Iš atostogų pajūryje - su naujomis namų dekoracijomis

Jūra, burlaiviai, jachtų uostai, mažyčiai žvejų kaimeliai, Nidos kopos, paplūdimiai Ernesto Hemingway romanas „Senis ir jūra“ ir nesibaigiantys saulėlydžiai jūros horizonte. O jeigu visą šią vasaros romantiką perkeltume į savo namų interjerą?

Daugiau nuotraukų (1)

Sandra Kliukaitė ("Supernamai")

2014-06-18 12:10, atnaujinta 2018-02-12 17:54

Marinistinis stilius (angl. nautical) – taip vadinama interjero dekoravimo stilistika, įkvėpta jūrinių motyvų. Šis stilius atsirado XIX a. pabaigoje, kai Vakaruose tapo madingos egzotiškos kelionės laivais po visą pasaulį, atostogos kurortiniuose pajūrio miestuose ir, žinoma, vasarnamių prie jūros statybos.

Spalvų paletė

Klasikinė marinistinio stiliaus spalvų paletė − mėlyna, balta ir raudona. Tokią trijulę dar galite papildyti dryžuotu juodos ir baltos deriniu, šviesiai pilka, žydra, vandenyno žalsvai melsva, gelsva ar smėlio atspalviais. Pati geriausia spalvų paletės stilistinė nuoroda – jūreivių uniforma ir aksesuarai.

Baltos sienos – labai gerai. Tačiau jas dekoruoti galite įvairiausiais marinistinio dekoro elementais: vietoje paveikslų – įrėminti žemėlapiai, senos nuotraukos su nuotaikingais ir nostalgiškais vaizdais iš gyvenimo prie jūros, laivų liukų apvadais kaustyti veidrodžiai.

Ant sienų galite pakabinti vintažo stiliaus pripučiamą, paprastai kabinamą valtyse gelbėjimosi ratą, gal net ir medinį šturvalą. Taip pat tokiame interjere tiks jūreiviškos vėliavėlės, surištos jūreiviškais mazgais virvės. Beje, sienoms pagyvinti galite naudoti ir marinistinės stilistikos tapetus, įskaitant ir fototapetus, kurie puikiai tiks vaikų kambariui. Pavyzdžiui, fototapetai su vandenyno žemėlapiu ne tik suteiks kambariui originalumo, bet ir lavins geografinius vaiko įgūdžius. Grindų danga

Grindų dangai reikėtų rinktis šviesaus medžio, pavyzdžiui, pušies medieną, o vonios kambaryje galite naudoti baltas ar šviesių spalvų keramines plyteles. Grindis taip pat galima išbalinti, lyg tai būtų bangomūšos ir vėjų nugairintas bei saulės nublukintas laivo denis. Įdomiu elementu gali tapti šviesaus medžio lentelėmis apkalta sienų apačia, kuri atrodys lyg žvejo valtelės interpretacija.

Baldai ir detalės

Ko gero, joks kitas interjero stilius taip nemėgsta pintų baldų kaip šis. Taip stipriai juos „mėgti“ gali nebent lauko terasa. Pinti foteliai ir kėdės svetainėje – išties deramas pasirinkimas kuriant marinistinį stilių. Iš esmės marinistiniame interjere dažniausiai dominuoja būtent pinti ir mediniai baldai, tačiau taip pat gausu minkštų baldų ir dryžuotos tekstilės.

Įdomu tai, kad tokie paprasti pramoniniai elementai, kaip medinės krovininės dėžės ir mediniai padėklai čia gali virsti ne tik dekoratyviais, bet ir funkcionaliais interjero objektais − kavos staleliu ar čiužinio pagrindu.

