Patyrusio elektriko patarimai: kad šventinė girlianda nenuviltų

Artėja jaukiausių švenčių metas, kai visi gerai nusiteikę kulniuosime pirkti eglutės, tada traukiame iš rūsių, sandėliukų ir kitų slaptų vietų blizgančius žaisliukus, girliandas, lemputes ir dekoratyvinius Kalėdų senelius bei jų draugus.

Kad šventinės nuotaikos nesugadintų šventinės dekoracijos, jas kruopščiai rinkitės.<br>123 rf nuotr.
Kad šventinės nuotaikos nesugadintų šventinės dekoracijos, jas kruopščiai rinkitės.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-13 09:00, atnaujinta 2018-01-19 07:00

Nors šis laikotarpis apgaubtas stebuklų laukimu, ramybe ir dekoravimo malonumais, labai svarbu nepamiršti, kad daugelis mūsų pamėgtų puošybos elementų gali sukelti atviros ugnies ar elektros iškrovos grėsmę, taip pat gali būti pavojingi vaikams bei gyvūnams.

Jei planuojate kabinti lemputes lauke, 20 metų darbo stažą turintis elektrikas Rimas Šileika pirmiausia pataria, įsitikinti ar jos tam pritaikytos.

Geriausia naudoti LED lemputes, kitaip nei kaitrinės lemputės, jos nekaista, taigi maža trumpo sujungimo grėsmė.

Ant įpakavimo dėžutės ieškokite saugumo ženklo IP – kuo jis didesnis, tuo patikimiau. IP 65 pritaikytos laukui bei yra atsparios drėgmei.

Vidaus dekoravimui skirtoms lemputėms šaltis gali sukelti elektros iškrovos, trumpo jungimosi, gaisro pavojų. Viską darykite pagal gamintojo nurodymus.

Kabindami lemputes lauke, naudokitės medinėmis ar stiklo pluoštu sustiprintomis plastikinėmis kopėčiomis, kurios yra nelaidžios elektros srovei.

Prieš kabinant, R.Šileika rekomenduoja patikrinti elekrines dekoracijas ar jos nėra pažeistos, ar nesusidėvėję lizdai, laidai ar pačios lemputės – tai taip pat gali sukelti gaisro ar elektros iškrovos pavojų.

Patikrinkite lempučių laidus ar jie nekaršti. Jeigu tai nėra energiją taupančios LED lemputės, nejunkite daugiau nei trijų dekoratyvinių lempučių kištukų į vieną elektros lizdą.

Nestatykite eglės šalia židinio, radiatorių ar kitų šilumos šaltinių, taip pat nedekoruokite jos atvira liepsna degančiomis žvakėmis ar kaitrinėmis lemputėmis.

Jei nusprendėte pirkti dirbtinę eglutę, atkreipkite dėmesį iš ko ji pagaminta ar neturi kenksmingų komponentų ( kai kuriose Kinijoje pagamintose eglutėse aptinkama net švino).

Atsižvelgdami į vaikų bei gyvūnų saugumą bent ant apatinių eglės šakų kabinkite nedūžtančius bei kenksmingų, toksiškų medžiagų neturinčius papuošalus. Pakeiskite metalinius kabliukus į kaspinus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.