Ar apsimoka pigų laistytuvą keisti į brangią laistymo sistemą?

Skaniausios daržovės – iš nuosavo daržo ir vis daugiau lietuvių ima į rankas kauptuką, sodina sėklas ar sodinukus ir laukia savojo derliaus. Tačiau pasodinti daržoves dar ne viskas, jas reikia ravėti ir laistyti. O čia pasirinkimas paprastas: arba senuoju būdu – laistytuvą į rankas ir pirmyn po kelis kartus per dieną, arba pasitelkiant naujus, modernius būdus – automatines laistymo sistemas. Tuomet galima ramiai užsiimti norima veikla, augalai patys „pasilaistys“, beliks atvažiuoti nuimti derliaus.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Kairelytė ("Supernamai")

May 31, 2014, 10:09 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:20 AM

Kokių laistymo sistemų būna?

Automatinės laistymo sistemos paprastai skirstomos į dvi grupes – lašelinė (dar vadinama kapiliarinė) ir purkštukinė (kai laistoma purkštukais). Kuo jos skiriasi? Lašelinė laistymo sistema augalams gyvybiškai svarbų vandenį tiekia per šaknis, t. y. laisto iš apačios. O pasirinkus purkštukinę laistymo sistemą bus laistoma iš viršaus, ir augalai vandenį gaus per lapus. Taigi pagalvokite, kokia sistema labiausiai tinka jums.

Lašelinė laistymo sistema

Kaip minėta, tai sistema, dozuotai tiekianti vandenį augalų šaknų lygiu reguliariais intervalais ir tik jūsų numatytose vietose. Pasirinkę šią sistemą, vandenį galite nukreipti tik į daržoves, apeidami piktžoles. Taip ne tik taupysite vandenį tikslingai naudodami kiekvieną jo lašą, bet dargi užkirsite kelią piktžolėms daugintis (jos paprasčiausiai negaus vandens).

Lašelinę laistymo sistemą sudaro specialūs vamzdžiai, išvedžioti po visą plotą, kurį planuojate laistyti (ar tai būtų daržas, ar veja, ar šiltnamis). Kiekviename vamzdyje įmontuoti specialūs lašintuvai, kurie ir užtikrina, kad vanduo per juos pasiektų tik konkretų augalą. Tokios sistemos vamzdžiai dar skirstomi į plonasienius ir storasienius.

Plonasieniai yra pigesni, tačiau ir naudojami trumpiau. Todėl juos geriau rinktis toms sodo ar daržo gėrybėms, kurios yra sezoninės, t. y. jų nereikia laistyti nuolatos, ištisus metus. Jei sistema būtina gražiai vejai ar daugiamečiams augalams, tada geriau rinktis brangesnius storasienius vamzdžius. Vanduo į abiejų tipų vamzdžius patenka iš specialaus vandens rezervuaro (juo turėtumėte pasirūpinti iš anksto). Taip pat šiai laistymo sistemai reikalingi ir specialūs filtrai.

Purkštukinė laistymo sistema

Ši sistema pigesnė nei kapiliarinė, tačiau ji ne tokia taupi. Kapiliariniu būdu palaistomas konkretus augalas, vandenį gaunantis tiesiai į šaknis (iš žemės), o purkštukiniu būdu laistomi augalai vandenį gauna iš viršaus (per purkštukus). Tokiu būdu paliejami ne tik augalai, bet ir viskas, kas auga aplink augalą, taip pat ir piktžolės. Šiuo būdu itin puikiai laistomos vejos ir dideli plotai.

Purkštukinėse laistymo sistemose naudojami skirtingų tipų purkštukai. Dinaminiai, arba vienos srovės, purkštukai skirti didesniems plotams ir gali laistyti net iki 18 metrų spinduliu. Taigi, spręsdami, kokį plotą ketinate laistyti, galėsite pasirinkti ne tik pradinį, bet ir galutinį tašką. Paprastai šie purkštukai gaminami iš nerūdijančiojo plieno, todėl yra ilgaamžiai.

Statiniai purkštukai (dar vadinami rūko purkštukais) yra labai pigūs, tačiau ne itin taupo vandenį (išlieja didelį jo kiekį), todėl nelabai tinka nelygiam paviršiui drėkinti, taip pat jie negali būti instaliuojami į vieną zoną su kitais purkštukais. Ir galiausiai – impulsiniai (plaktukiniai) purkštukai. Pagrindinis purkštuko privalumas – jis nejautrus vandens kokybei, todėl puikiai praleidžia lietaus, ežero ar upės vandenį be papildomų filtrų. Pagrindinis šių purkštukų trūkumas – jie skleidžia garsą, todėl nelabai tinka laistyti prie namų.

Šaltinis: www.supernamai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.