Visų gėlynų karalienė pelargonija - atraskite naujas jų rūšis

Kai termometro stulpelis kasdien pakyla vis aukščiau, daugėja saulės šviesos ir šilumos - pats metas papuošti savo aplinką: kiemus, balkonus, terasas. Ką gi šiemet siūlo gėlių augintojai, kokios naujausios gėlių bei augalų mados – jei tokios yra?

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Apr 12, 2014, 9:57 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:17 PM

Šių metų gėlynų siurprizai – gėlių žiedai su 2 - 3 pereinamomis spalvomis. Tai genetikų pasiekimai išvedant naujas pelargonijų, surfinijų ir verbenų veisles.

„Dabar ypač populiaru sodinti į lovelius, pakabinamus vazonus, klombas bei gėlynus skirtingų spalvų ir atspalvių tos pačios rūšies augalus, taip pat derinti smulkiažiedžius su stambiažiedžiais“, - sakė gėlėmis prekiaujančios bendrovės direktorė Violeta Olisevičienė.

Pasak jos, šių metų gėlių asortimente ženkliai sumažėjo labai tamsių spalvų gėlių. Kita ryški tendencija – vienmečiame gėlyne populiaru įterpti aukštesnius augalą. Pavyzdžiui, gaurą ( Gaura ), pentinių ( Delphinium), kanas ( Cana ), kosmėjas ( Cosmos) ir kt.

Taip pat gėlyne būtinas foninis augalas. Tam, pavyzdžiui, puikiai tinka niekada iš mados neišeinančios ramunės. Jos puikiai derės su pelargonijomis arba begonijomis.

Mažai priežiūros reikalaujantis ir ištisus metus dekoratyvus daugiametis gėlynas gali būti suformuotas iš įvairiaspalvių heišerų arba kitaip dar vadinamų alūnių, kurių yra labai platus asortimentas bei spalvų gama.

Kiekvieną gėlyną papuoš bei lengvą svyruojantį foną jam suteiks ir viksviniai augalai.

Populiarumo viršūnėje - levanda

„Jau kelinti metai Lietuvoje labai sparčiai populiarėja levanda ir yra vienas iš mėgstamiausių augalų.

Levanda gėlynui suteikia stiprų ir malonų aromatą, gerai žiemoja.

Platus ir jos panaudojimas – galima skinti, merkti į vazas, džiovinti, naudoti kaip prieskonį ar apsaugą nuo kandžių, gaminti kosmetinį levandų vandenį ir kt.

Kadangi levanda yra bordiūrinis augalas, ji puikiai tinka sodinti prie atitvarų, takų.

Levanda puikiai atrodo deriniuose su kitais augalais: rožėmis, ežiuolėmis, pentinais, gludais, pelargonijomis, jurginais“, - kalbėjo V.Olisevičienė.

Levandos yra daugiametės, vienos kvepia stipriau, kitos – silpniau, būna skirtingų: baltų, violetinių ir mėlynų atspalvių.

Lietuvoje šiuo metu populiariausia „Blue Start“ ir „Hidcote Blue“ veislės levandos,.

Karaliauja raudona pelargonija

Bendrovės gamybos vadovė Virginija Čirbienė patikino, jog pavasarį pirmosios šiltnamius palieka našlaitės.

Iš čia auginamų penkių rūšių ir beveik penkiasdešimties spalvų našlaičių šiemet perkamiausios yra pusiau svyrančios, smulkiažiedės, margos našlaitės - labai gausiai ir ilgai žydinčios.

Kai našlaitės nužydi, vietoj jų reikėtų rinktis vienmečius per vasarą žydinčius augalus: pelargonijas, begonijas, verbenas, surfinijas, gvazdikėlius, bakopas, ledukus ir kt.

Iš visų šių gėlių pačios atspariausios yra ledukai, o antroje vietoje po jų – pelargonijos.

