Pradedančioji sodininkė pasiryžusi visus nustebinti rožynu

Vaikystėje kaunietė namų kvapų ir dekoro žinovė Kristina Strolienė svajojo apie nuosavą namą su žaliuojančiu kiemu ir žydinčiomis rožėmis. Pernai erdviame name su šeima įsikūrusi moteris šįmet jau spėjo įrengti žaliąsias zonas ir užveisti rožyną.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jul 17, 2014, 3:27 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:01 PM

Prieš kelerius metus K.Strolienė su vyru Povilu nutarė, jog gyvens pačių pastatytame naujame name, todėl dairėsi patinkančio projekto.

Tačiau pernai viename gražiausių Kauno mikrorajonų išvydę parduodamą namą su erdviu sklypu, kauniečiai suprato: jis atitinka jų lūkesčius.

„Namas mums taip patiko, kad po kelių mėnesių jame apsigyvenome. Pastato viduje pakeitėme vos kelias interjero detales, o štai vaizdą kieme šį pavasarį teko keisti iš pagrindų.

Nors ankstesni šeimininkai mėgo puoselėti aplinką, tačiau tai, kaip buvo suplanuotas kiemas ir pasodinti augalai, mums atrodė nepriimtina“, – pasakojo K.Strolienė.

Trūko vienovės ir skoningumo

Naujakuriams nepatiko, kad kiemo gale buvo likęs prieš tai gyvenusių žmonių šuns voljeras, o iki jo nuo pat namo driekėsi numintas takas.

Be to, K. ir P.Stroliai kieme pasigedo vienovės ir skoningumo – medžiai, gėlės ir kiti augalai prie namo buvo pasodinti padrikai. Pasitarę su želdynų kūrimo specialistais kauniečiai ėmėsi darbo.

Pirmiausia jie žole užsėjo vietą šalia tvoros, kur ankstesni šeimininkai laikė šunį. Kai neliko voljero, buvo galima pailginti šalia tvoros augusių tujų gyvatvorę. Tam pakako kelių naujų spygliuočių. Šalia tujų šeimininkai dėl grožio pasodino lanksvų.

K. ir P.Stroliai sakė, jog vienas sudėtingiausių uždavinių – užauginti veją ant ne vienus metus minto tako.

„Iš pradžių ruošėmės ant jo pakloti ritininės žalios vejos, tačiau žinovai perspėjo, jog pakloto aukštis skirsis nuo visos kiemo vejos. Paklausę jų patarimo pasėjome žolę ir laukiame, kada ji tankiai sužaliuos“, – sakė moteris.

Augalus susodino zonomis

Kauniečiai norėjo, kad erdvėje prie namo augalai augtų tam tikromis zonomis.

Joms kurti žmonės įsigijo ne vieną medelį, krūmą ir gėlę.

Tam puikiai tiko ir dalis kieme jau žaliavusių krūmų ir medelių. Juos teko perkelti iš vienos vietos į kitą.

Šalia sūpynių, kurias mėgsta ir K.Strolienė, ir trys jos atžalos, moteris įrengė poilsio zoną, kurioje žaliuoja dekoratyviniai krūmai. Šalia terasos kauniečiai įkūrė kol kas nedidelių jaunų spygliuočių zoną.

„Įkurtuvių proga dovanų gavome ne vieną augalą. Darbo kolektyvas įteikė pušelę ir bonsą. Juos pasodinome puikiai matomoje vietoje, šalia kitų spygliuočių. Ateityje šioje zonoje atsiras gėlių, kurios pražysta ankstyvą pavasarį“, – sakė K.Strolienė.

Kauniečiai turi ir nedidelį sodą. Jame auga pernai pasodintos kelios jaunos obelaitės, iš kurių viena jau pasipuošusi šio derliaus obuoliais. Lysvėmis auginti daržovių K. ir P.Stroliai nesiruošia, bet keli pomidorai vazonuose jau ruošiasi vesti vaisius.

Rožynas džiugina spalvomis

Vieta, kur K.Strolienei sustoja laikas, – rožynas.

Nuo mažens apie jį svajojusi moteris gėlyną užveisė praėjusį pavasarį.

Per kelis mėnesius rožės prigijo, suaugo ir pražydo įvairiomis spalvomis.

‘Eden’, ‘Ingrid Bergman’, ‘Elke’, ‘Karen Blixen’, ‘Candel Light’ ir įvairių kitų veislių rožių sodinukų kaunietė įsigijo iš to paties rožių augintojo.

„Mano rožynas dar labai jaunas ir nedidelis, tačiau ateityje esu numačiusi jį plėsti. Labai norisi auginti kuo daugiau retų, stambiažiedžių ir svaigaus kvapo veislių rožių“, – sakė K.Strolienė.

Moteris pasisveikinti su rožėmis, jas apžiūrėti ar palieti ateina kiekvieną rytą.

Kartą per savaitę šeimininkė gėles purškia ekologinėmis trąšomis nuo amarų, kas dvi savaites beria trąšų, kad gėlės augtų ir žydėtų.

Dar šią vasarą kaunietė aplink rožyną ruošiasi pasodinti levandų, kurios, gėlininkų teigimu, nuo rožių atbaido amarus.

Su augalais siūlo susigyventi

Rasa Uselytė-Jurkonė

Želdyno dizainerė

„Įsigijusiems sodą, kuriame prieš tai šeimininkavo ir grožį kūrė kiti žmonės, siūlau neskubėti rauti absoliučiai visų augalų ir pirkti naujų.

Vieną sezoną reikėtų palaukti, nedaryti didelių pokyčių, mėginti susigyventi su jau esančiais medžiais, krūmais, gėlėmis.

Kai pamatysite, kurie augalai jums nepatinka, yra seni, pažeisti kenkėjų, šalčio ar ligų, juos galite naikinti.

Augalus, kurie auga padrikai arba netinkamoje vietoje, dėl ko neatsiskleidžia jų grožis, reikėtų perkelti į tinkamesnę vietą.

Jeigu kuriate žaliąsias zonas, derinkite augalus pagal jų aukštį, žydėjimo laiką, spalvas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.