4 svarbiausios taisyklės, kaip neapsigauti renkantis meno kūrinį

Ypatingoms šventėms ir dovanos ypatingos, kai norisi ko nors unikalaus, išskirtinio, kas ilgai džiugintų akis ir sielą. Kaip tik dėl to tokiais atvejais atsigręžiame į meno kūrinius. Nors išsirinkti tą vienintelį nėra paprasta. Yra keletas taisyklių, padedančių renkantis paveikslą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 16, 2014, 1:32 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 1:51 AM

Domėkitės ir neskubėkite. Išsirinkti meno kūrinį bus paprasčiau, jei bet kiek domitės, kas vyksta šiandieniniame meno pasaulyje, žinosite bent keletą dailininkų, kurių braižas jums artimas. Meno kūriniai namuose daug pasako apie jų šeimininkus.  Jų skonį, akiratį, estetikos pajautimą. Net jei ir neturi šio jausmo, jis atsiranda peržiūrėjus daugiau darbų. Anksčiau ar vėliau ima rastis nuomonė: tas gražu, o tas nelabai, tas patinka, o tas ne. Kol nėra tvirtos nuostatos, kas patinka, geriau neskubėti pirkti. O pats didžiausias nusivylimas ateina tada, kai po kurio laiko toje pačioje vietoje, kur nusipirkote „už širdies griebiantį” paveikslą, pamatote kitą, visiškai tokį patį. 

Rinkitės žinomų, pripažintų dailininkų darbus. Nebijokite būti apšaukti snobais. Žmogus negali išmanyti visų sričių, todėl verčiau pasitikėti specialistais, šiuo atveju meno kritikais, dailėtyrininkais. Kur ieškoti dailininkų? Kataloguose, dailės galerijose, parodose, meno pleneruose, konkursuose, dailės akademijose. Dailininkų dirbtuvėse rasite didžiausią meno kūrinių pasirinkimą, tačiau net ir to paties autoriaus darbai ne visada būna vienodai pavykę ir vertingi. Į dailės galerijas profesionalai paprastai atrenka labiausiai pavykusius, taigi belekia tik pasiklausti savęs – ar patinka? Galbūt savo draugų, pažįstamų tarpe turite tokių, kurie domisi menu ir gali padėti rinktis, patarti. Klauskite, kalbėkite. Meno kūrinio pasirinkimas – be galo malonus procesas. Mėgaukitės juo.

Konsultuokitės su dailėtyrininkais – jei į meno kūrinį žiūrite kaip į investiciją ir tikitės, kad laikui bėgant jo vertė kils. Lietuvos dailininkai, matydami, kokiomis kainomis parduodami pripažintų, bet jau išėjusių mūsų šalies menininkų darbai, kartais juokauja, kad jų paveikslų valanda dar neišmušė. Dalis tiesos čia yra. Kas yra ar bus vertinamas, geriausiai „užuodžia” kolekcininkai. Paprasčiausia būdas sužinoti, ką jie vertina – apsilankyti, arba ir padalyvauti meno kūrinių aukcionuose. Paskutiniame Meno rinkos agentūros surengtame aukcione gruodžio 12 d. Vilniuje pirkėjams buvo pasiūlyti Adomo Galdiko, Jono Vaičio, Leono Katino, Valerijos Ostrauskienės, Mindaugo Skudučio, Vlado Karataujaus, Vytauto Kasiulio ir kitų žinomų dailininkų darbai. Internete yra aukciono katalogas, pasibaigus aukcionui skelbiami rezultatai, iš kurių taip pat matyti, kas yra labiau vertinamas.

Gerbkite menininką ir jo kūrinį. Menininkai, meno kritikai ir filosofai nuo seno kryžiuoja ietis besiginčydami, kur yra riba tarp tikrojo meno ir ne meno, ar gali ir ar turi būti tikras menas kuriamas vartoti. Šiaip ar taip, meno kūrinius dailininkai kuria ne sau, nors jie ir yra unikali jų pasaulio matymo išraiška, bet kitiems. Pirkdami ir kabindami paveikslus ant sienų žmonės juos vartoja – grožisi. Tačiau šioje vartojimo kultūroje taip pat slypi plonutė riba, kurios nereikėtų peržengti: pagarba menininkui ir jo kūriniui. Tai ne paprasta interjero detalė – masinės gamybos pagalvėlė, vaza ar karnizo antgalis. Meno kūrinio nereikia derinti prie interjero. Jis yra savarankiškas vienetas, ne veltui nuo aplinkos ir nuo kitų paveikslų dažniausiai atskiriamas rėmu.

Renkantis paveikslą, kaip meno kūrinį, reikėtų atsakyti sau į keletą klausimų. Ar man gražu? Ar man tas vaizdas kelia asociacijas? Kokias? Ar man norisi vėl ir vėl į jį žiūrėti? Ar jis man kelia emocijas? Kokias? Ir jei atsakymai jus tenkina, vadinasi – kūrinys Jūsų.

Daugiau patarimų - mūsų "Facebook!"

Šaltinis - City24.lt  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.