Sodybą puola kiaunės. Kaip gelbėtis?

Kiaunes išbaidyti galėtų mažas šuniukas, toks, kaip taksas, kuris yra aršus kiaunių priešas. Tačiau esama ir kitų būdų, sako Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas Egidijus Bukelskis.

Daugiau nuotraukų (1)

LRT radijo laida „Ryto garsai“, lrt.lt

May 15, 2014, 11:23 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:28 PM

Į LRT radiją paskambino klausytoja Natalija, kuri yra susirūpinusi dėl jos sodyboje besilankančių kiaunių.

„Norėjau paprašyti pagalbos. Daugiau kaip 20 metų turime sodybą Molėtų rajone, ir daugiau kaip 10 metų pas mus apsigyvenusios kiaunės. Jos teršia, šlapinasi, jų kvapas baisus, naktimis vaikšto ir gąsdina. Kaip nuo jų apsiginti?“, – teiraujasi Natalija.

Jai atsako Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas E.Bukelskis. Anot jo, vienintelė teigiama priemonė – užsandarinti visas antro aukšto teritorijas – palėpes ir pan. Esama nuomonės, kad kiaunes išbaidyti gali ir katės, tačiau specialistas tai vertina skeptiškai.

„Katės, kaip naminiai gyvūnai, būna labai skirtingos: vienos eina gaudyti pelių, kitos ne. Todėl esu linkęs abejoti tuo, nes iš patirties žinau – ateina kiaunės, išpjauna vištas ir katė niekuo nepagelbsti“, – kalba E.Bukelskis.

Pašnekovo teigimu, daug efektyvesnė priemonė kiaunėms išbaidyti galėtų būti šuo. „Greičiau jau tiktų šuniukas, ypač mažas, toks, kaip taksas, kuris yra aršus kiaunių priešas“, – mano Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas.

E.Bukelskis pateikia ir kitą, jo teigimu, nepopuliarią išeitį – kiaunes sumedžioti. Tam į pagalbą, pasak pašnekovo, reikia pasikviesti vietinius medžiotojus, kurie turi teisę medžioti tuose plotuose ir sugauti gyvūnus su tam specialiai skirtais spąstais, kurie užtikrintų greitą gyvūno žūtį.

Taip pat kiaunes galima gaudyti su spąstais, sulaikančiais už kojos, ir taip humaniškai pašalinti jas iš teritorijos.

„Galima išbandyti ir gyvagaudžius, tada kiaunę reikėtų nuvežti už teritorijos ir paleisti į gimtąją vietą – mišką, tegu ji toliau ten gyvena“, – siūlo E. Bukelskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.