Užkūrei krosnį - lauk bėdos. O kodėl?

Ugniagesiai skambina pavojaus varpais – atšalus padažnėjo gaisrų dėl nesutvarkytų krosnių. Ugnis be pastogės palieka ne tik varguolius, bet ir turtingus žmones, gyvenančius gražiuose namuose.

Ugnis be pastogės palieka ne tik varguolius, bet ir turtingus žmones, gyvenančius gražiuose namuose.<br>123 rf nuotr.
Ugnis be pastogės palieka ne tik varguolius, bet ir turtingus žmones, gyvenančius gražiuose namuose.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Dec 26, 2014, 4:05 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 5:33 AM

Neveronyse (Kauno r.) geraširdės kaimynės dovanotame vagonėlyje įsikūręs 78 metų Vytautas Sakavičius gruodžio 1-osios popietę pakūręs krosnį snūduriavo ant sofos, kai vietos gyventojas pamatė iš kaimyno būsto rūkstančius dūmus ir iškvietė ugniagesius. Smalkėmis lengvai apsinuodijęs pensininkas buvo perduotas medikams.

Senolio būstą nusiaubęs gaisras kilo dėl krosnies. Ji ir kaminas buvo sumontuoti nesaugiai – krosnis lietėsi su siena, įrengta iš drožlių plokščių. Degios konstrukcijos glaudėsi ir prie kamino.

Priglaudė sesers šeima

Vagonėlį su patogumais senoliui buvo dovanojusi jo artimiausia kaimynė Elena.

Moteris ir jos draugas ketina savo lėšomis ugnies apgadintą vagonėlį iki pavasario suremontuoti. „Vytautas vėl galės jame gyventi“, – pasakojo geraširdė kaimynė.

Silpnos sveikatos V.Sakavičius, savo kraštietės Elenos pakviestas, atsikraustė į Neveronis iš Kėdainių rajono. Savo vaikų jis neturi.

Po gaisro V.Sakavičius persikėlė pas savo seserį, gyvenančią su šeima Kaune.

Šeimos liko be pastogės

Nuo gruodžio 1 dienos Kaune ir Kauno rajone dėl nesutvarkytų krosnių ugnis siautėjo net 14 kartų, o paskutinę lapkričio savaitę – 9 kartus. Šiais metais kūrenant krosnis Kauno krašte jau kilo 75 gaisrai. Gruodžio 1-ąją prieš pat vidurnaktį suliepsnojo gyvenamasis 160 kvadratinių metrų ploto namas Severinavos kaime (Kauno r.). Gyventojai žiemą turės ieškotis kitos pastogės.

Lapkričio 25 dieną Kaune, Žaliojoje gatvėje, ugnis suniokojo dalį nuosavo namo. Lapkričio 18-ąją apdegė dalis nuosavo namo stogo Garliavoje, M.Valančiaus gatvėje.

Spalio 18 dieną Kaune, Ekskavatorininkų gatvėje, užsidegus neišvalytam kaminui liepsnos nusiaubė dviejų aukštų namo stogą, be namų liko aštuonios šeimos.

Skaudžiausias įvykis šiais metais nutiko pakaunės Mastaičių gyvenvietėje – rugsėjo 30-ąją dėl krosnių naudojimo taisyklių pažeidimo suliepsnojus nuosavo namo rūsiui, žuvo jame buvęs 50 metų vyras.

Namas degė ketvirtą kartą

Lapkričio 27 dieną užsidegė gyvenamojo namo, esančio pakaunės Patamulšėlio kaime, kaminas. Gyventojų laimei, sudegė tik suodžiai, ugnis iš neišvalyto kamino į patalpas neišplito.

Namo dalis, kurioje kilo gaisras, priklauso Ingridai Astrauskaitei. Ugniagesiai už priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimus jai skyrė pusę minimalios baudos – 12,5 lito.

2011 metų pradžioje dėl nesutvarkyto kamino sudegė šio namo antras aukštas. Tąsyk gaisras kilo I.Astrauskaitės bendraturčių dalyje, kurioje gyvena Virginijos Girdauskienės šeima.

Šį pastatą ugnis niokojo jau ketvirtą kartą.

Nelaimės įvyksta ir dėl aplaidumo

Džiuginta Vaitkevičienė

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė spaudai

„Dėl nesutvarkytų ir netinkamai naudojamų šildymo įrenginių kyla beveik pusė visų gaisrų, todėl prieš šildymo sezoną ir jo metu būtina patikrinti šildymo įrenginių ir kaminų būklę, jei reikia, juos suremontuoti.

Grindis prie krosnies pakuros privalu apsaugoti nedegiomis medžiagomis – skardos lakštais, nelaikyti arti krosnies degalų ir šiukšlių.

Būtina nuolat valyti kaminus, kad suodžiai juose neužsidegtų.

Ties perdanga ir medinėmis stogo konstrukcijomis vertėtų įrengti nedegias atotraukas, kamino viršų apskardinti, kad krituliai ir šaltis neardytų kamino viršutinės dalies.

Namų apyvokos reikmenų ir baldų negalima laikyti arčiau nei per metrą nuo krosnies.

Nelaimės įvyksta ir dėl nežinojimo, ir dėl aplaidaus požiūrio.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.