Ir nykiuose daugiabučių kiemuose moterys sugeba sukurti grožį

Šiek tiek kūrybos ir kruopštumo. Tik to tereikia, kad gėlynas prie daugiabučio būtų išrinktas gražiausiu Lietuvoje. Šių metų gražiausio gėlyno laurai antrus metus iš eilės atiteko šiaulietei Aldonai Burgailienei, erdvę prie K.Korsako g. 28 namo prižiūrinčiai jau trylika metų. Gėlininkė netgi gavo savivaldybės leidimą įsirengti išėjimą, kuriuo į gėlyną gali patekti tiesiai iš buto.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 5, 2014, 7:05 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:36 AM

Gražiausią darželį prie daugiabučio tris savaites balsuodami rinko visi norintieji. Šiaulietės rūpestį augalais įvertino 2,5 tūkst. balsavusiųjų.

„Paslapties nėra. Reikia šiek tiek kūrybos, kruopštumo ir rezultatai matosi“, – teigė gražiausiu Lietuvoje pripažinto gėlyno savininkė A.Burgailienė.

Jos gėlyne šiandien auga ne tik gėlės, bet ir medžiai bei krūmai: pušelė, bukmedžiai, japoniška vyšnia. Taip gėlynėlis žaliuoja ne tik vasarą, bet ir žiemą.

Moteris pasakoja, kad gėlynu reikia rūpintis lyg mažu vaiku – nuolat. Todėl vienoms gėlėms peržydėjus, moteris skuba jas pakeisti kitomis, taip pat nuolatos ravi ir laisto darželį.

„Pradžioje nebuvo taip gražu. Daug ką keičiau, tvarkiau. Dabar jau apsistojau, nes išties pati esu patenkinta sukurta visuma“, - rezultatu džiaugiasi šiaulietė.

Ji daug ką pasidaro savo jėgomis, tačiau kartais į pagalbą tenka kviestis ir artimuosius. Kai įrenginėjo nedidelį fontaną ir židinį, samdė ir darbininkus.

„Gėlynėlį dariau tik po savo langais, į kitų erdvę nelindau, gal todėl nebuvo jokių pykčių. Palikau erdvės pasireikšti ir kietiems kaimynams. Gal ir jie sugalvos ką nors pasodinti ir taip pagrąžinti kiemo aplinką“, - kalbėjo A.Burgailienė.

Turi kuo pasigirti ir kiti miestai

Gražiausiu Vilniuje išrinktas gėlynas žydi prie Taikos g. 26 namo. Jo savininkė Liudmina Dzikevič pasakoja pastarosiomis dienomis kieme sulaukianti nemažai smalsuolių, kurie pamatę gėlyno nuotraukas internete, specialiai atvyksta juo pasigrožėti. Moteris gėlynu rūpinasi ne viena, bet kartu su kaimynėmis Kristina, Laima, Marija ir Katerina. Gėlininkės kartu puoselėja šį ir šalia – prie Taikos g. 28 namo – įrengtą darželį.

„Smagu, kad susirinkusios galime pasikalbėti, kaip mums sekasi, aptarti gėlynų priežiūros aktualijas ir drauge viename kieme darbuotis“, – kaimynyste džiaugiasi L.Dzikevič.

Šiandien vien gėlyne prie Taikos g. 26 namo skaičiuojama apie 20 skirtingų rūšių augalų.

Gražiausio Kauno darželio savininkė Antanina Godvaišienė pasakoja, kad pradžioje gėlynas buvo labai nedidelis. Vėliau noru pagražinti kiemą užsikrėtė ir kaimynai – vieni atvežė daugiau žemių, padėjo padaryti vazonus, kiti atnaujino suoliuką. Kiekvienais metais sugalvojant vis kažką naujo, įdomesnio, gėlynas plėtėsi.

Birutė Šlepetienė, kurios gėlynas pripažintas gražiausiu Klaipėdoje, savo darželį puoselėja ketverius metus.

„Kai atsikrausčiau į šį namą, pro langą mačiau dilgėles. Tad pirmas darbas, kurį padariau – čiupau į rankas kastuvą ir suvarpiau žemę. Šiuo metu gėlyne auga pluoštinė juka, vainikinė gaisrena, rusmenės, vaistutis pilnaviduris, šilagėlės, varpagėlės ir daug kitų. Vien rožių apie vienuolika rūšių”, – pasakojo B.Šlepetienė.

Tiems, kurie galvoja įsirengti darželį palei namus, B.Šlepetienė pataria: svarbu pradėti viską nuo mažų žingsnelių. Pradžioje užtenka nedidelio gėlyno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.