Baisi žinia: dauguma Vilniaus liftų kelia pavojų žmonių gyvybei

Daugumos Vilniaus daugiabučių liftų būklė greitai taps kritinė. Tokią žinią šįryt paskelbė daugiabučius namus prižiūrinčios įmonės „Mano būstas“ Vilniaus regiono vadovas Arūnas Kubilius. Pasak jo, iš beveik tūkstančio prižiūrimų liftų daugiau nei pusę reikia keisti, jie tarnauja ilgiau nei 25 metus. Beje, liftų įmonės ir priežiūros kompanijų atstovai, pabrėžė,  jog didžiausia problema yra gyventojų abejingumas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 10, 2014, 3:07 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:17 AM

Dar veikia 40-49 metų liftai

„Iš mūsų  prižiūrimų liftų net 376 yra peržengę 35 metų eksploatavimo laikotarpį, o 235 tarnauja net 40-49 metus. Tokių įrenginių net neverta remontuoti, nes niekas negarantuoja, ar remontas pasiteisins, be to tokiems seniems liftams sunku rasti reikalingų detalių arba jos net nebegaminamos. Taigi vienintelė išeitis – keitimas“, – sakė A.Kubilius.

Pašnekovas paneigė mitą, esą netinkamus naudoti liftus kada tik panorėję stabdo patys daugiabučių administratoriai. Jo teigimu, pastato prižiūrėtojai tik vadovaujasi liftų techninę kontrolę vykdančių ekspertų nurodymais. Jei ekspertai nustato, jog įrenginys yra pavojingas naudojimui, administratoriai imasi veiksmų, kad būtų išvengta nelaimių.

Kasdien daugiau nei 20 iškvietimų

Bendrovės „Baltijos liftai“ direktorius Jevgenijus Vasilijevas  patikino, jog pernai Vilniuje užregistruoti 8046 pranešimai apie liftų gedimus, tai yra daugiau nei 20 pranešimų per dieną.

"Situacija tik blogėja. Ypač neramina 40-49 metus veikiančių liftų būklė. Tokių Vilniuje net 25 procentai iš visų mūsų prižiūrimų įrenginių. Jei gyventojai nesiims iniciatyvos liftai bus stabdomi masiškai“, – teigė J.Vasiljevas.

Gyventojai į saugumą reaguoja vangiai

Nors gyventojų rūpinimasis bendru turtu auga, tačiau vis dar yra daugybė namų su senais, nuolat gendančiais liftais, kurių gyventojai nesirūpina savo saugumu. Daugiabutis, prie kurio vyko spaudos konferencija galėtų būti tinkamas blogėjančios liftų būklės ir kai kurių gyventojų vangumo pavyzdys. Šiame Baltupių mikrorajono daugiabutyje prieš dvejus metus buvo sustabdytas vienas liftas, šiandieną išjungtas ir antrasis.

„Šio pastato gyventojai jau antrus metus stengiasi surinkti kaimynų parašus dėl liftų keitimo, tačiau gauti daugiau nei pusę parašų, t.y. 51 procentą, jiems vis nepavyksta, dabar jiems trūksta 8 parašų“, – sakė A.Kubilius.

Jis svarstė, kad paskutinių likusių parašų nepavyksta gauti iš pirmųjų aukštų gyventojų, kuriems liftas nėra reikalingas, galbūt kiti žmonės nenori prisidėti prie senojo lifto keitimo į naują, nes tai brangi paslauga, naujas liftas kainuoja apie 100 tūkst. litų, o gyventojams kaupiantiems lifto remonto lėšas, tai turėtų atsieti pigiau, tačiau tokia lėšas kaupia tik  15 proc.  visų Vilniaus daugiabučių.

„Pernai pakeitėme 19 liftų,  per šį pusmetį – 13', - sakė A.Kublius.

Sugedusiame lifte žuvo žmogus

Pagal Europos Sąjungos direktyvas, pasibaigus lifto nustatytam naudojimo laikui, o jeigu jis nenurodytas po 25 metų nuo pirmojo panaudojimo dienos, privalu atlikti pavojaus identifikavimo ir rizikos vertinimą bei, atsižvelgiant į liftų susidėvėjimą juos keisti arba renovuoti.

„25 metų ar dar senesni liftai gali būti ypač pavojingi žmogui, nes juo naudodamasis niekada nežinai, kas gali nutikti“, – teigė bendrovės „Inspecta“ generalinis direktorius Mantas Andriuškevičius.

Daugiabučio, kuriame vyko spaudos konferencija, gyventojas teigė, jog keisti liftus būtina, nes prieš aštuonerius ar dešimt metų šio pastato lifte žuvo žmogus žengdamas pro lifto duris. Labiausiai vyriškį piktino, jog niekas nekalba apie tokius įvykius ir visuomenė nežino kaip pavojinga naudotis pasenusiais liftais.

Kalbėdamas apie nelaimingus atsitikimus M.Andriuškevičius pabrėžė, kad šio pastato liftus „Inspecta“ administruoja paskutiniuosius penkerius metus, todėl neturi informacijos apie šį tragišką įvykį. Įmonės duomenimis, per penkerius metus nebuvo nė vieno lifte žuvusio žmogaus, užfiksuoti tik susižalojimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.