūsta vyšnių žiedai?

"Įsimetė nekrozė, - apžiūrėjusi obels žaizdas, ligos priežastį akimirksniu nustatė "Dembavos medelyno" vadovė Vitalija Kuliešienė. - Tai Šiaurės rytų Lietuvoje esančių sodų problema.

Žiemą naktimis čia būna kone šalčiausia, o dienomis saulė tamsų vaismedžių kamieną vis tiek smarkokai įkaitina, ir žievė sprogsta. O į žaizdas netrunka įsimesti ligos".

Dėl tos pačios priežasties - aštrokos temperatūrų kaitos susprogo ir trešnės kamienas.

Šiuo metu, kol vaismedžiai kaip reikiant nepabudo, kamieno ar stambiųjų šakų žaizdas derėtų nugremžti iki pat sveikos medienos, ir ištepti sodų tepalu.

Patyrę sodininkai žino, kad vaismedžiai būna sveikesni, jei ne tik kas pavasarį, bet ir kas rudenį yra nupurškiami karbamido ir vario sulfato tirpalu. Taip pat ir nubalinami dukart metuose tiek, kiek tik įmanoma pasiekti.

Tačiau sodininkams pradžiamoksliams vis tiek lengviau perprasti tai, ką sako profesionalai, nei skaityti vadovėlius.

Ką jau bekalbėti apie gerokai sudėtingesnius darbus, pavyzdžiui, skiepijimą. Surasti tinkamą tam šakelę ir, deramai nupjausčius, sunerti ją su įskiepiu, atrodo lengva tik stebint iš šalies, kaip dirba R.Stukienė.

To niekada nedariusiems arba peiliukas įpjauna šakeles ne taip, kaip reikėtų, arba šakelės sprūsta iš rankų ir šauna tolyn.

Užkratas nesnaudžia

Pernai vyšnios šiame sode taip ir neužderėjo. Ne todėl, kad šaltis būtų jas apkandžiojęs. Bet todėl, kad vos išsiskleidę žiedai staiga nuvyto, nurudavo ir sudžiuvo. Jų neišgelbėjo jokie "purškalai", skirti sodų kenkėjams naikinti.

Jų džiuvenos ir šiuo metu kur nekur stirkso prilipusios ant vyšnių šakelių. Todėl vos užmetusi į jas akį, V.Kuliešienė nustatė ir medelių negalios priežastį.

Vyšnių žiedus, pasirodo, sunaikino ne parazitai. Anot V.Kuliešienės, tai grybelinė kaulavaisinių medžių liga, - vadinamoji moniliozė. Ji pažeidžia ne tik medžių lapus, bet sunaikina ir žiedus, ir ūglius.

Pasak patyrusios sodininkės, nuo šios ligos ginti medžius taip pat reikia, jiems dar nepražydus. Dabar pats laikas juos būtų nupurkšti vario oksichlorido tirpalu ar tam tikrais fungicidais, - nuo grybinių ligų augalus saugančiais arba jas gydančiais chemikalais.

Paklausa pranoko pasiūlą

Profesionalų paslaugos - mėgėjams. Tokią verslo nišą sodininkai atrado, talkindami pažįstamiems.

"Sodininkystė turi savitos specifikos. Joje, kaip ir kiekviename darbe, reikia išmanančių specialistų.

Aplinkiniai gyventojai mūsų medelyno darbuotojus nuolat prašydavo išgenėti senus sodus. Pažįstami nuo pažįstamų, ir atsirado didelis paslaugų poreikis", - sakė V.Kuliešienė.

"Dembavos medelynas" jau trečius metus teikia profesionalias sodų genėjimo, priežiūros paslaugas.

Tačiau šiuo metu soduose – pats darbymetis, todėl bendrovės darbuotojai pas netoliese gyvenančius klientus suskumba nebent vakarais.

"Bendrovės soduose darbininkams šiuo metu tenka dirbti ir šeštadieniais. Sekmadienis liko vienintelė išeiginė diena, kai jie dar gali vienam kitam užsakovui išgenėti senus sodus.

Be to, turime medelyną, o prekyba sodinukais jau prasideda. Tad rankos papildomiems darbams - surištos", - sakė V.Kuliešienė.

Bendrovė kol kas stabtelėjo ties viena iš paslaugų: "Dembavos medelyno" sodinukų prekybos aikštelėse konsultuoja pirkėjus.

Specialistai parodo, kaip sodinti vaismedžius ar vaiskrūmius, kaip pirmais metais formuoti vainiką, ginti nuo ligų ir kenkėjų, kaip ir kuo tręšti.

Daugiau žalių patarimų - mūsų "Facebook" paskyroje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.