NT brokeris apgavo vilnietį: pasimokykite iš svetimų klaidų

Nutaręs įsigyti butą, vilnietis verslininkas nė nesvarstė pats užsiimti jo paieškomis. Rasti tinkamą jis patikėjo garsios nekilnojamojo turto kompanijos brokeriui.

Rinkdamiesi brokerio paslaugas pasikliaukite patikimų aplinkinių rekomendacijomis.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Rinkdamiesi brokerio paslaugas pasikliaukite patikimų aplinkinių rekomendacijomis.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

Oct 8, 2014, 4:18 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 3:11 AM

Bet jo buvo apgautas – tik po būsto įsigijimo sandorio įvykdymo paaiškėjo, jog butas su autonominiu šildymu, iš tikrųjų yra šildomas centralizuotai.

Ši istorija tik viena iš daugelio teisininkės Raimondos Joskaudienės praktikos. „Šio žmogaus įsigytame būste nebuvo nė vieno radiatoriaus, tad jis net neįtarė, kad čia įdiegtas centrinis šildymas“, – pasakojo R.Joskaudienė.

Tik nekilnojamojo turto registre žmogus sužinojo, kaip gi iš tikrųjų jo būstas yra šildomas. Būstą pardavęs brokeris nekilnojamojo turto skelbime įrašė melagingus duomenis, o naujasis būsto savininkas prieš pirkimą nesumojo jų patikrinti.

Tokių istorijų pasitaiko vis dažniau.R.Joskaudienė pabrėžė, kad perkant būstą net tarpininkaujant brokeriui, būtina pareikalauti iš būsto savininko pažymos iš nekilnojamo turto registro bei prašyti sklypo kadastrinių matavimų išrašo, o gavus reikiamus dokumentus patikrinti ar nurodyti faktai atitinka realybę.

Renkantis būstą svarbu įsitikinti, jog turtas nėra įkeistas, užstatytas, parduodamas su skolomis ir į jo nuosavybę jokių teisių neturi trečiosios šalys.

„Žmonės dažnai pamiršta kitą svarbų žingsnį – parengti preliminarią sutartį, dažniau jie pasirašo paprastus susitarimus, o iškilus nesklandumams tokius dokumentus sunku užginčyti“, – pridūrė teisininkė.Rekomenduojamoje preliminarioje sutartyje turėtų būti tiksliai nurodyta už kokią kainą bei kada parduodamas turtas bei pas kokį notarą bus tvirtinama prikimo-pardavimo sutartis.

Jei būstą parduodantis žmogus yra susituokęs, jam privalu turėti sutuoktinio leidimą parduoti jiems abiems priklausantį turtą. O po būsto įsigijimo, svarbu nepamirši įteisinti naująjį turtą nekilnojamo turto registre.

Gudrauja ir nekilnojamojo turto bendrovės  

Vytautas Galinis, Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos direktorius Vytautas Galinis:

„Itin dažnai nutinka taip, kad brokeris atstovauja tiek būsto pirkėją, tiek pardavėją ir komisinius pasiima iš abiejų asmenų, o abu sandoryje dalyvaujantys asmenys to net nesužino. Kitos bendrovės gudrauja dar kitaip: reikalauja, kad kiekvienas klientas pasirašytų sutarties punktą, kuriame nurodyta, jog norint ją nutraukti bus privaloma sumokėti tam tikrą mokestį. Taigi, išeitų, tokios bendrovės net neturi tikslo parduoti ar surasti būstą klientui, nes žino, jog bet kokiu atveju užsidirbs.

Gali būt ir taip, kad patikimos agentūros vadovas nesužino, jog jo darbuotojas elgiasi nesąžiningai, pavyzdžiui praneša, kad sandoris yra nutrauktas, bet iš tikrųjų jį užbaigia. Kartais į mus kreipiasi nukentėję asmenys, kartais patys agentūrų vadovai nustato savo darbuotojų pažeidimus, tuomet mes tuos skundus nagrinėjame ir stengiamės, jog tokie nemalonūs atvejai daugiau nepasikartotų. Prieš naudojantis brokerio paslaugomis, patartina pasidomėti rekomendacijomis. Kartais ir patikimos agentūros vienas nesąžiningas brokeris gali subjauroti jos gerą vardą.“

Daugiau naudingų patarimų – mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.