Kauno gėlynus gaivina prieš 40 metų pagamintas vandenvežis

Tvyrant karščiams palaistyti Laisvės alėjoje augančioms gėlėms prireikia 24 kubinių metrų vandens – tada šie vienmečiai augalai klesti. Kiek liūdniau atrodo egzotišku turėjęs virsti naujas miesto skveras, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

2014-08-06 11:49, atnaujinta 2018-02-11 12:46

Laisvės alėja kasmet puošiama vis tomis pačiomis gėlėmis, nors kauniečiai įsitikinę, kad gėlynai galėtų būti sukomponuoti išradingiau.

Tiesa, šią vasarą mieste atsirado viena kita įdomesnė gėlių kompozicija ir net naujas skveras.

Kad didžioji dalis viešąsias erdves puošiančių augalų klestėtų, rūpinasi tik viena moteris. Naujojo Studentų skvero priežiūra patikėta botanikos sodo specialistams.

Laisto nuo ankstaus ryto

Kaunietė Stasė Stanionienė kiekvieną dieną darbe būna jau 5 valandą ryto. Su kolega Valentinu Juozapu Valatkevičiumi sėda į 1982 metais pagamintą ZIL vandenvežį ir išrieda į miesto gatves.

S.Stanionienė – įmonės, kuri rūpinasi miesto želdinių priežiūra, darbuotoja. Moteris – vienintelė įmonės atstovė, laistanti Kauno gėlynus bei kitus augalus.

„Pirmadienį, trečiadienį ir penktadinį laistome Laisvės alėjos gėlynus. Kitomis dienomis – gėles, puošiančias tiltus ir kitus miesto želdinius. Dirbame nuo ankstyvo ryto iki 17 valandos“, – pasakojo šneki gėlių prižiūrėtoja.

Nepataria sodinti sprigių

Gėlių laistytoja sakė, kad vandenvežyje telpa 6 kubai vandens.

„Paprastai vien palaistyti Laisvės alėjoje augančioms gėlėms reikia 3-jų vandenvežių. Kai karšta, kaip šiomis dienomis, išliejame po keturis vandenvežius“, – pasakojo moteris.

Jai patinka, kad gali prižiūrėti alėjoje augančias įvairių veislių begonijas, ledinukus, serenčius, pelargonijas.

„Tačiau reikėtų nebesodinti sprigių. Jos per daug lepios ir atrodo nuskurdusios, miesto nepuošia“, – tiesiai rėžė gėlininkė.

Vandenvežis žavi praeivius

Kol S.Stanionienė pačiupusi žarną stengiasi, kad vanduo pasiektų gėlių šaknis, jai padeda vandenvežio vairuotojas V.J.Valatkevičius.

Vyras jau pripratęs, kad daugybė praeivių, pamačiusių seną žydrai dažytą vandenvežį, klausinėja, koks jo amžius.

„Išvydę prieš 40 metų pagamintą ZIL automobilį žmonės ne tik šypsosi. Daugelis nori prie jo ir nusifotografuoti. Improvizuotas fotosesijas prie mašinos yra surengusi ne viena jaunavedžių pora“, – pasakojo vyras.

Pražydo tiltai ir boružė

Šią vasarą S.Stanionienei ir V.J.Valatkevičiui darbo padaugėjo. Kaune atsirado daugiau gėlynų.

Gėlių pasodinta prie Vytauto Didžiojo karo muziejaus, Ramybės parke. Krepšiai su spalvingomis gėlėmis pakabinti ant daugelio miesto tiltų.

Kauniečius ypač džiugina pirmą kartą prie Kauno pilies įrengti trys stovai su gausybe gėlių bei išradingai iš augalų sukurtos boružės prie Kauno rotušės.

Mintį pakišo suvalkiečiai

Birželį miesto centre pradėtas kurti ir naujas skveras. Vytauto Didžiojo ir Kauno technologijos universitetų studentai išsikovojo, kad dalis Vienybės aikštės būtų atskirta ir ten įkurtas Studentų skveras.

Kauno botanikos sodo darbuotojai jame pasodino įvairių vienmečių gėlių ir dekoratyvinių augalų.

Kauno ir Marijampolės botanikos soduose dirbantis gėlininkas Arūnas Balsevičius pasakojo, kad botanikai Suvalkijos sostinės Vytauto parke ne pirmus metus sodina specialistų užaugintas gėles. Prie jų pritvirtinamos lentelės su gėlių pavadinimais.

„Gyventojams tai patinka. Kadangi gėlės retos, parkas tampa nemokama egzotiškų gėlių ekspozicija. Tai nusprendėme padaryti ir Kaune, Studentų skvere“, – sakė A.Balsevičius.

Skvere pasodino retų augalų

Kauno botanikos sode šiais metais pradėta kaupti vienmečių gėlių kolekcija. Sėklų pavyksta gauti iš įvairių šalių kolegų.

„Dalį šių gėlių pasodinome ir Studentų skvere.

Auga meksikiniai žydrūnai, įvairių rūšių petunijos, gvaizdūnės, didieji žioveiniai, labai retas kvapnusis tabakas, įvairūs varpiniai ir kiti reti augalai, kurių paprastame miesto gėlyne nepamatysi“, – pasakojo A.Balsevičius.

Tačiau eidami pro skverą kauniečiai pastebi, kad naujieji gėlynai vietomis apdžiūvę, ir mano, kad gėlėmis niekas nesirūpina. „Skvero augalus laistome kasdien. Tačiau dirva ten labai prasta. Dalis augalų nudžiūvo. Kitą savaitę teks pasodinti naujų. O kitais metais pakeisime dirvožemį“, – sakė botanikos sodo atstovas.

Taip pat jis žadėjo, kad skvero gėlynuose atsiras ir užrašai, kokių veislių augalai čia auga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.