Sūkurinėje vonioje prišaukti mirtį gali atgrubnagiai meistrai

Santechnikos  pardavėjai yra tiesiog netekę žado. Po to, kai išsinuomotame bute, sūkurinėje vonioje buvo rasta negyva meilužių pora, žmonės jiems neduoda ramybės: „Ar tikrai šios vonios yra saugios?“

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

2014-07-11 14:54, atnaujinta 2018-02-12 01:27

Ir nors šiandien ši prekė nėra tokia paklausi kaip prieš kelerius metus, prekybininkai skaičiuoja, kad dabar sūkurinės vonios yra įrengtos kas antrame nuosave name, kas penktame bute, taip daugelyje gydymo įstaigų, viešbučiuose bei SPA centruose.

Iškrovą galėjo sukelti kitas prietaisas

„Sakyti, kad visos sūkurinės vonios yra nesaugios ir maudytis jose rizikinga, nes gali nutrenkti elektra, yra tas pats, kas sakyti, jog ir skalbyklė, ir indaplovė ar kitas su vandeniu kontaktuojantis buities prietaisas kelia tokį patį pavojų.

Jei sūkurinė vonia yra pagaminta civilizuotoje šalyje, ji turi atitikti visus elektros saugos reikalavimus, be to, tai - itin griežtai tikrinama produkcija.

Tačiau to nepasakysi apie „piratinius“ gaminius, kurių verslas itin buvo suklestėjęs prieš ekonominę krizę mūsų šalyje.

Tada sūkurinės vonios buvo itin madingos ir į Lietuvą iš Kinijos jų buvo vežama daugybe konteinerių“, - sakė bendrovės „Sanforma“ direktorius Visvaldas Makuška.

Įmonei priklausančiuose prekybos salonuose jau penkiolika metų įvairių Europos gamintojų sūkurinėmis voniomis prekiaujantis V.Makuška tikino nesulaukiantis jokių savo klientų nusiskundimų dėl parduotos produkcijos.

Pasak jo, tikėtina, jog elektros iškrova sūkurinėje vonioje galėjo įvykti ir dėl šalia buvusio į elektros lizdą įjungto bei į vandenį netyčia įkritusio kito prietaiso. Pavyzdžiui, tai galėjo būti radijo imtuvas, plaukų džiovintuvas ar kt.

Siūlo ieškoti ir montavimo klaidos

„Kad žmonės žūtų sūkurinėje vonioje - tai pirmas toks atvejis per mano aštuonerių metų darbo praktiką.

Per tą laiką sūkurines vonias teko montuoti visose Baltijos šalyse, Rusijoje, Indijoje.

Todėl niekaip minėtos nelaimės negaliu susieti su sūkurine vonia.

Ir tai tikrai negalėjo būti „Jacuzzi“ vonia, kadangi pagal gamintojo reikalavimus joje yra privalomi papildomi saugikliai nuo bet kokio elektros srovės nuotėkio“, - pridūrė Gunaras Riabokas, bendrovės „HJService“ atstovas.

Pasak jo, elektra žmones galėjo nukratyti ir dėl daugiabutyje išvedžiotų senų aliuminių laidų pažeidimų, ir dėl neteisingai atliktų sūkurinės vonios montavimo darbų.

G.Riabokui ne kartą teko matyti ir taisyti kai kurių montuotojų klaidas. Pavyzdžiui, tiesiai po tokia vonia būna atvestas elektros įvadas - įrengta rozetė.

„Ten, kur yra vanduo, 45 cm spinduliu neturėtų būti jokių elektros jungčių, jokių rozečių. Juk, jei tarkim, trūktų kur vandens vamzdis ir pasipiltų vanduo, sūkurinėje vonioje esantis žmogus - iškart lavonas.

Deja, daugelis apie tai nepagalvoja, labai taupo pinigus ir įsigytą sūkurinę vonią patiki sumontuoti santechnikams iš gatvės, - stebisi G.Riabokas. - Paprastai tokie santechnikai pirmą kartą mato sūkurinę vonią ir montuoja ją iš savo turimų bendrų žinių.

Jei pasitvirtins versija, kad tie nelaimėliai tikrai mirė nuo elektros iškrovos, man darosi baisu ir neramu – kokie buitinės technikos „montuotojai“ mūsų gatvėmis vaikšto.“

Stengiasi išpildyti bet kokią fantaziją

Sūkurinė vonia dar daugeliui asocijuojasi kaip prabangos ir komforto atributas namuose, romantiškas rojaus kampelis, vieniems padedantis pabusti, o kitiems atvirkščiai - dovanojantis atsipalaidavimą ir ramybę.

