Kokį tualetinį popierių renkatės? Tik ne pigiausią!

Baltas, rausvas, kvepiantis rožėmis, braškėmis ar ramunėlėmis, įvairaus storio, lygus ir švelnus tarsi šilkas, su margaspalviais raštais, paveikslėliais - šiandien apsilankius bet kuriame prekybos centre galima pasimesti nuo tualetinio popieriaus gausos. Ne mažesnė čia ir vienkartinių popierinių nosinaičių pasiūla. Kaip pasirinkti  tinkamiausią?

Nors Lietuvos gyventojai daugiausia nuperka paprasto balto tualetinio popieriaus, prekybos vietose galima rasti ir išskirtinio - skirtingų spalvų, aromatizuotų, įvairiausių raštų, su įspaustais sezoniniais ir šventiniais ornamentais tualetinio popieriaus.<br>123 rf nuotr.
Nors Lietuvos gyventojai daugiausia nuperka paprasto balto tualetinio popieriaus, prekybos vietose galima rasti ir išskirtinio - skirtingų spalvų, aromatizuotų, įvairiausių raštų, su įspaustais sezoniniais ir šventiniais ornamentais tualetinio popieriaus.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 25, 2014, 11:00 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 7:47 AM

„Dievas - smulkmenose“ - skelbia viena prancūzų patarlė.

Kitaip tariant, tai, kas atrodo nesvarbu, tam tikrose situacijose tampa vos ne pačiu svarbiausiu.

Tokia gyvenimiškai būtina smulkmena gali tapti popierinės nosinaitės, atsitiktinai rastos kišenėje, rankinėje ar automobilyje ir išgelbėsiančios jus tam tikrose situacijose.

O be tualetinio popieriaus dažnas iš mūsų sunkiai įsivaizduoja savo gyvenimą.

Taigi, jų reikia visur - buityje, darbe, kelionėje, jie yra nematomi ir nepakeičiami žmogaus palydovai.

Daugiausiai nuperka akcijų metu

Didžiausių šalies prekybos tinklų atstovai vienbalsiai pripažino, jog tualetinis popierius ir vienkartinės nosinaitės yra kasdieninės prekės.

Jas būtiniausių prekių krepšelyje pagal pardavimų kiekius lenkia tik alkoholis ir švieži maisto produktai, o ne maisto prekių kategorijoje tai viena iš svarbiausių prekių.

Tualetinio popieriaus ir vinekartinių nosinaičių įvairovė prekybos centrų lentynose gali ir nustebinti.

Pavyzdžiui, "Maxima" centruose pirkėjai gali rinktis iš beveik 50 skirtingų pakuočių ir pavadinimų tualetinio popieriaus ir 40 rūšių vienkartinių servetėlių, prekybos tinkle "Norfa" - atitinkamai 35 ir 20, "Iki" siūlo 30 ir 10, "Rimi" - 8 ir 7.

Tualetinio popieriaus kaina svyruoja nuo 20 centų iki 3,5 lito už ritinėlį, o vienkartinių nosinaičių - nuo 29 iki 75 centų už pakelį.

Visi šie gaminiai atkeliauja iš įvairių šalių: Austrijos, Čekijos, Italijos, Lenkijos, Lietuvos, Portugalijos, Rumunijos, Slovakijos, Slovėnojos, Suomijos, Vengrijos, Vokietijos, nors tai gali būti ir tas pats gamintojas.

Jau ne vienerius metus išlieka tradicija pirkti tualetinį popierių akcijų metu.

Tuomet pirkėjai renkasi didesnes pakuotes ir kuo geresnės kokybės gaminius.

Ne akcijų metu ieškoma geriausią kainos ir kokybės santykį atitinkančios produkcijos.

Dažnai Lietuvos pirkėjai mano, kad pilkas tualetinis popierius yra ne toks kokybiškas, kaip baltas.

Tuo tarpu Skandinavijoje dėl ten vyraujančių ekologinių tendencijų populiaresnis yra kaip tik pilkas popierius.

Tam tiktrai daliai mūsiškių pirkėjų svarbu, kad popierius būtų kuo baltesnis, kitiems gi - kad kvepėtų ramunėlėmis.

Juodam - ne, o vaikiškam - taip

Nors Lietuvos gyventojai daugiausia nuperka paprasto balto tualetinio popieriaus, prekybos vietose galima rasti ir išskirtinio - skirtingų spalvų, aromatizuotų, įvairiausių raštų, su įspaustais sezoniniais ir šventiniais ornamentais tualetinio popieriaus.

Čia yra ir šiuo metu Europoje madingos juodos spalvos, taip pat drėgno, vaikiško tualetinio popieriaus.

Ar paklausūs šie gaminiai?

