Brangiausia ekologiška valymo priemonė - gražiai įpakuota soda

Beveik kiekvienoje virtuvėje sodos tikrai rasime. Šiuos miltelius galima panaudoti ne tik pyragams kepti. Jie puikiausiai atstoja įvairias chemines priemones valant namus, o liaudies medicina siūlo sodą pasitelkti sunegalavus.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Dec 16, 2014, 12:13 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:04 AM

Puiki pagalba ir buityje

Soda – puiki pagalbininkė tvarkant namus. Tai puiki išeitis norintiems gyventi „žaliai”, naudoti buityje kuo mažiau chemijos ir sutaupyti. Juk ne veltui jau gaminamos ekologiškos indaplovių tabletės, kurių pagrindinė sudedamoji dalis – soda.

Todėl jums - keletas patarimų, kaip panaudoti sodą namų tvarkymui. Pridegusius puodus ar skardas išvalysite į juos gausiai pribėrę sodos, įpylę šiek tiek vandens ir pakaitinę. Tirpalas užputoja, o degėsiai po to lengvai nusivalo.

Sodą galima naudoti vietoj indų ploviklio – ji gerai pašalina riebalus, puikiai nuvalo kavos, arbatos apnašas nuo puodelių. Anksčiau galvą kraipėme, kaip ruošdamos prieš konservavimą stiklainius vyresnio amžiaus moterys juos pašveičia ant kempinėlės užpylusios sodos, o vėliau tik išplauna karštu vandeniu.

Bet iš tiesų tai puikus valymo būdas.

Sodos tirpalu galima valyti pjaustymo lenteles – jis pašalins dėmes, nemalonius kvapus. Tinka ji ir plastikiniams indams dezinfekuoti, nemaloniems kvapams iš jų šalinti. Tereikia indus nakčiai pamerkti į šiltą vandenį, kuriame ištirpinta sauja sodos, o ryte švariai išplauti.

Riebaluotą gartraukį išvalysite pasidarę košelės iš sutarkuoto nedidelio gabalėlio ūkiško muilo, šlakelio acto, trupučio šilto vandens ir žiupsnelio sodos. Sienas (aišku, kurias galima valyti šlapiu būdu) galima pavalyti košele iš sodos ir vandens.

Pagelbės ir vonios kambaryje

Lengvai sudrėkintą vonią ar unitazą iš pradžių reikėtų pašveisti soda, naudojant kempinėlę arba šepetį, po to apipurkšti actu ir palikti kelioms minutėms. Reakcijos metu susidaro natrio acetato druska, kuri gerai skaido riebalus. Dar patrynus šias putas, tereikia paviršių nuskalauti vandeniu.

Tiesa, vertėtų įsidėmėti, kad soda vis dėlto yra abrazyvinė medžiaga, nors ir švelnesnė už daugelį parduotuvėse parduodamų šveitimo miltelių. Todėl itin jautriems šveitimui paviršiams jos naudoti nereikėtų.

Soda lengvai absorbuoja kvapus, todėl jos galima įberti į atidarytą indelį ir laikyti šaldytuve, kad jame nebūtų nemalonaus kvapo.

Kanalizacijos vamzdžiams atkimšti (pavyzdžiui, virtuvėje) reikės po puodelį geriamosios sodos, druskos ir acto. Pirmiausia į nubėgimo angą plautuvėje reikia suberti sodą, paskui druską ir supilti actą. Palaukus 15 minučių reikėtų gausiai nuplauti verdančiu vandeniu.

Norint nuvalyti pridegusį lygintuvo padą, pirmiausia jį reikia pakaitinti, tada, sušlapinus skudurėlį ir ant jo užbėrus sodos, trinti padą. Tik tai reikėtų daryti atsargiai, nes šlapia medžiaga greitai įkais.

Skalbiant drabužius automatine skalbykle, į skyrelį su skalbiamaisiais milteliais galima įberti ir sodos. Ji ne tik minkština vandenį, bet dar ir balina. Rankomis skalbiamus drabužius išbalinti galima pasitelkus ūkišką muilą, šiek tiek sodos ir įbėrus truputį kalio permanganato.

Dar daugiau patarimų - mūsų "Facebook" paskyroje! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.