Miegamasis – čia savo vietą gali atrasti lova su mediniais rėmais (jie gali būti nudažyti baltais ar mėlynais dažais), tokia, kokios paprastai nestatytume moderniame interjere. Be abejonių, nebūtinai turite temptis į miegamąjį karaliaus Edvardo laikų stiliaus medinę lovą tam, kad jame akcentuotumėte marinistinį stilių. Tam visiškai pakaks ir įprastos šiuolaikinės lovos, bet užtiestos marinistinio stiliaus užtiesalu ar patalyne – ir miegamasis akimirksniu įgaus marinistinį prieskonį.

Virtuvė. Šviesūs keramikiniai indai, dekoruoti jūreiviškais motyvais ir vintažo šriftais – puikus pasirinkimas marinistinio stiliaus virtuvėje: nuo keraminių talpyklų biriesiems produktams susidėti, padėklų iki puodelių bei lėkščių. Produktus galite laikyti ir popieriniuose maišeliuose, o užsegti juos paprastais mediniais skalbinių segtukais ar perrišti virvele. Kuo daugiau natūralumo, tuo geriau.

Medinės, skardinės ir pintos dėžutės ar iš tinklo nupintos vadinamosios „sietkutės“ (tinkleliai), skirtos svogūnams, česnakams ir kitoms daržovėms laikyti, bei grubaus, bulvių maišus imituojančio audinio krepšiai ir maiškrepšiai virtuvėje taip pat atras savo vietą. Čia savo funkcijas puikiai atliks ir marinistiniais motyvais dekoruotos šluostės ir staltiesės.

Vonia. Jei tik norite, galite nesunkiai ją paversti improvizuota laivo kajute. Pinti krepšiai ir pintos arba medinės dėželės bei šepečiai – būtini daiktai marinistinėje vonioje, kaip ir keraminiai ar mediniai muilo dozatoriai, muilinės.

Manote, kad reikia rankšluosčių laikiklių? Nebūtinai, nes marinistinėje vonioje rankšluosčius galite kabinti ant jūreiviškų virvių. Tiesa, tam reikėtų pasigaminti stilingus medinius stovelius ir subtiliai juos įkomponuoti į vonios interjerą. Kitas pasirinkimas vietoje įprastų laikiklių ar lentynėlių – medinės kopėtėlės, ant kurių galėsite ne tik pakabinti rankšluosčius, bet ir pasidėti įvairius vonios daiktus.

Jei namuose turite darbo kambarį, galite jį paversti intriguojančia geografinių atradimų vieta. Tam reikės vintažo stiliaus medinio rašomojo stalo, kurį galėsite dekoruoti įvairiais su jūrininkystės ir geografijos mokslu susijusiais daiktais (žemėlapiais, gaubliais, modeliais, kompasais), kelionių suvenyrais, kurie dažnai neranda savo vietos namuose, senomis knygomis, enciklopedijomis ir pan. Toks darbo kambario sprendimas tiks ir vaiko ar jaunuolio kambariui.

Namų tekstilė

Namų tekstilė kuriant marinistinį interjerą yra be galo svarbi. Čia dominuoja dryžiai, dryžiai ir dar kartą dryžiai. Ir be abejo, jau minėta klasikinė marinistinio stiliaus paletė − mėlyna, balta, raudona. Tai įvairios pagalvėlės, užklotai, dekoruoti, dryžiais, inkarais, laivais, žuvelėmis, kriauklėmis, marinistiniais šriftais ir pan. Prie jų derinkite ir kilimus. Kilimėliai turėtų būti nedideli, šviesūs, lengvi, dryžuoti, dekoruoti marinistiniais elementais. Jie gali būti ir nupinti iš virvių. Svarbiausia nepamirškite, kad šiame interjere netinka sunkūs, gauruoti, persiško stiliaus kilimai.

Jei mėgstate užuolaidas, rinkitės, lengvas, natūralių audinių užuolaidas. Joms tiks medvilnė, linas, satinas arba lengvas baltas tiulis, kuris plevėsuos net ir pučiant lengvam brizui. Užuolaidas galite perrišti jūreiviškais mazgais, virvėmis.

