Trys santechniko patarimai, kaip per atostogas neužtvindyti buto

Planuojant atostogas iškyla rūpesčių ne tik dėl kelionės smulkmenų, bet ir dėl to kaip apsaugoti paliktus tuščius namus nuo vamzdynų avarijų. Dėl netikėto vandens išsiliejimo, dažniausiai užtvindomas ne tik nuosavas, bet ir šalia esantis būstas. Ką daryti, kad grįžus iš atostogų netektų ruoštis remontui?  lrytas.lt skaitytojams patarė įmonės „Santechnikas-Jums.lt“ meistras Vladislavas.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

Aug 16, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Nov 28, 2022, 12:28 PM

Sprogsta nuo susidėvėjimo

Paprastai vanduo išsilieja dėl dar sovietmečiu įdiegtų vamzdynų susidėvėjimo ar jų gamyklinio broko. Dažniausiai tokios avarijos nutinka dėl vamzdyno sprogimo, todėl daugiau nei 40 metų nekeistą vamzdyną reikėtų kasmet profilaktiškai apžiūrėti, pastebėjus, jog jo būklė prasta, rekomenduojama vamzdyno sistemą pakeisti.

„Vamzdyno keitimas yra brangi investicija, kuri gali kainuoti kelis tūkstančius litų, todėl žmonės dažniau renkasi taupyti iki tol, kol ir įvyksta avarija“, – pasakojo meistras.

Norint išvengti tokių nutikimų, prieš atostogas  būtina užsukti šalia vandens skaitiklių esančius kranelius, ir  nesvarbu kur gyvenate - senos ar naujos statybos būste.

„Užsukus kranelius, jei ir įvyks sprogimas vamzdyne, jūsų bute esančiuose vamzdžiuose spaudimo nebus, taigi išsilies tik nedidelis kiekis užsilikusio vandens – apie pusė litro“, – sakė meistras. Užsukus kranelius visa vandens sistema bus apsaugota ir grįžus iš atostogų neteks skaičiuoti savo ir kaimyninių būsto išlaidų už patirtą žalą.

Nauja ne visada kokybiška

Norint apsisaugoti nuo vandens išsiliejimo, pašnekovas rekomenduoja keisti visą susidėvėjusią sistemą vienu metu, nes pakeitus tik metrą vamzdyno, niekas jums negarantuos, jog pro likusius senus trijų metro vamzdžius neišsiverš vanduo. Santechnikas perspėjo, jog atliekant santechnikos darbus ir pajudinus susidėvėjusius vamzdžius vanduo taip pat gali išsiveržti.

Svarbu pažymėti, jog ne visuomet nauja vamzdyno sistema yra kokybiška, pigi santechnikos įranga gali kur kas greičiau susidėvėti. Pasak specialisto, dažniausiai taip nutinka, kai bandydami sutaupyti žmonės patys renkasi vamzdžius, nesikonsultuoja su santechnikais.

„Kai klientas reikalauja montuoti jo įsigytą įrangą, įspėjame jį, jog pigi kiniškų kompanijų santechnika yra nekokybiška, rekomenduojame ją keisti į  belgišką arba vokišką, kuri yra patikimesnė“, – pažymėjo santechnikas. Specialistas gyrė  „Schwab“ ar „Missel“ gaminius. 

Tikrinti skalbyklių žarneles

Vanduo gali išsiveržti ne tik dėl vamzdynų susidėvėjimo ar broko, bet ir dėl trūkusios ar nesandariai pritvirtintos skalbimo mašinos ar džiovyklės vandens padavimo žarnelės. Tokias žarneles rekomenduojama keisti kas dvejus metus. 

Beje,  jei nuspręsite profilaktiškai patikrinti savo skalbyklę ar džiovyklę,  Vladislavas siūlo kreiptis į pažįstamą ar  rekomenduotą santechniką,  kad vėliau nereikėtų susimokėti už neegzistuojančius gedimus.

Daugiau naudingų patarimų - mūsų  „Facebook“ puslapyje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.