Planiniai elektros atjungimai: kaip pasiruošti?

Kai namuose bent valandai dingsta elektra, džiaugsmo nedaug. Staiga paaiškėja, kad negalite nei užsikaisti kavos, nei prisėsti prie kompiuterio, nei paspoksoti televizoriaus, paaiškėja, kad sustojo skalbimo mašina, o drabužinėje nėra šviesos.

Pasidomėkite, kada elektros energijos tiekėjai dėl tinklo remonto darbų planuoja išjungti elektrą jūsų būstui.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pasidomėkite, kada elektros energijos tiekėjai dėl tinklo remonto darbų planuoja išjungti elektrą jūsų būstui.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-07 09:40, atnaujinta 2018-01-28 08:06

Bet ar susimąstėte, ką daryti, kad atsiradus elektrai visi prietaisai vėl dirbtų kaip bitutės? Jei numosite ranka, gali atsitikti taip, kad po to teks kviesti meistrą ir leisti pinigus prietaisų remontui.

Pasidomėkite, kada elektros energijos tiekėjai dėl tinklo remonto darbų planuoja išjungti elektrą jūsų būstui. Jeigu tam tinkamai pasiruošite, neturėsite jokių rūpesčių.

Apie planinius elektros atjungimus gyventojai ar įmonės informuojami iš anksto žiniasklaidos priemonėse, LESTO interneto svetainėje www.lesto.lt bei SMS žinutėmis. Bendrovių skelbimus apie planinius elektros išjungimus dėl tinko remonto ar rekonstravimo darbų svetainių galima užsisakyti ir gauti elektroniniu paštu.

Planinių elektros atjungimų metu patartina išjungti visus elektros energiją vartojančius prietaisus namuose.

„Išjungti namuose esančius įrenginius ir netgi iš kištukinių lizdų ištraukti jų maitinimo laidą svarbu, norint išvengti gedimų, kuriuos gali įtakoti tinklo išjungimas ar įjungimas.

Tai nereiškia, kad neišjungti įrenginiai tikrai suges, tačiau tokia tikimybė išlieka ir apsisaugoti visuomet pravartu“, – sako LESTO Tinklo eksploatavimo departamento direktorius Kęstutis Vasiliauskas.

Jei nenorite rizikuoti sugadinti elektros įrenginius ar patirti nepatogumų atjungus elektrą, turėtumėte prisiminti šias taisykles:

• Planiniai elektros tinklo atjungimai aktualūs visiems gyventojams. Tai nepriklauso nuo šalies regiono, vietos, kurioje gyvenate, namo tipo – ar tai būtų individualus namas, ar daugiabutis. Elektros tinklo remonto darbai atliekami atsižvelgiant į jos techninę būklę.

• Planiniai elektros tinklų remontai ar rekonstravimai yra būtini siekiant išvengti gedimų ir tuo pačiu užtikrinti vartotojams kuo kokybiškesnį ir patikimesnį elektros energijos tiekimą.

• Svarbu nenumoti ranka į pranešimus apie planuojamus elektros tinklo apžiūros ir remonto darbus. Gyventojai ar įmonės apie juos visada informuojamos iš anksto.

• Prieš prasidedant planinio atjungimo laikotarpiui ištraukite iš kištukinių lizdų visų elektrą namuose naudojančių prietaisų maitinimo laidus. Svarbu nepamiršti ir retai atjunginėjamų prietaisų: šaldytuvo, skalbimo mašinos, viryklės.

• Rekomenduojama išjungti viso namo ar buto elektros įvado automatinius jungiklius. Taip būsite tikri, kad visi elektros prietaisai bus atjungti ir nenukentės.

• Labiausiai pažeidžiami yra daugiausiai elektroninių komponentų turintys įrenginiai – televizoriai, kompiuteriai, modernios skalbimo mašinos.

• Svarbu įvertinti, ar planinis elektros atjungimas nesutrikdys įprasto dienos ritmo ir darbų eigos. Elektra paprastai atjungiama konkrečiai nustatytam laikotarpiui, tačiau tam tikrose situacijose nepasiruošus galima patirti nepatogumų. Jei reikia, iš anksto pasigaminkite maisto, įkraukite telefono ar nešiojamojo kompiuterio baterijas, pasirūpinkite alternatyviu šviesos šaltiniu.

• Planiniai elektros atjungimai ypač svarbūs gamyba ar paslaugomis užsiimančioms įmonėms. Pastarosios dažniausiai turi bent kelis maitinimo šaltinius. Siekiant nesutrikdyti jų veiklos, elektros energijos tiekimas nutraukiamas tik vienam iš šaltinių. Įmonės kviečiamos įvertinti galimą elektros tiekimo nutraukimo įtaką ir prireikus imtis atsargumo priemonių.

• Oro temperatūrai nukritus žemiau 5 laipsnių šalčio, planiniai elektros tinklo remonto darbai, esant galimybei, laikinai stabdomi, jei juos atliekant būtina elektros energijos tiekimą nutraukti ilgiau kaip 5 valandoms. Temperatūrai nukritus žemiau 10 laipsnių šalčio darbai nevykdomi.

• Jeigu elektra dingo netikėtai ir apie tai nebuvote įspėti, praneškite apie tai avarinėms tarnyboms. Greičiausiai įvyko avarija ir energetikai, operatyviai gavę informaciją apie elektros tiekimo sutrikimus, suskubs spręsti problemos. Jeigu visgi tai buvo planinis elektros energijos tiekimo nutraukimas o jūs negavote pranešimo, būtina pasitikslinti ar operatorius turi teisingus jūsų kontaktinius duomenis, gal pasikeitė jūsų telefono numeris adresas ar el. pašto adresas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.