Kai kurie pirkėjai tualetinį popierių renkasi pagal spalvą, netgi derina ją prie WC kambario interjero, o kai kurie pagal patinkantį kvapą ar ornamentus.

Tarkime, jeigu tokios pat rūšies tualetinis popierius turi skirtingas kelias spalvas ir visos jos akcijuojamos panašiai, neišskiriant vienos, pirkėjai dažniausiai renkasi ne baltą, o persikinę spalvą.

Lietuviai nosinaitės labiausiai mėgsta bekvapes, po jų antroje vietoje yra mėtų kvapo.

Populiariausias - lietuviškas

Pagal paskutinius rinkos tyrimo duomenis, jau kelerius metus populiariausiu Lietuvoje tualetiniu popieriumi išlieka 2 - jų sluoksnių "Grite Plius XXL".

Pernai jo parduota 16,65 milijonai ritinukų.

Pats pigiausias - grubus, šiurkštus ir labai pilkas, "ekonominės" klasės tualetinis popierius paprastai yra gaminamas iš mišrios ( nerūšiuotos ir rūšiuotos ) makulatūros, natūraliai baltos spalvos - iš baltos, rūšiuotos makulatūros, o pats balčiausias - iš celiuliozės.

Išrankūs japonai tualetinio popieriaus kokybę tikrina su liežuviu - jei sudrėkęs popierius plyšta ar, dar blogiau -- jo gabalėlių lieka ant liežuvio, toks popierius niekada nepsieks save gerbiančio japono užpakalio.

Taigi, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis šį gaminį?

Pirmiausia reikėtų žinoti, kad tualetinio popieriaus kaina priklauso ne nuo jo gamintojo, o nuo sudėties, sluoksnių bei lapelių skaičiaus ir gamybos technologijų.

Pavyzdžiui, 3 - jų sluoksnių ritinuko svoris yra 30 - 40 procentų didenis už standartnį 2 - jų sluoksnių tualetinį popierių ir jis ne tik daug tvirtesnis, švelnesnis ir malonesnis, bet ir naudotis juo užteks ilgesniam laikui.

Vieni gamintojai nurodo lapelių skaičių ir popieriaus juostos ilgį metrais, kiti - ne.

Paprastai 2 - jų sluoksnių tualetinis popierius turi 170 - 200, o 3 - jų sluoksnių - apie 150 lapelių.

Rinktis tualetinį popierių pagal kainą - ne visada būna pats geriausias sprendimas.

Būtina atkreipti dėmesį ir į popieriaus pagrindo tipą, sluoksnių ir lapelių skaičių, popierinės juostos ilgį, popieriaus įspaudą bei svorį.

Jei matote, kad produktas pagamintas su taškiniu įspaudimu ( popieriaus raštas taškais) - tai reikėtų būti labai atidiems, kadangi su tokia gamybos technologija galima lengvai išpūsti ritinuką, kuriame tik atrodys, kad yra daug popieriaus.

Tualetinis popierius turi būti su reljefiniu įspaudimu ( raštas įspaustas į popierių). Tai gali būti bangos, gėlytės, lapeliai - svarbu, kad būtų ne taškai.

Sunkiausia, ką galime įvertinti, tai ritinuko svorį.

Skandinavijoje nurodoma ritinuko gramo kaina, o pas mus - tik viso ritinuko.

Taigi visiems, besirenkantiems tualetinį popierių tame pačiame kainų segmente, siūlyčiau palyginti gaminius -- tiesiog paimkite į rankas ir pasirinkite sunkiausią pakuotę.

Nesinaudokite senais laikraščiais, kalendoriais ar kitais spaudos leidiniais

Medikai neturi jokių duomenų, kad spalvotas ar kvepiantis tualetinis popierius būtų kam nors pakenkęs.

Jei aplink išangę ar lytinius organus išsivysto uždegimas, ne naudojamas popierius yra priežastis.

Kadangi šiose kūno vietose oda yra plonesnė, jautresnė, paraudimą,niežėjimą čia gali sukelti išmatose esantys šarmai, įvairios bakterijos, mieliagrybiai.

Atidžiau tualetinį popierių turėtų rinktis žmonės, kurių oda yra linkusi į alerginius susirgimus.

Pagal išgales jie turėtų vengti šlykščiai šiurkštaus tualetinio popieriaus, kad sudirgintos odos valymas, trynimas juo nesukeltų chroniškos egzemos ar dermatito.

Medikai nepataria žmonėms naudotis sovietmečio laikais tualetinį popierių atstojusiais senais laikraščiais, kalendoriais ar kitais spaudos leidiniais. Juose yra odą alergizuojančios medžiagos.

Parengė Daiva Zimblienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.