Hamakas – šis iš tinklo nupintas arba iš tvirto audinio pasiūtas interjero elementas, skirtas labiau poilsiui lauke, tačiau marinistiniame interjere jis gali tapti tikru interjero „kapitonu“. Be to, hamakas bus ne tik originalus, bet ir funkcionalus interjero akcentas – jame galėsite ilsėtis, skaityti knygas ir pan.

Interjero akcentai

Interjero akcentai – vienas svarbiausių dalykų, padedančių kurti marinistinį stilių. Jais gali tapti daugybė dalykų: laivų modeliai, kompasai, barometrai, žiūronai, teleskopai, gaubliai, kapitono pypkių ar degtukų rinkinys, seni dideli lagaminai (puiku, jei jie kaustyti metalu ir žalvarinėmis sagtimis), pamerktos į skardinius kibirėlius smilgos ar laukų gėlės, o pintinės ir pinti krepšiai apskritai yra marinistinio interjero dekoro hitas. Iš virvių pinti krepšiai gali būti skirti patiems įvairiausiems daiktams susidėti − nuo knygų ar žurnalų, iki drabužių ar net maisto produktų.

To paties stiliaus šviestuvai – tai pakabinamieji, metaliniai, industrinio dizaino, lyg atkeliavę iš XX a. pradžios šviestuvai. Jų išvaizda gana grubi, tarsi būtų rankų darbo gaminiai. Taip pat marinistiniame interjere gerai atrodys ir pastatomos aliejinės lempos, žibintai. Beje, šiuo metu ypač madingas metalas yra varis, tad jei sekate interjero dizaino tendencijas, pats laikas į namus įsileisti kažką iš vario. Kodėl gi ne šviestuvą?

Sukurtos gamtos interjero detalės

Ar gali būti geriau, kai interjero dekoro elementų nereikia pirkti parduotuvėse, o tiesiog galite juos susirinkti iš gamtos. Tai įvairūs jūros dovanoti interjero puošybos elementai: jūros kriauklės, koralai, akmenys, gintarai su vabzdžių inkliuzais ar užkimšto vyno butelys su laišku.

Marinistiniai interjerai labai patinka vaikams, todėl ir juos galite įtraukti į interjero kūrimo procesą. Materijų paieškos jūsų ir vaikų kambario interjerui gali prasidėti net ir per šeimos atostogas prie jūros.

Pasiūlykite vaikams pririnkti įvairiausių jūros dovanų: kriauklių, akmenėlių, lazdelių, o grįžę kartu derinkite juos prie savo aplinkos interjero. Įdomesnius jūros lobių radinius galite įdėti į stiklo indus ar kolbas − tam gali tikti net ir paprasti stiklainiai ar šviesaus stiklo buteliai, uždaryti kamštiniais dangteliais. Tiesiog pastatykite juos matomoje vietoje kaip dekoratyvinį elementą. Stiklo talpyklose galite kurti ir įvairiausias kompozicijas iš smėlio, kriauklių, akmenukų, jūreiviškų daikčiukų, mažų laivų modeliukų ir pan. Nebijokite žaisti!

Marinistinis stilius beveik idealiai tiks kuriant vasarnamio prie jūros, vilos ar sodo namelio interjero koncepciją, tačiau jis originaliai atrodys ir miesto bute ar privačiame name. Viskas priklauso nuo to, kiek daugiau ar mažiau panaudosite stilistinių detalių ir kaip stipriai norėsite išreikšti marinistinę idėją.

Be to, nepamirškite, kad tai − klasikinis stilius, todėl jis niekada neišeis iš mados. Sakoma, kad kiekvieni namai yra tarsi uostas. Tad nuleiskite inkarą tokiuose namuose, kuriuose norisi būti.

Šaltinis: www.supernamai.lt, žurnalas "Supernamai"  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.