Dešros formos puokštės: tokios užgaidos floristus verčia iš koto

Puokštė, primenanti dešrą, fotoaparatą, ar gėlių kompozicija, apkaišiota vištų šlaunelėmis. Tokių kūrinių užsisako kauniečiai. Floristai užgaidas tenkina, bet liūdi, kad žmonėms patinka kičas.

Kauniečio floristo M.Gvildžio sukurta kompozicija iš gėlių papuošė Trakus.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Kauniečio floristo M.Gvildžio sukurta kompozicija iš gėlių papuošė Trakus.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Sep 6, 2014, 9:20 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:39 PM

Prieš porą savaičių senamiestyje lankęsi kauniečiai ir miesto svečiai stebėjosi neįprasta gėlių kompozicija. Floristas Modestas Vasiliauskas rožėmis apkaišė iš plokštės išpjautų skaičių 30 karkasą. Tokią dovaną savo žmonai užsakė vienas verslininkas.

Floristai sako, kad kauniečiai vis dažniau nori neįprastų formų puokščių. Tačiau kartais užsakovų įnoriai stebina net ir įvairiausias kompozicijas iš augalų kuriančius meistrus.

Stengdamiesi ugdyti skonį, floristai ketina rengti gėlių skulptūrų festivalį, rašo "Laikinoji sostinė".

Idėją nusižiūrėjo Rusijoje

M.Vasiliauskas pasakojo, kad pustrečio metro aukščio ir tokio pat pločio skaičių 30 jam rožėmis papuošti užsakė vienas jaunas verslininkas.

Užsakovas pasakojo, kad su žmona neseniai lankėsi Rusijoje ir iš ten parsivežė puokštės idėją.

„Moteris ten pamatė iš rožių padarytą kompoziciją, kuri taip pat simbolizavo metų skaičių, ir garsiai pasvajojo, jog ir pati norėtų gauti tokią dovaną. Jos vyras taip ir padarė. Žmonai švenčiant 30-metį užsakė kompoziciją“, – pasakojo floristas.

Skaičiui 30 padabinti M.Vasiliauskas sunaudojo 2 tūkstančius pakaunėje užaugintų raudonų rožių.

Puokštė – dešros formos

Tai – ne pirma neįprasta puokštė, kurią pastaruoju metu kūrė M.Vasiliauskas.

Vyras pasakojo, kad dažniausiai neįprastų dovanų iš gėlių užsako įvairūs kolektyvai.

„Dažniausiai tai susiję su žmogaus, kuriam skiriama puokštė, profesija. Todėl iš augalų yra tekę kurti fotoaparatą, gėlių kompoziciją, kurios forma priminė dešrą. Taip pat teko daryti ir puokštę iš augalų bei vištos šlaunelių“, – pasakojo floristas.

Dažnai kauniečiai užsako ir špagų, širdį primenančių puokščių arba nori, kad gėlėmis būtų papuošti skėčiai.

„Bene įdomiausias šios vasaros darbas buvo sukurti girliandą iš paukštpienių žiedų. Tai smulkiais žibutės dydžio baltais žiedais žydinčios gėlės ilgu kotu“, – pasakojo M.Vasiliauskas.

Jis tūkstantį žiedų vėrė ant ilgo valo, kompoziciją puošė karoliais ir žalumynais.

„Tai buvo juvelyrinis darbas. Užsakovai pasitikėjo mano skoniu, kaip kurti, nediktavo. Tai pastaruoju metu retas reiškinys. Žmonės dažnai mano, kad patys viską išmano, ir pageidauja ne visai skoningų puokščių“, – sakė floristas.

Kopijuoja žinomus žmones

Kitas garsus kūrėjas iš augalų Marijus Gvildys taip pat sakė, kad pastaruosius 3 metus kauniečiai dažnai nori kiču dvelkiančių, tortus su rožėmis primenančių puokščių.

„Taip pat dažnai užsakovai pageidauja ir tokių puokščių, kurias mato žurnaluose, kai spausdinami reportažai apie vienų ar kitų garsenybių vestuves“, – sakė floristas.

M.Gvildys pasakojo, kad įdomiausią darbą šią vasarą kūrė Trakuose. „Trakų savivaldybės atstovai prašė patarimo, kaip augalais papuošti miestelį. Karaliaus Mindaugo karūnavimo šventės proga jiems tai padėjau padaryti“, – pasakojo kaunietis.

Jis prie pilies apžvalgos aikštelėje pastatė 5 specialiai pagamintus metalinius sostus. Juos apželdino. Tokia kompozicija simbolizavo 5 Lietuvos sostines – Vilnių, Kauną, Trakus, Kernavę ir Vorutą ir savotišką karūną. Į kompozicijos vidų buvo galima užeiti, joje pasėdėti.

„Tada kilo idėja Lietuvoje rengti iš gėlių sukurtų skulptūrų festivalį. Manau, kad pamatę, ką galima sukurti iš žiedų, mūsų žmonės labiau pasitikėtų profesionalais ir tektų kurti kuo mažiau prastą skonį liudijančių puokščių“, – svajojo menininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.