Kad įsigytų dykumų rožę, kaunietė badavo kelias dienas

Kaunietės Giedros Kazlauskienės bute – gėlių karalystė. Vasarą moterį džiugina žydinčios dykumų rožės, o kai už lango žvarbu – sanpaulijos. Kaunietė sako, kad gėlėms geriausia trąša yra meilė. Žiedų grožiu gėlininkė dalijasi tik parodose.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

2014-11-12 09:37, atnaujinta 2018-01-21 17:34

G.Kazlauskienės svajonė – turėti savo sodybą, kurioje galėtų auginti daugybę gėlių.

Kol kas jos pamėgtos sanpaulijos ir retos dykumų rožės puikuojasi ant moters buto palangių ir stalų.

Kaunietei didžiausias malonumas yra ne tik auginti gėles ir džiaugtis jų žiedais. Moteris mėgsta jas rodyti aplinkiniams. Už savo augalus ji yra pelniusi gėlių kolekcininkų apdovanojimą ir sulaukusi pasiūlymų parduoti augalus.

Tačiau moteriai jų gaila tarsi savo vaikų.

Pomėgį gėlėms paveldėjo

G.Kazlauskienė pasakojo, kad meilę gėlėms paveldėjo iš prosenelio. Vyras savo sodyboje augino tulpes, rožes ir daugybę kitų augalų.

„Prisimenu, pro namus einantys žmonės sustodavo, prašydavo leisti nufotografuoti nuostabiai žydinčias gėles“, – pasakojo moteris.

Tarp gėlių užaugusi kaunietė taip pat pasirinko gėlininkės – daržininkės specialybę. Tačiau neturėdama sodybos gėles augino savo malonumui namuose, o dirbo gėlių pardavėja ir prekiavo svetimais augalais.

„Šeimininkė liepdavo vykti į bazę ieškoti įvairių augalų, kuriais galėčiau prekiauti. Kartą, tai buvo prieš 10 metų, ten ir pamačiau nedidelį keistą sprindžio aukščio augalą storoku pliku kotu. Užsigeidžiau jį nusipirkti“, – prisiminė moteris.

Augalą maldavo parduoti

Už dieną darbo kaunietė gaudavo 10 litų. Patikęs augalas kainavo 25.

„Keletą dienų nevalgiau, bet gėlę nusipirkau. Prie jos pridėtame lapelyje buvo parašytas pavadinimas „Adenium“. Tada pradėjau domėtis, kas tai per gėlė ir kaip ją auginti“, – pasakojo G.Kazlauskienė.

Paaiškėjo, kad augalas lietuviškai vadinamas tinūtru arba dykumų rože. Kadangi informacijos apie Lietuvoje retą augalą tuomet nebuvo daug, kaunietė pati eksperimentavo stebėdama, ką gėlė mėgsta.

Vienais metais augalas susirgo, numetė lapus. G.Kazlauskienė apie tai pasiguodė dykumų rožes auginantiems ir parduodantiems gėlininkams.

„Šie, pamatę, kokio dydžio mano augalas, maldavo jį parduoti. Sakė, kad tai bene seniausias ir didžiausias tinūtras Lietuvoje. Jam – apie 15 metų. Jiems turėti tokį egzempliorių būtų buvusi puiki reklama. Bet aš net kainos neklausiau, nebūčiau su augalu išsiskyrusi už jokius pinigus“, – sakė moteris.

Todėl toliau egzotišką rožę prižiūrėjo tol, kol augalas pasveiko ir dabar kiekvieną vasarą dovanoja nuostabius rausvus žiedus. Greta auga ir jau pačios gėlininkės pasodinti timūtrai.

Sužavėjo žiedų įvairovė

Prieš metus gėlininkė mėgėja susižavėjo kitomis gėlėmis – sanpaulijomis.

„Patinka šių gėlių įvairovė. Pasaulyje priskaičiuojama per tūkstantis sanpaulijų veislių. Jos žydi baltais, mėlynais, violetiniais, rožiniais žiedais. Yra tuščiavidurių ir pilnavidurių, lygiais žiedlapiais ir garbanotų. Nėra tik geltonai žydinčių šios veislės gėlių“, – pasakojo G.Kazlauskienė.

Moteris sakė, kad kai kurios jos sanpaulijos žydi ištisus metus. Kitos pailsi 2 – 3 mėnesius.

„Iš pirmo žvilgsnio jas auginti lyg ir nesunku. Tačiau iš tiesų kiekvieną augalą reikia atskirai prižiūrėti, drėkinti, žiemą šildyti po lempomis. Bet svarbiausia – skirti jiems savo meilę. Tai – geriausia trąša“, – savo augintines rodė moteris.

Patinka džiuginti kitus

Kol kas kaunietės sanpaulijų kolekcija nėra labai gausi. Tačiau joje – įspūdingų veislių gėlės.

Už vieną jų – baltai žaliais žiedais žydinčią sanpauliją kaunietė neseniai vykusioje gėlininkų parodoje pelnė apdovanojimą.

Sanpaulija „Ma`s Prince Froggia“ pripažinta gražiausiu parodos gesnerijiniu augalu.

Dabar viename prekybos centre darbininke dirbanti G.Kazlauskienė pasakojo, kad dalyvauti gėlininkų parodose jai yra didžiulis malonumas ir atgaiva.

„Daug kas klausia, kodėl nedirbu botanikos sode ar kur kitur, kur galėčiau auginti gėles. Man nepatiktų, jei vadovai reikalautų darytą ką nors, kas, mano nuomone, augalams netinka. Todėl gėles prižiūriu savo malonumui. Grožiu su kitais dalijuosi parodų metu. Matyti, kaip augalai suteikia džiaugsmo aplinkiniams, didžiausias malonumas“, – sakė G.Kazlauskienė.

Mėgsta saulę

Rita Grigaitienė

Gėlininkė

„Dykumų rožės Lietuvoje vis dar nėra labai paplitęs augalas. Jis kilęs iš Arabijos pusiasalio, todėl jam reikia daug šviesos. Laistyti patartina nedažnai, bet gausiai.

Šis augalas ištveria ne žemesnę nei 15 laipsnių temperatūrą. Pradeda žydėti po 2 – 4 metų. Nuo vasaros pražios iki ankstyvo rudens žydi rausvais ar kitų atspalvių žiedais. Dėl įmantraus koto kiekvienas augalas yra unikalus, jo formos nesikartoja.

Sanpaulijas reikia auginti pastovioje, bet ne žemesnėje nei 15 laipsnių temperatūroje. Afrikos žibuoklėms patinka drėgnas oras ir dirva, stipri šviesa. Todėl žiemą jas reikia laikyti po dienos šviesos šviestuvais.

Kai gėlė nužydi ir pagelsta lapai, juos būtina kuo skubiau pašalinti, kad nesusirgtų visas augalas.“

Daugiau patarimų - mūsų "Facebook"!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.