Pigiausia sūkurinė vonia šiandien Lietuvoje kainuoja apie 1600 litų, brangiausia – net 100 tūkst. litų.

Kaip ir perkant automobilį – vonios kaina priklauso nuo jos dydžio, gamintojo, vidaus įrangos ir jos priedų.

Specializuotuose prekybos salonuose sūkurinių vonių kainos prasideda nuo 6 – 7 tūkst. litų, o jei šis gaminys bus pagamintas pagal individualų užsakymą, gamintojai turi teisę ir neskelbti jo kainos.

Šiuolaikinių sūkurinių vonių gamintojai stengiasi išpildyti bet kokią pirkėjo fantaziją.

Be įprastų vandens purkštukų jau siūlomi ir ultragarsiniai, kurie masažuoja įsiskverbdami į po oda. Sūkurinė vonia gali atlikti ir šviesos terapiją – įmontuotas LED apšvietimas keičia spalvą priklausomai nuo masažo stiprumo. Mėgaujantis vandens masažu galima klausytis ir savo mėgstamos muzikos, kuri sklis iš vandens, žiūrėti televizijos laidas ar kino filmą per integruotą televizijos ekraną.

Kai kurių brangių sūkurinių vonių atliekamas masažas prilygsta rankomis atliekamam masažui.

O kur dar specialios pagalvės, apdailos medžiagos, šildytuvai, maišytuvai.

Pasak prekybininkų, pastaraisiais metais daugiausiai parduodama sūkurinių vonių, kurios kainuoja 15 - 30 tūkst. litų.

„Aš visiems mėgstu kartoti, kad džiaugsmas dėl mažos kainos trunka trumpiau nei liūdesys dėl blogos kokybės“, - šypsosi G.Riabokas.

O kuo gi yra bloga sūkurinė vonia už 1600 litų? Ar ji neatlieka savo pagrindinių funkcijų? „Jei sveikatos negaila – pirmyn, pirkite tą pigią, kinietišką, angaro tipo gamyklėlėje surinktą sūkurinę vonią.

Su ja gausite nekokybiškus maišytuvus, pastoviai besikemšančius purkštukus ir jokių garantijų, jokių atsarginių dalių.

Taip pat nereikėtų pamiršti ir svarbiausio dalyko – vandens masažo.

Jis gali sveikatą pataisyti, bet gali ir sugadinti.

Paspauskite pirštu riešą ir kurį laiką palaikykite. Atleidę išvysite odoje atsiradusią baltą dėmę, kuri byloja apie užspaustus kapiliarus.

Taip dažnai atsitinka ir atliekant vandens masažą abejotinos kokybės sūkurinėje vonioje – jos purkštukai vandens srovę pastoviai muša į tą pačią vietą“, - įspėjo G.Riabokas.

O V.Makuška pridūrė, kad kuo pigesnė sūkurinė vonia, tuo jos variklis skleidžia didesnį garsą. Dėl šio keliamo triukšmo gali net kaimynai pradėti skųstis.

„Jei sūkurinė vonia kainuoja mažiau nei 2 – 3 tūkst. litų, tai kelia įtarimų, kad su ja kažkas yra negerai“ - tikino V.Makuška.

Pirmoji vandens masažo sistema 

Pirmosios sūkurinės vonios atsiradimo istorija susijusi su dviem broliais Jacuzzi, kilusiais iš daugiavaikės italų šeimos ir 1907 metais emigravusiais į JAV ieškoti laimės.

Iš pradžių nagingi broliai čia pradėjo gaminti propelerius lėktuvams, vėliau susižavėjo aviacine inžinierija, sukūrė siurblius bei kitus pneumatinius bei hidraulinius mechaninius įrenginius.

1956 metais vienas iš brolių – Kandido norėdamas sumažinti skausmus reumatiniu artritu sergančiam savo sūnui sukūrė įrenginį – vandens pompą, kuri, patalpinta į vandens vonią, sukasi ir vibruoja, taip sukeldama masažuojančią vandens ir oro srovę.

Tai buvo pirmoji vandens masažo sistema.

Gerą terapinį efektą suteikiantis įrenginys iš pradžių buvo parduodamas sanatorijose ir gydymo įstaigose, o vėliau ėmė sparčiai plisti ir jį išbandžiusių amerikiečių namuose.

Į Europą – Italiją pirmoji sūkurinė vonia iš JAV atkeliavo 1969 - aisiais, o 1974 metais čia buvo pastatyta gamykla, veikianti ir garsiąsias Jacuzzi vonias gaminanti iki šiol.

Sekite mus "Facebook"!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.