„Jei pasodinsite ir nelabai rūpestingai prižiūrėsite, nereguliariai laistysite, šios gėlės kantriai iškęs karščius, temperatūrų kaitą bei drėgmės trūkumą“, - sakė V.Čirbienė.

Ji negailėjo pagyrų pelargonijoms ir tikino, jog vienareikšmiškai rinktųsi tik šias nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens žydinčias gėles.

Pasak v.Čirbienės, pelargonijos puikiai jausis tiek saulėtoje vietoje, tiek pusiau pavėsyje, tačiau tam būtina jas kiekvieno laistymo metu patręšti.

Lietuviai ypač yra pamėgę raudonas pelargonijas, o pati populiariausia ir greičiausiai išgraibstoma yra nauja pelargonijų rūšis - „Calliope“.

Tai naujos kartos hibridas – svyranti pelargonija sukryžminta su stačia. Ji vešliai auga į plotį, atspari lietui, gausiai žydi.

Savo pirkėją turi ir begonijos. Populiariausios yra visų raudonų atspalvių, oranžinės bei pastelinės -vos vos rausvos.

„Tai yra pusiau pavėsinis augalas, todėl negalima jos sodinti atviroje saulėtoje vietoje.

Taip pat jokiu būdu negalima begonijos laistyti vidury dienos saulei šviečiant bei lieti ant jos vandenį iš viršaus“, - perspėjo V.Čirbienė.

Šių metų naujiena – trijų spalvų kambarinė begonija „Sunny Side Up“ rūšies turinti labai didelius 80 – 90 milimetrų skersmens žiedus, taip pat neįprastos formos žiedą kraunanti „Ceveca“ bei „Kristy Franje“ - karpytais žiedais.

Į madą sugrįžo jurginai

Surfinijos arba kitaip vadinamos petunijos.

Jos taip pat yra ne mažiau mėgstamos dėl savo labai gausios spalvų ir rūšių gamos: pilnavidurės ir nepilnavidurės, nuo smulkiažiedžių iki stambiažiedžių, nuo vienspalvių iki kelių atspalvių viename žiede.

Būna svyrančios kaskadinės, pusiau svyrančios ir augančios labai šakotu, stambiu krūmu.

„Tai daugiau drėgmės reikalaujantis augalas, mėgsta ir atvirą saulę, ir pusiau pavėsį, bet labai bijo vėjo, yra jautri temperatūrų svyravimui. Jei tik naktys šaltesnės, surfinijas tuoj puola ligos.

Mūsų pirkėjai jau eilę metų labiausiai perka purpurinės spalvos surfinijas su ypatingai dideliais žiedais“, - sakė V.Čirbienė.

Šiemet siūlomos naujienos – kupstinės ir dvispalvių žiedų surfinijos.

Pasak pašnekovės, gegužės pabaigoje savo pirkėjų sulauks ir verbenos bei jurginai.

Verbena yra šilumos ir šviesos mėgėja, gausiai žydi, ją galima sodinti ir į vazonus, ir į gruntą.

Grunte verbena tvirtai įsikabina ir augdama suformuoja gražų „kilimą“.

„Vėl grįžta į madą jurginai! Džiaugiamės, kad kiekvienais metais vis daugėja jų pirkėjų.

Tai, ką siūlome, nėra tie senoviniai mūsų senelių darželiuose auginti jurginai.

Mūsų jurginai kaip senoviniai tik puikiausiai žydi iki šalčių, tačiau yra vienmečiai, neturi gumbo ir nėra tokie aukšti – užauga nuo 20 iki 50 centimetrų aukščio bei turi labai įvairius žiedus: nuo įprastinių iki lelijos formos“, - sakė V.Čirbienė.

Nors jurginai šiltnamiuose jau žydi, V.Čirbienė patariame juos į žemę sodinti tik gegužės pabaigoje, kadangi jie yra labai jautrūs oro temperatūros svyravimams.

Dar patarimų - mūsų "Facebook" paskyroje! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.